dinsdag 22 april 2008

De preutsheid van Antwerpen of "Verboden te verbieden".



Enkele weken geleden werden de "blote wijvenprentjes" van Louis Paul Boon geweigerd door een oppertseef van de provincie Antwerpen. Natuurlijk valt er over smaken te twisten. Wat voor de ene kunst is, is voor de andere onbeschaamd bloot. Dergelijke censuur valt echter in de 21é eeuw, waar quasi iedere reklamemaker gebruik maakt van naakt, niet goed te praten, maar... aangezien de deputé die de tentoonstelling verbood een "tseef" is, kan ik het , zij het met enige moeite, nog begrijpen. Waarschijnlijk vreesde betrokkene zijn ticket voor de hemel en het eeuwige leven te verliezen. Terzelfdertijd kwam betrokkene uitvoerig in de pers door zijn blunder, zodat hij, indien hij de hemel mocht missen, toch kan genieten van aardse eeuwige roem, wat voor een politieker altijd meegenomen is.


Wanneer echter door een werknemer van de Merksemse parkbibliotheek een cartoon verwijderd wordt van een kunstenaar die daar regelmatig werken tentoonstelt, enkel en alleen omdat men in het gezicht van Patrick Janssens een vrouwenbeen kan zien, gaat men, naar mijn bescheiden mening iets te ver.


Als werknemer van de stad Antwerpen zou betrokkene moeten weten dat Antwerpen sinds decennia een socialistisch bolwerk is en dat Patrick Janssens zo rood is als de achtergrond van de stralende "A". Bovendien weet iedereen die de film "Daens" gezien heeft dat er in de hemel geen plaats is voor socialisten. Wat is dan eigenlijk het probleem?


Gaat deze overijverige ambtenaar binnen enkele maanden posten op de Meir om alle benen van de kortgerokte, winkelende dames te bedekken? Misschien ging het hier niet om het naakte vrouwenbeen, maar om schending van het gezicht van de Antwerpse Oppergod? Of wordt de Antwerpse burgervader hier afgebeeld in strijd met z'n eigen kledingsreglement?


In navolging van de "Zonder Haatstraat" kan deze Antwerpse preutsheid misschien bestreden worden door nieuwe bordjes te promoten: "Verboden te verbieden".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten