maandag 29 september 2008

Vandaag staakt het stadspersoneel, maar... waarom?

Op 23 juni 2008 keurde de gemeenteraad de arbeidsregimes van de stadsdiensten goed. Die nieuwe uurroosters worden met ingang van 1 januari 2009 van kracht.
Op 22 september keurde de gemeenteraad de nieuwe rechtspositieregeling van het personeel goed. Dit zijn de rechten en de plichten van het stadspersoneel. De combinatie van deze beslissingen heeft een grote impact op het stadspersoneel. De werksituatie zal vanaf 1 januari 2009 grondig veranderen.

Reeds vanaf 2006 zit het stadsbestuur met de vakbonden rond te tafel voor het invoeren van duidelijker, en vooral rechtvaardiger uurroosters. Nu is er stadspersoneel dat véél overuren maakt en zodoende meer presteren dan de 11 uren per dag, welke het wettelijke maximum is. Dit kon en kan niet de bedoeling zijn.

Wat betreft de nieuwe rechtspositie: Dat is een verplichting opgelegd door Vlaanderen. Iedere Vlaamse stad en gemeente is verplicht de rechten en plichten van zijn personeel vast te leggen.

Het personeel maakt blijkbaar grote bezwaren tegen de afschaffing van de betaalde middagpauze. Het is zo dat men aan ’t stad wekelijks 40 uur presteert, in plaats van de wettelijke 38 uur. Dit resulteert in een extra verlofdag per maand, maar….aangezien het personeel ’s middags doorbetaald wordt tijdens de lunchpauze werken ze geen 40 uur, maar 37,30 uur en hebben ze dus geen recht op die extra 12 verlofdagen per jaar. Ze hebben wel recht op 35 verlofdagen per jaar, wat al niet min is, en het aantal wettelijke feestdagen werd opgetrokken naar 14. Zo komen zij aan 49 verlofdagen per jaar!! Bovendien kunnen nog eens 8 dagen worden opgebouwd door extra uren te werken, zodat het absolute maximum op 57 dagen verlof per jaar komt.

Nacht-, weekend- en feestdagprestaties leveren een bonus van 25% op, die men of in geld, of, binnen de 4 maanden, in verlofdagen mag opnemen.

Ik vraag me af waarom er in feite gestaakt wordt. Of is het omdat men, zoals in ieder ander bedrijf, één maal per jaar zal beoordeeld worden op het functioneren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten