maandag 22 september 2008

Stadspersoneel mort...



Een deel van het Antwerps stadspersoneel is boos of maakt zich zorgen over het nieuwe personeelsstatuut en dat zullen ze vandaag op de gemeenteraad geweten hebben, want dan wordt de nieuwe rechtspositieregeling ter stemming voorgelegd.

Waarom zijn de Antwerpse personeelsleden boos? Omdat er in hun zak wordt gezeten, zoals Antwerpenaars dat noemen. In het voorstel dat op tafel ligt zullen de arbeiders van deze dienst in de toekomst nog maar 25 en geen 50% van het uurloon krijgen als nachtvergoeding. En overuren moeten binnen de vier maanden gebruikt worden. Het zijn maar enkele van de nieuwe voorstellen die bij het personeel in het verkeerde keelgat zijn geschoten.
De socialistische overheidsvakbond ACOD rekende uit dat de 200 personeelsleden op die dienst bijzondere opdrachten werken momenteel zo’n 30.000 overuren achter hun naam hebben staan. Dat is onder meer een gevolg van het toenemend aantal evenementen in Antwerpen. Dat zijn er meer dan genoeg vindt de vakbond, die haar leden oproept om voorlopig geen nieuwe overuren te maken. Althans zolang er geen duidelijkheid is over het nieuwe personeelsstatuut.
Dat het aanpassen van werkroosters en arbeidsvoorwaarden tot ongenoegen leidt is geen verrassing. Antwerpen heeft wat dat betreft een traditie hoog te houden en de tijd dat het werk werd neergelegd als er nog maar een gerucht de ronde deed, is nog niet zolang lang achter de rug. Het is het recht van het personeel en de plicht van de vakbonden om op te komen voor de belangen van de arbeiders. Maar we hopen wel dat de vakbonden begrip hebben voor de situatie van een stad als Antwerpen.
Dat er een toenemend aantal evenementen wordt georganiseerd, maakt het werk van het stadspersoneel er misschien niet eenvoudiger op. Maar dat mag geen reden zijn om dan maar alles bij het oude te laten. Het is al vaker gebleken dat stadspersoneel het zeer moeilijk heeft als aan hun oude vertrouwde werksysteem wordt geraakt. Ook in de bibliotheken is dat het geval. Daar wil de stad flexibelere openingsuren, wat tot gevolg heeft dat het personeel flexibelere werkuren moet draaien.


Toch is er voor het personeel weinig andere keuze dan mee te evolueren met de tijd. Ook in stadsdienst is de tijd dat alles tussen 9 en 15.30u gebeurde allang voorbij. De moderne stedeling verwacht een andere service, daar is geen weg meer naast. Het is dus te hopen dat vakbonden en stadspersoneel in hun protest, dat lang niet altijd onterecht is, rekening houden met de veranderende arbeidssituatie en niet bij voorbaat de kont tegen de kribbe gooien. Het zal hen alleen maar meer krediet opleveren bij de bevolking op momenten dat ze voor echte mistoestanden de straat opkomen. En dat zal heus nog wel een keer moeten gebeuren.
In verband met de nieuwe rechtspositieregeling eist het Antwerpse stadspersoneel:
· Bijsturing van de voorstellen op de essentiĆ«le punten.
· Minstens een ernstige compensatie voor de afschaffing van de betaalde middagpauze.
· Minimaal 3 maanden opzeg per 5 maanden dienst.

Wij volgen deze zaak voor U alvast op de voet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten