zondag 21 september 2008

Klagende en zagende Antwerpenaars....

Een Antwerpenaar is een raar beest. Langs de ene kant is hij chauvinist en ontzettend trots op z’n stad, en langs de andere kant gebeurt er nooit iets goed en kan het stadsbestuur absoluut geen goed doen. Niet zelden wordt hij daarbij geholpen door de vragen van de “Gazet van Antwerpen”. Vandaag was weer zo’n rondvraag met als thema “Lijdt de stad onder de stroom van evenementen?”.

Gelukkig worden er in de stad, en zeker in het toeristisch seizoen vele evenementen georganiseerd, zoals vandaag de autoloze zondag, en… deze evenementen hebben meestal een grandioos succes. Veel volk in de stad en extra inkomsten voor de handelaars en de horeca.

Stel hierover in een populaire krant enkele, al dan niet georkestreerde vragen zoals “Lijdt de leefbaarheid van de stad hier onder?” “Hoe kan de stad de hinder indijken?”, en het spel zit op de wagen.
Altijd zijn er wel klagers en overal zijn er mensen die in de krant willen komen (Iedereen beroemd?) en dan begint het.
Een reactie van Schoten, volgens mij ver genoeg van de binnenstad, maar toch last hebbende van de luide muziek op buurtfeesten. Iemand die zegt in het Schipperskwartier gewoond te hebben en beweert dat “leefbaarheid” vervangen is door “feestbaarheid”. Nog een andere die moeite heeft om zijn boodschappen, tijdens de momenten dat de binnenstad verkeersvrij is, te voet naar zijn woning moet brengen. Iemand van Wondelgem vind de stad te druk. Iemand die aan het Steen woont (en niet foutloos kan schrijven) heeft al drie maand slapeloze nachten van de muziek die op evenementen gemaakt wordt en door dronken mensen. Iemand die aan de gedempte Zuiderdokken woont heeft dan weer last van de Sinksenfoor en van de circussen.

Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig. Ik woon in het hartje van het toeristisch centrum en heb nergens last van. Kan de gemiddelde Antwerpenaar dan de zon in het water niet meer zien schijnen voor iemand anders? Of, en ik hoop dat het dat is, zijn er alleen zagemannen en gefrustreerden die op dergelijke nutteloze vragen antwoorden?

Ik kan ze maar één raad geven: Ga op de boerenbuiten wonen, maar daar is het misschien te stil of stinkt het naar de stront, of erger nog, ontdekken ze dat de melk niet van Delhaize of Carrefour komen, maar gewoon van de koe. Daar is één kermis per jaar, zijn er één of twee cafés, één bakker en één beenhouwer en staat Eddy Wally met "Chérie" al 50 jaar in de Top10. Een supermarkt is er een attractie en circus kennen ze alleen van televisie die ze alleen via een antenne kunnen bekijken. Zalig wonen, toch?
'k Ben toch benieuwd of die beroepsklagers ook hier op zullen reageren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten