vrijdag 26 september 2008

Foutje in nieuwe Bouwcode?



Sinds enkele weken woedt er een boeiend debat over een vraag die heel veel mensen in Vlaanderen aanbelangt: mag een stad of gemeente beperkende maatregelen invoeren voor het plaatsen van schotelantennes? Het Antwerpse stadsbestuur vindt van wel en heeft dergelijke maatregelen opgenomen in het ontwerp van zijn nieuwe Bouwcode.


TV VLAANDEREN ziet het heel anders. Volgens TVV bepaalt de Europese regelgeving via het vrij verkeer van goederen dat elke Europeaan de mogelijkheid moet hebben om een schotelantenne te plaatsen. Waar die schotel wordt geïnstalleerd, dat is een technische kwestie, want het digitaal signaal moet gericht zijn naar het zuiden. Antwerpen heeft volgens TVV niet het recht om zich daarmee te bemoeien en mag de schotels bijvoorbeeld niet weren van de straatzijde. Bovendien zou het stadsbestuur met zijn beperkingen discriminerend handelen tegenover tv-kijkers die niet aan hun trekken komen bij de kabelmaatschappijen en tegenover de allochtone gemeenschap, die via de schotels het contact onderhoudt met de thuislanden.Dit dispuut zou wel eens kunnen leiden tot een juridisch conflict met een onzekere afloop. De argumenten die TVV aanhaalt, lijken namelijk hout te snijden.


Elke stad of gemeente mag eigen regels stellen, maar die mogen uiteraard niet in strijd zijn met de wet. Ook wij vinden het een goed idee dat er iets wordt gedaan aan de wildgroei van schotelantennes, die het straatbeeld ontsieren. Dat heeft op zich niets te maken met discriminatie, we willen gewoon een mooiere stad waarin de schotelantennes minder overheersend zijn. Maar het wordt natuurlijk een andere zaak als daardoor volgens Europa de mensenrechten zouden worden geschonden.Er zal wel ergens een compromis worden gevonden. Een soortgelijk dispuut zal zich ook wel al hebben voorgedaan in andere Europese steden. Misschien kunnen we daarvan iets leren. Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat volgens Europa het aantal schotels onbeperkt moet kunnen groeien, want met de huidige aangroei van nieuwkomers zien we dan straks letterlijk door de bomen het bos niet meer.Wellicht schuilt de oplossing in nieuwe technologieën, waarbij schotelantennes ook in de woning (achter het raam) kunnen worden geïnstalleerd. De vraag is dan weer of en hoe je mensen kan verplichten om voor die oplossing te kiezen. Dat zal dan weer leiden tot een nieuw juridisch spel. En zo zijn we nog wel een jaartje of tien bezig.Maar zo ver is het nog niet. TVV dreigt vooralsnog niet met een proces, het bedrijf zendt alleen een waarschuwend signaal uit naar de stad Antwerpen en naar andere burgemeesters en schepenen die soortgelijke plannen hebben. Het is uiteraard zijn volste recht om op te komen voor zijn commerciële belangen. Maar TVV moet ook begrip tonen voor de Antwerpse argumenten, want die zijn even valabel.Mag ik een voor de hand liggende suggestie doen?


Schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open Vld) moet maar eens aan tafel gaan zitten met de juiste mensen van TVV. Daarmee bedoel ik dat zo’n gesprek niet moet worden gevoerd in aanwezigheid van advocaten, want dan wordt het meteen een toestand met getrokken messen. Gewoon eens luisteren naar elkaars argumenten en dan aftasten of er mogelijkheden zijn om nader tot elkaar te komen, dat is in het leven heel vaak de beste weg. En dat werkt vaak nog beter boven een lekkere dampende schotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten