dinsdag 30 september 2008

Op de markt is uw euro een ..... waard

In “Het Standpunt van Antwerpen” had de GVA het gisteren over de opwaardering van de Antwerpse markten. Wil Antwerpen zich als shoppingstad handhaven, dan dienen de markten opnieuw onder de aandacht gebracht te worden.

Misschien is dat wel zo, maar ik denk niet dat de oorzaak ligt aan het feit dat de meeste gezinnen tweeverdieners zijn en géén tijd meer hebben om naar de markt te gaan. Ik denk ook niet dat het ligt aan de heraanleg van het Theaterplein.

Kijk, nog geen decennium geleden was de “Vogeltjesmarkt” wereldberoemd, omdat er ook vogels en andere dieren te koop werden aangeboden. ’s Zaterdags sprak men niet van een “exotische” markt, maar ook gewoon van de “Vogeltjesmarkt”. Buiten de verkoop van dieren kon men er al eens een “slag slaan” aan goedkope textiel en stond er op iedere hoek wel een standwerker die zijn wondermiddelen met veel verve sleet.
’s Woendags en ’s vrijdags had je de markt op het St-Jansplein, waar door velen de wekelijkse boodschappen werden gedaan.

Wat schiet daar van over? De dieren zijn verdwenen op de Vogeltjesmarkt, de standwerkers staan er nog héél dun gezaaid en voor de rest? Pakistanen met minderwaardige textiel en namaakmerken allerhande, vreemdelingen met eveneens vreemd fruit en groenten en hier en daar nog eens een volhouder die zijn waren op de markt veel duurder moet verkopen dan in zijn eigen winkel, omdat hij anders niet uit de kosten raakt.
Op het St-Jansplein de vreemde handelaars die ’s morgens hun eigen winkel leeghalen in de Offerandestraat om op de markt te verkopen en ’s avonds hun waar weer in hun winkel etaleren. Minderwaardige brol die geen vijf wasbeurten overleeft, maar… de marktkramer van vroeger kan niet meer concurreren tegen deze prijzen en haakt af.
Indien men de markt echt wil opwaarderen vrees ik dat men terug naar vroeger moet, naar kwaliteit tegen een betaalbare prijs, verkocht door mensen die de klanten verstaan, en niet door handelaars die “a good price for a good friend” maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten