woensdag 3 december 2008

Kazakkendraaiers...

Het is niet de eerste keer dat ik het heb over Philip Heylen, Schepen van Cultuur en toerisme.

Een CD&V'er in hart en ziel, een “oppertseef” van de eerste rang. Langs de ene kant veroordeelt hij krachtig de praktijken in het stedelijk onderwijs in Antwerpen waar Sinterklaas en Kerstmis ontdaan worden van elke religieuze betekenis. Hij verkondigt zelfs dat dit de overgrote meerderheid van Antwerpen schoffeert, langs de andere kant trekt hij “muilen”.

Heylen maakt zich echter nog veel bozer in de nutteloosheid van de discussie, die volgens hem de hele missie van het stedelijk onderwijs nodeloos ridiculiseert. Heylen heeft het over een denkbeeldig probleem en vindt dat de media en de Antwerpenaren zich beter zouden bezig houden met het échte probleem van deze stad: de toenemende onverdraagzaamheid.

Lees zelf wat hij in een open brief verkondigt:

Sinterklaas zonder kruis, de kerststal zonder kribbe, wie weet binnenkort ook de Antwerpse skyline zonder kathedraal: het is een kunstmatig in het leven geroepen discussie over iets wat geen discussie zou mogen zijn. En toch zeker niet in het stedelijk onderwijs.
Kinderen opvoeden tot tolerante, zelfredzame, geïnformeerde en zich van de maatschappelijke vraagstukken bewuste burgers is een zware opdracht, die vele mensen in het onderwijs zich dag aan dag eigen maken. Dergelijke missie wordt nu geridiculiseerd door een nutteloos op gang gebrachte discussie over symbolen die anderszins nooit in vraag worden gesteld.
Als men de rechtlijnigheid binnen het stedelijk onderwijs wil incarneren, dan moeten de zelfbenoemde profeten van de kleurloosheid binnenkort ook maar de feesten met vaak bijhorende verlofdagen afschaffen die in een christelijke of andere gelovige traditie wortelen. Gedaan met Pasen, geen Chanouka meer met kandelaar, geen suikerfeest als slot van een door de Koran opgelegde vastenperiode. Geen kerstvakantie maar zonnewendeverlof, geen Hemelvaart (Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart mogen we ook al niet meer zeggen) maar Lentefeest enz enz.

Dergelijke houding, los van alle realiteitszin, schoffeert nodeloos het overgrote deel van de Antwerpenaren die wél waarde hechten aan betekenisvolle momenten in het leven

Maar…het is wel diezelfde CD&V-clown die enkele maanden geleden, en dat is hij zelf waarschijnlijk vergeten,die de leegstaande kerken wilde ombouwen tot moskeeën.

Als je nu als stadsbestuur een standpunt inneemt, hou dat dan aub vol, maar draai gvd niet rond als een molen zonder koren, alleen om stemmen te winnen. Want hoe dan ook, Philip Heylen, in deze discussie ben je en blijf je de domste.

Want, niettegenstaande je spreekt over “slechte communicatie”, ga dan eens diep in jezelf kijken wie daar de oorzaak van is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten