dinsdag 9 december 2008

Iedereen z'n eigen feestdag...


Een koepelvereniging van enkele tientallen moslimorganisaties wil dat elke werknemer een aantal feestdagen zelf kan kiezen. Gisteren vierden de moslims het Offerfeest, een islamitische feestdag. De meeste moslims wilden die dag graag vrijaf, maar voor sommigen is dat moeilijk.

"We willen gewoon dat moslims hun feestdagen kunnen beleven zonder de poespas van doktersattesten, sociaal verlof of gedoogde afwezigheden", zegt Youssef Souissi, van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims. De meeste moslims namen gisteren gewoon een dagje vrijaf.

Moslims zouden dan bijvoorbeeld vrijaf nemen tijdens het Offerfeest, maar wel komen werken op Pinkstermaandag. Een andere feestdag voor moslims is het Suikerfeest, dat net na de ramadan valt.

Vrij te kiezen feestdagen voor iedereen! Als dit zo doorgaat zal er nauwelijks nog gewerkt worden. Ik betwijfel of iedereen zelf zijn feestdagen laten thuisblijven haalbaar is. Gaan we protestantse, boeddhistische werknemers ook hun feestdagen laten kiezen? Mogen vrijzinnigen, atheïsten en ongelovigen dan ook hun eigen feestdagen kiezen?

Ik ben ontdoopt, maar als ik er wat verlof bij kan krijgen wil ik mezelf best aansluiten bij de religie die het meeste feestdagen heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten