maandag 24 november 2008

Pechvogels van de week....


Welke VB’er krijgt deze week de trofee van Pechvogel van de week uitgereikt? Marie-Rose Morel? Frank Vanhecke? Philip Dewinter? VB-partijvoorzitter Bruno Valkeniers staat voor een hartverscheurende keuze.Het weekblad Knack bood Marie-Rose Morel de kans om gisteren alle voorpagina’s van de kranten te halen, met de publicatie van de zogenaamde liefdesmails tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke (foto 1) en de koosnaampjes die die twee zouden gebruiken over partijgenoten. Vooral dat laatste interesseerde ons, voor het overige mogen Morel en Vanhecke van ons zoveel b***** en h***** als ze willen. Dat is hún vrijheid. Morel en Vanhecke ontkennen overigens de liefkozingen die ze elkaar zouden geschreven hebben. Vanhecke: “Nooit zou Marie-Rose zo’n slotzin gebruiken.”; Morel: “Ik wou dat ik zo lyrisch kon schrijven.” Maar dan die koosnaampjes. “Lucifer” voor Philip Dewinter; “Een speciaal manneke, hé. Enerzijds de gematigde verzoener, anderzijds de rechtse ruziestoker” voor Gerolf Annemans; “Joeshenko” voor Morels concurrente voor een zitje in het Europees parlement Anke Van dermeersch, al is dat waarschijnlijk een vergissing en werd Joesjtsjenko’s blonde rivale in de Oekraïense politiek Julia Timosjenko bedoeld… In de ene krant zegt Morel dat dit deel uit haar mails geen vervalsingen zijn, in een andere krant zegt Morel dat ook dat vervalsingen zijn. Maar het ergst van al: Bettina Geysen stapt, na het bekend worden van haar hoge onkostennota’s als VRT-manager, op als voorzitster van het partijtje Vlaams Progressieven (Vl.Pro) dat volgens de peilingen nog maar goed is voor 0,6 % de stemmen… en haalt daarmee alle voorpagina’s. In De Standaard zelfs de hele voorpagina. De affaire-Morel verdwijnt naar pagina 6, 8 of 9. Weg media-aandacht en de kans zich als onschuldig wicht in een slachtofferrol in de kijker te werken.

Vriend Frank Vanhecke vergaat het al niet beter. Zoals bekend is dinsdag zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven als Europarlementslid omdat het parket hem voor de rechtbank wil dagen wegens laster over allochtonen die een kerkhof zouden vernield hebben, en weigeren dit snel recht te zetten als bekend wordt dat de daders vier Vlaamse jongeren zijn – zo Vlaams als maar kan zijn. Een passage die de zogenaamde afkomst van de daders flink in de verf zet. Vanhecke doet zich voor als de vermoorde onschuld en foetert op alle Vlaamse parlementsleden die de vraag van het gerecht volgden om Vanhecke’s parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Maar wie stemde ook voor het opheffen van Vanhecke’s parlementaire onschendbaarheid? Jean-Marie Le Pen! “Ofwel was hij lazarus, ofwel een zoveelste opstoot van nukkigheid”, schrijft men op een VB-website. Een nukkig iemand is iemand met kuren en grillen, maar zou het ook geen weloverwogen zet kunnen zijn? Frank Vanhecke staat bekend als persoonlijk bevriend met Carl Lang, en laat uitgerekend de voorbije dagen Jean-Marie Le Pen alle duivels ontbonden hebben tegen Carl Lang omdat die het aandurft Le Pen’s dochter Marine te contesteren. Le Pen zou wel eens kunnen gedacht hebben: “De vrienden van mijn vijanden, zijn ook mijn vijanden.”

En uitgerekend woensdag – de dag waarop de gewraakte Knack verscheen – dacht Philip Dewinter eens origineel uit de hoek te komen met een persconferentie en een brochure om mensen zonder verblijfsvergunning aan te raden het eerstvolgend vliegtuig naar huis te nemen (foto 2). Illegaal in Antwerpen: ik keer tevreden terug! Waarbij onderlijnd wordt welke begeleiding België en niet-gouvermentele organisaties bieden voor een reïmmigratie, en de Kameroenese ALCEC (Association de Lutte contre l’Emigration Clandestine) uitgebreid aan het woord komt. De brochure is – toch voor wie het VB al enige tijd volgt – meer dan vermakelijk. Klaagt het VB altijd over het lage aantal uitwijzingen, in de VB-brochure luidt het nu: "Vroeg of laat is uitwijzing uw lot". Klaagt het VB anders altijd over de massale regularisatie van mensen zonder papieren. Nu titelt het: ‘Regularisatie: geen evidentie’. Het VB klaagt in haar brochure: “U kent onze taal amper of niet”, maar de brochure is natuurlijk van de eerste tot de twintigste en laatste bladzijde in het Nederlands geschreven. Het VB pakt in haar brochure ook uit met een zwarte. Voor een keer niet van het type negationist, maar een Afrikaan. Een Kameroenees die bekommerd is om het lot van zijn emigrerende landgenoten… waarvan de eerste video in ons land opdook op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Een clubje waarvan Dewinter zegt af te raden daarmee contacten te onderhouden. Maar niet alleen Morel en Vanhecke hadden pech. Ook Dewinter en zijn zwarte vriend(en) hadden pech. Want uitgerekend woensdag was er in Antwerpen ook een persconferentie van een tachtigtal organisaties – van de vakbonden ABVV en ACV, over de Chiro en Amnesty International, tot de SP.A-Antwerpen en de middenstandersvereniging UNIZO-Antwerpen, die zondag 14 december in Antwerpen gaan betogen voor goed overwogen en duidelijke criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren ..

Zowel Gazet van Antwerpen als Het Nieuwsblad gaven beide persconferenties evenveel plaats in hun krant, met als illustratie telkens wel een foto van een vorige steunmanifestatie voor regularisatie van mensen zonder papieren. Toch nog iets fotogenieker dan de Kameroenees-op-video van Dewinter, en alleszins weg one man show van Dewinter als enige aandachtstrekker in de krant.

Belofte maakt schuld-manifestatie op 14 december in Antwerpen: http://www.beloftemaaktschuld.be/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten