zondag 14 december 2008

Kerstmarkten en kerstmarkten...

Om toch de sfeer eens te proeven op een ander ben ik vrijdag naar de kerstmarkt in Brussel geweest (Brussel wintert). Daar is men er in geslaagd van de kerstmarkt een echte wandelroute te maken van ongeveer 2 kilometer. Prachtig aangegeven met een speciale verlichting, zodat de route zonder problemen te volgen is. Kermisattracties verdeeld over het ganse gebeuren en een onmetelijke ruimte om te flaneren.

En in Antwerpen? Een hoop chalets op een hoopje op de Groenplaats, totaal onoverzichtelijk geplaatst met weinig wandelruimte. Twee ijspistes op de Grote Markt en openluchtterrassen van de plaatselijke horeca, met voor het stadhuis de triestigste kerstboom ter wereld. En verder een minikermis en nog wat chalets aan de kade.

Wat een verschil!!!!! Als Antwerpen, zoals ze gewoon zijn, zich hiermee willen profileren als de hoofdstad van de wereld, hebben ze de bal totaal verkeerd gekaatst. Enkel en alleen omdat de Groenplaats overbebouwd is met chalets is het een supermarkt voor gauwdieven. Trouwens de eerste diefstallen zijn al gepleegd.

En dat terwijl er in het centrum zoveel mogelijkheden zijn om er een kerstmarktroute van de maken. In de onmiddellijke omgeving van wat er nu staat is er de Vrijdagmarkt en de Sint-Jansvliet die makkelijk de ring van een route zouden kunnen sluiten. Zo zou men op de Groenplaats kunnen starten, met een aangepaste bewegwijzering doorsteken naar de Vrijdagmarkt, via de Steenhouwersvest naar de St-Jansvliet, zo naar de kaaien en via Suikerrui doorsteken naar de Grote Markt en de Handschoenmarkt. Op die manier zou er een echte kerstsfeer zijn in bijna het ganse centrum én veel meer ruimte, zodat gauwdieven minder kans kregen zoals nu op een overvolle Groenplaats.

En wat betreft de ijspiste op de Grote Markt? Wel, nu er geen chalets meer staan, zijn er ook geen openbare toiletten meer, dus... Allen de cafés binnen om een plasje te maken, en dan liefst zonder iets te verbruiken.

Een kleine wandeling zondagmiddag leerde trouwens dat niemand écht gelukkig is met de oplossing van het Antwerpse stadbestuur. De horeca van de Grote Markt en de huurders van de chalets verwijten elkaar dat ze klanten inpikken. De bezoekers aan de ijspiste vinden dan weer dat alle kerstsfeer aan het stadhuis verdween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten