dinsdag 1 juni 2010

Geen betutteling, maar goed beleid...


Twee Antwerpse cafés moesten de deuren sluiten omdat ze niet in orde zijn met de brandveiligheid. Vorig weekeinde werden een casino en een seksclub in de stationsbuurt verzegeld. De clubs zouden een loopje nemen met de sociale wetgeving en nog een aantal andere regels met de voeten treden. Er zijn tijden geweest dat uitbaters die het niet zo nauw namen met de regels daar ongestraft mee weg konden komen.

Maar dat is alweer een tijdje geleden. Antwerpen voert, zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven, strijd tegen allerlei schimmige vzw’s en andere openbare gelegenheden die de wet aan hun laars lappen.

En dat is toe te juichen. De afgelopen jaren werden zeshonderd Antwerpse cafés gecontroleerd op brandveiligheid. 381 waren niet in orde bij de eerste controle. Hoewel de meeste uitbaters hun café meteen in orde maakten, kwamen vijftig uitbaters pas in actie nadat ze een boete hadden gekregen. Vorig jaar heeft de stad Antwerpen drie cafés gesloten.

Die zijn ondertussen weer open. Nadat de cafés werden aangepast aan de normen voor brandveiligheid. Deze cijfers spreken voor zich. Blijkbaar hebben veel mensen eerst een controle en soms zelf een boete nodig voor ze in actie komen. Als dwang de enige manier blijkt te zijn om sommige mensen aan te zetten tot verantwoord ondernemen, kunnen we het stadsbestuur daarin alleen maar steunen. Want als het fout loopt, vallen er doden. U mag één keer raden naar wie men dan een beschuldigende vinger zal uitsteken. Precies ja, de overheid.

Vooral in moeilijke wijken zoals Antwerpen Noord en het Kiel zult u de bewoners niet horen klagen over dergelijke acties. Mede door dit soort van controles zijn er in die buurten tientallen vzw’s gesloten. Omdat ze niet in orde waren met de sociale wetgeving, overlast veroorzaakten of drugs verkochten. Dergelijke vzw’s verhogen het onveiligheidsgevoel bij buurtbewoners. En vaak niet onterecht. Want niemand zal ontkennen dat schimmige etablissementen schimmige mensen aantrekken.

De strenge controles van de stad Antwerpen lossen heus niet alle problemen op en er zullen altijd wel uitbaters van wat dan ook de dans ontspringen. Maar de boodschap is ondertussen wel duidelijk. De regels moeten worden nageleefd en wie dat niet doet, riskeert een boete of zelfs een sluiting. Dat heeft niets te maken met betutteling, het is goed beleid dat vruchten afwerpt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten