woensdag 2 juni 2010

De barometer staat op slecht weer...

De aanval die het Israëlisch leger maandagochtend uitvoerde op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza, heeft ook de joodse gemeenschap van Antwerpen in rep en roer gezet. “Dit zal ook in deze stad de gemoederen weer verhitten”, zei de joodse journalist Michael Freilich mij. Op de website van zijn magazine Joods Actueel probeert hij begrip te oogsten voor de actie, tegen de tsunami van messcherpe internationale kritiek in.

Laten we hopen dat Freilich ongelijk krijgt en dat de Antwerpenaars van alle rassen en religies collectief het hoofd koel houden. Het heeft geen enkele zin om internationale conflicten in de stad te importeren. Antwerpen heeft een redelijk mooie staat van dienst als het gaat om vreedzaam samenleven. Laat nu vooral niemand zijn woede over deze nieuwe, diep tragische gebeurtenis afreageren op mensen die daarvoor geen verantwoordelijkheid dragen.

Ondertussen rouwde diezelfde joodse gemeenschap in Antwerpen de voorbije dagen om de diefstal van vijf of zes thorarollen uit de synagoge in de Oostenstraat, de grootste van het land. Ik gebruik met opzet het woord ’rouwde’, want voor de joden is zo’n thorarol evenveel waard als een mensenleven en als een rol niet meer geschikt is voor gebruik, wordt hij net als een mens begraven.

Waarom steelt iemand nu vijf thorarollen? Heel simpel: voor het geld. De perkamenten met de teksten van het Oud Testament zijn handgeschreven, er wordt één tot twee jaar aan gewerkt en dus zijn ze ongeveer anderhalf jaarsalaris waard. Sommige rollen hebben bovendien grote historische waarde. Er kan dus mooi losgeld voor worden geëist.

De diefstal van de thorarollen geeft aan dat de beveiliging van de synagoge blijkbaar niet zo goed is als je zou verwachten. Enkele dieven slaagden erin om in te breken, door te dringen tot de zogenaamde heilige ark en ongestoord weg te lopen met een vrij omvangrijke oogst. Dat geeft te denken. Want voor hetzelfde geld hadden de daders niet de intentie kunnen hebben om thorarollen te stelen, maar wel om bijvoorbeeld explosieven binnen te brengen. En dan had de sabbatviering kunnen uitdraaien op een vreselijk drama.

In het licht van de tragedie met het hulpkonvooi hoop ik dat de Antwerpse joden de komende dagen en weken nog voorzichtiger zijn dan anders. De barometer staat voor de zoveelste keer op onrustig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten