woensdag 25 februari 2009

Diamanten...

De inbeslagnames van diamanten in het kader van een gerechtelijk onderzoek mogen alleen in ernstige gevallen toegelaten worden. Dat wetsvoorstel van kamerlid Ludo Van Campenhout is het belangrijkste punt van een crisisplan voor de redding van de Antwerpse diamantsector dat zijn partij Open Vld maandag voorstelde.

Volgens een wetsvoorstel van VLD-kamerlid Ludo Van Campenhout mogen de inbeslagnames van diamanten in het kader van een gerechtelijk onderzoek, alleen in ernstige gevallen toegelaten worden. Wij gaan hier echter van de veronderstelling uit dat geen enkele procureur, substituut of onderzoeksrechter “ zo maar” een partij diamanten in beslag zal nemen, zodat dit altijd in “ernstige gevallen” gebeurt.

Het voorstel kreeg eerder al de steun van alle meerderheidspartijen in het parlement, maar loopt vertraging op onder druk van het parket dat vreest voor haar autonomie.De diamantsector in Antwerpen wordt hard getroffen door de economische crisis. De omzet duikelt en de tewerkstelling van 8.000 directe en 26.000 indirecte jobs komt zo op de helling te staan.
Inbeslagnames hebben geen gunstige invloed en doen bedrijven wegtrekken uit de Scheldestad. Daarom zouden experts die de waarde van de goederen kunnen taxeren, moeten instemmen met zo'n gerechtelijke actie alvorens er effectief bedrijven geblokkeerd raken en daardoor economische schade berokkend wordt. Maar ook hier gaan we er van uit dat, bij een eerlijke handel, geen inbeslagnames gebeuren. Ondanks het feit dat zovele mensen werken in deze sector, en dat de handel achteruit gaat, blijven wij erbij dat een eerlijke handel niet leidt tot inbeslagnames en de negatieve gevolgen die er aan verbonden zijn.

Van Campenhout benadrukt dat zijn wetsvoorstel voor een inperking van de inbeslagnames niet enkel voor de diamantsector bestemd is, maar voor alle bedrijven. "Het gerecht moet vanzelfsprekend haar werk kunnen doen", aldus het kamerlid.

Open Vld Antwerpen pleit verder voor de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid bij bedienden in de sector, zoals ook het VBO en Voka vragen. Zo wordt vermeden dat werknemers die moeilijk te vervangen zijn, worden afgedankt in periodes van laagconjunctuur.

Om investeerders aan te trekken willen de liberalen een internationale school in Antwerpen oprichten en moet de diamantwijk aantrekkelijker worden gemaakt. Van Campenhout rondt momenteel in dat verband als schepen in Antwerpen een masterplan af.

Tenslotte vraagt Open Vld dat diamanthandelaars toegang krijgen tot de polissen van Delcredere, die bedrijven verzekert tegen commerciƫle en politie risico's. Door de hoge bedragen in de diamantsector is dat nu nog niet mogelijk. Er zal vermoedelijk op Vlaams niveau druk worden uitgeoefend om dat ongedaan te maken. Volgende week praat de Antwerpse diamantsector met minister van Financiƫn Didier Reynders (MR) en zullen dezelfde punten op tafel worden gelegd.

Neemt niet weg natuurlijk dat ook in de diamantsector de handel “eerlijk” dient te gebeuren en in hoeverre neemt Ludo Van Campenhout hier het risico zijn “handen te verbranden” net voor de Vlaamse en Europese verkiezingen en dit niet alleen door deze voorstellen, maar tevens door een meer en meer uitgesproken sympathie van Van Campenhout ten overstaan van “alleen” de Antwerpse Joodse gemeenschap.

Er zijn meerdere wijken in Antwerpen die “aantrekkelijk” dienen gemaakt te worden, maar waar minder moeite voor gedaan wordt, en alvorens een ‘Internationale school” wordt opgericht, ten behoeve van eventuele investeerders in de diamant is er mijns inziens meer werk te maken van de bestaande scholen, waar het onderwijsniveau achteruit boert omwille van het gebrekkig Nederlands van de leerlingen. Het is trouwens niet normaal dat ingezetenen van de stad Antwerpen voor een school moeten gaan kamperen om hun kinderen ingeschreven te krijgen in een school in hun buurt. Ik denk dat de oplossing van dat probleem meer urgentie vereist dan het oprichten van een internationale school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten