vrijdag 13 februari 2009

De Betwiste Brug...

Het Oosterweeldebat wordt steeds meer een communicatieoorlog. Eind vorige week deed Patrick Janssens een voorstel om de vragen van de volksraadpleging uit te breiden en enkele dagen geleden lanceerde Ademloos-voorzitter Wim van Hees een ‘manifest voor gezonde lucht’, waarin hij alle Antwerpse politici oproept om eendrachtig te strijden tegen de snode plannen van de Brusselse overheden.
Het manifest van Van Hees bevat niets nieuws, alle bekende Ademloos-standpunten zijn gewoon nog eens op een rij gezet. Het zal ook niets aan de situatie veranderen, dat weet Van Hees zelf ook. Dit is niets meer dan het zoveelste staaltje van knappe actiecommunicatie. Echt nieuws komt er pas eind deze maand, als de resultaten van het nieuwe onderzoek worden bekendgemaakt en de Vlaamse regering daar conclusies uit trekt. Wim van Hees zegt dat hij daarop wil wachten alvorens de 48.000 handtekeningen in te dienen die nodig zijn voor de organisatie van een volksraadpleging. We vragen ons af waarom.
Vanuit het standpunt van de actievoerders moet zo’n referendum toch per se plaatsvinden voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni? In dat geval wordt de Oosterweelverbinding in Antwerpen ongetwijfeld een belangrijke inzet van die verkiezingen, de partijen moeten in hun campagne duidelijk positie kiezen en daarop kan de kiezer hen afrekenen. Maar de wet bepaalt dat een volksraadpleging minimaal veertig dagen voor verkiezingen moet plaatsvinden. Het ultieme moment is 26 april en dat is geen ideale dag, want dan vindt de Ten Miles plaats, is de Kennedytunnel urenlang dicht en zijn grote delen van de stad moeilijk bereikbaar.
De voorstanders van een referendum hebben dus alle redenen om de motor snel te starten. Vreemd genoeg maakt Ademloos nog geen aanstalten. Waarom niet? Op de website van de actiegroep staat de teller op 47.302 handtekeningen, maar klopt dat wel? Overigens is het nog maar de vraag of de federale en Vlaamse overheden hun toestemming zullen geven om een volksraadpleging te organiseren. De wetgeving hierrond is bijzonder complex, maar in elk geval staat als een paal boven water dat zo’n referendum moet gaan over strikt lokale aangelegenheden. En dat is niet het geval wanneer het over de sluiting van de Antwerpse Ring gaat, want daar rijdt half Vlaanderen overheen.
Of u het nu leuk vindt of niet, dit feuilleton wordt zonder enige twijfel vervolgd

1 opmerking:

  1. *Zucht* een mens wordt er ademloos van... Laten waaien, die brug, ze komt er wel, met of zonder referendum.

    BeantwoordenVerwijderen