vrijdag 20 juni 2008

Kinderen onder de 12 dienen voor 12 in bed te liggen

Eigenlijk zou het de doodgewoonste zaak van de wereld moeten zijn dat kinderen onder de twaalf jaar in het holst van de nacht niet onbegeleid door de stad rondzwerven. Het zou verbazing moeten wekken dat een stad een reglement moet uitvaardigen om zo'n probleem aan te pakken. Het zou verbazing moeten wekken dat dit reglement daarna juridisch betwist wordt omdat het misschien met haken en ogen aan elkaar hangt.
De doodgewoonste zaak van de wereld is in België nog geen realiteit. De mogelijke problemen met het Turnhoutse reglement komen eigenlijk voort uit het falen van de wet op de jeugdbescherming van 1965. Deze wet dateert nog uit een monoculturele samenleving, toen drie vierde van de bevolking nog naar de mis ging, de culturen nog niet botsten en het gezag nog niet betwist werd.

Ze gaat uit van de totale onschuld van het kind, dat onstrafbaar is tot zijn achttiende.
Ondertussen is de wereld veranderd, maar de leeftijdsgrenzen uit de jeugdbeschermingswet van 1965 staan nog altijd pal overeind. "Kinderen" onder de achttien jaar kunnen in principe niet gestraft worden, laat staan "kinderen" onder de twaalf jaar. En in de praktijk wordt ook te weinig opgetreden tegen ouders die hun kinderen slecht opvoeden: er zijn nauwelijks ontzettingen uit de ouderlijke macht en ouders zijn niet meer de "baas" over hun kinderen, maar moeten ermee "onderhandelen".

Die kinderen zijn al veel vroeger volwassen en door de ongebreidelde consumptiemaatschappij ook veel vrijer. Dat leidt tot incidenten, maar de jeugdbeschermingswet kan niet straffen en de jeugdrechters zijn te betuttelend zowel tegenover de ouders als tegenover hun kinderen. Steden die met overlast geconfronteerd worden en die - zoals Turnhout - nog bereid zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen om in de toekomst erger te voorkomen, moeten zich dan in duizend en één juridische bochten wringen om toch maar een soort strafje te verzinnen. Deze situatie is juridisch ongelukkig, maar ook maatschappelijk ongezond. Het wordt tijd dat het parlement een wet maakt waardoor minderjarigen ook effectief gestraft kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten