woensdag 25 juni 2008
dinsdag 24 juni 2008
Stad Antwerpen toont weinig respect voor zijn brandweerkorps
maandag 23 juni 2008
Een blauwe tornado
zondag 22 juni 2008
Het verschil tussen een boer en een salonsocialist
Het is natuurlijk mogelijk dat beide heren véél slimmer zijn dan ik, of althans trachten om zich slimmer voor te doen, maar ik miste in dat VTM-nieuws het vuur van de echte socialist, ten tijde van de verkiezingen in de periode van priester DAENS. Toen kwamen de socialistische mandatarissen met veel zwier het werkmanscafé binnen en riepen ze: “Tourné général! Stem voor de socialisten!!” En wat doen die Antwerpse salonsocialisten? Die maken de café’s kapot.
Pas op, in hun beleidsnota straffe uitspraken over de horeca in het historische centrum, maar eens ze gesetteld zitten kennen ze de teksten van hun eigen terrassenreglement niet meer. Ineens moet er aan alle kanten een vrije ruimte van 3,50 meter zijn, wat nergens in het reglement vermeld is en moet dit gebeuren binnen de 14 dagen.
Boer Voorhamme wist het in het journaal zo diplomatisch te verkondigen, nietwaar? “Voor het zelfde geld moeten ze zich onmiddellijk in orde stellen!!!”
Beste salonsocialist, alleen om U een plezier te doen publiceer ik hieronder de integrale tekst van het terrassenreglement, zo kan U zelf eens lezen of u al dan niet gelijk hebt.
HOOFDSTUK I: DEFINITIES
Artikel 1
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
· openbaar domein: de ruimte buiten de particuliere percelen, meestal voorbij de rooilijn van een kavel. Het zijn de onroerende goederen die zonder onderscheid tot het gebruik van allen bestemd zijn. Iedereen kan er gebruik van maken mits hij/zij de bestemming ervan in acht neemt en zich gedraagt naar de bepalingen die het collectief gebruik ervan regelen.
· openbare weg: de openbare weg, te weten de wegen en pleinen die openstaan voor verkeer, hetzij voetgangersverkeer of ander verkeer.
· horecaterras: deel van de openbare weg dat privatief in gebruik wordt genomen door een horecazaak om dranken en voedingswaren voor directe consumptie te koop aan te bieden. Verder spreken we over “terras” in plaats van “horecaterras”.
· horecazaak: elke horeca-uitbating zoals gedefinieerd onder de NACE-BEL code 55 en 56 en handelszaken die in het bezit zijn van de nodige vergunningen om dranken en voedingswaren te laten nuttigen.
· NACE-BEL: de door het Nationaal Instituut van Statistiek vastgelegde lijst met codes waarin alle economische activiteiten gecatalogeerd worden.
· exploitant: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de inrichting wordt gedreven.
· gevelterras: terras dat is opgesteld direct aansluitend aan de gevel van de horecazaak.
· eilandterras: terras dat niet tegen de gevel van een horecazaak is gesitueerd maar in de onmiddellijke nabijheid van de horecazaak. Tussen gevel en terras is steeds verkeer mogelijk.
· open terras: een terras dat minimum bestaat uit losse tafels en/of stoelen, maar dat mogelijk ook terrasschermen, parasols, … bevat, voor zover deze elementen eenvoudig weg te nemen zijn en deze constructief geen geheel vormen.
· gesloten terras: een terras met overdekte constructie waarvan de terraselementen tot één constructief geheel zijn samengevoegd, dat als uitbreiding van de aanpalende horecazaak dient, al dan niet met verhoogde vloer, en dat volledig afgesloten kan worden.
· reclame: elke mededeling die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel heeft de verkoop van producten of diensten te bevorderen met inbegrip van onroerende goederen, rechten en verplichtingen, ongeacht de plaats of de aangewende communicatiemogelijkheden.
· logo: figuur of tekst, dienend als herkenningsteken voor de handelszaak of dienstverlenend bedrijf.
· zomerperiode: de periode voor open terrassen die loopt van 1 maart tot en met 31 oktober.
· winterperiode: de periode voor open terrassen die loopt van 1 november tot en met 28 (of 29) februari.
· terrasscherm: verticale constructie of wand die bescherming moet bieden tegen wind, lawaai en dergelijke, die een open terras afbakent.
· parasol: opvouwbare, los op de grond staande constructie op één steun die bescherming tegen zon en regen biedt.
· zonnetent: een oprolbaar scherm boven raam- en/of deuropeningen dat bescherming biedt tegen zon en regen, al dan niet over de volledige breedte van de gevel, zonder steunpunt op de grond.
· terrasvloer: boven op de grond aangebrachte, beloopbare bedekking of constructie.
· CHE-gebied: gebied met een culturele, historische en/of esthetische waarde.
· sanctionerend ambtenaar: de ambtenaar zoals bepaald in artikel 119 bis van de nieuwe gemeentewet.
· obstakelvrije doorgang: het gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer (waaronder ook rolstoelgebruikers) en dat obstakelvrij moet zijn in één vloeiende lijn.
· stoelen: zitmeubel voor maximum drie personen.
· terraszone: zie art. 20: als de toegestane oppervlakte van het terras.
· sandwichbord: tijdelijke reclame die wordt geplaatst door middel van het aan elkaar bevestigen van twee (veelal kartonnen) borden.
HOOFDSTUK II: TOEPASSINGSGEBIED
Artikel 2
Zonder schriftelijke en voorafgaande vergunning van de burgemeester, die deze altijd kan herroepen, is het verboden de openbare weg privatief te gebruiken.
Het terras mag niet op de openbare weg worden uitgestald wanneer de vergunning nog niet is verleend en kan steeds ambtshalve op bevel van de politie verwijderd worden.
Artikel 3
Dit politiereglement is van toepassing op het volledige grondgebied van de stad Antwerpen.
Artikel 4
Het reglement is toepasbaar op open terrassen kleiner dan of gelijk aan 100 m² op het openbaar domein.
Een open terras kleiner of gelijk aan 100m² valt onder de toepassing van dit politiereglement en moet aangevraagd worden met een aanvraag voor terrasvergunning.
Artikel 5
De toepassing van het huidig politiereglement staat de toepassing van andere en/of hogere reglementering die verplichtingen en rechten in het leven roepen in hoofde van de exploitant niet in de weg, zoals het stedelijk belastingreglement “belasting op de uitstallingen op de openbare weg”.
De betaling van de belasting ontslaat de geregistreerde uitbater niet van de verplichting om een terrasvergunning aan te vragen.
Voor zover het huidig reglement hiervan niet afwijkt, zijn de bepalingen van de code van gemeentelijke politiereglementen onverminderd van toepassing.
HOOFDSTUK III: DE AANVRAAG TOT VERGUNNING
3.1 INHOUD VAN DE VERGUNNINGSAANVRAAG
Artikel 6
De aanvraag wordt ingediend bij de burgemeester.
Het dossier van een terrasvergunning is samengesteld uit:
Een aanvraagformulier.
Een plattegrondtekening van de bestaande toestand van het straat- of pleindeel waar het gewenste terras wordt ingericht. Op deze bestaande toestand wordt aangegeven waar het gewenste terras wordt ingericht.
Door het aanbrengen van voldoende meetlijnen zal uit deze tekening duidelijk blijken:
1.
a. de straatbreedte en de breedte van het voetpad.
b. De juiste inplanting van het gewenste terras t.o.v. de bebouwing in de omgeving en meer bepaald t.o.v. de horecazaak waarvoor het terras aangevraagd wordt.
c. De juiste inplanting van alle obstakels in de omgeving van 10 m rond het terras, zoals daar zijn: bomen en boomkransen, verkeerspalen en -lichten, parkeermeters, bestaand straatmeubilair zoals banken bloembakken, telefooncellen.
d. Alle putdeksels voor nutsvoorzieningen die aanwezig zijn op het voetpad in de omgeving van 10 m rond het terras.
Minstens drie duidelijke kleurenfoto’s. Ieder van deze foto’s zal de plek van het terras weergeven. De eerste foto wordt getrokken loodrecht op de gevel van de horecazaak, de twee andere geven het voetpad aan: één naar links en één naar rechts.
De vergunningsaanvrager moet in zijn aanvraag duidelijk aangeven of hij of zij kiest voor een zonnetent en/of terrasschermen.
3.2 KENMERKEN VAN DE VERGUNNING
Artikel 7
De terrasvergunning wordt verleend aan de exploitant van een horecazaak en
is strikt persoonlijk en plaatsgebonden. De vergunning is niet overdraagbaar aan derden.
Elke nieuwe exploitant moet bijgevolg een nieuwe aanvraag indienen.
De terrasvergunning vervalt van rechtswege :
bij de heraanleg van een straat of plein, van gevel tot gevel;
na een feitelijke onderbreking van de exploitatie van de horecazaak voor een periode van langer dan zes maanden.
Artikel 8
De vergunning is toepasbaar voor het ganse jaar. De vergunning kan andersluidende voorwaarden en oppervlakten bevatten voor een terras voor de zomerperiode en voor een terras voor de winterperiode.
HOOFDSTUK IV: DE VERGUNNINGSVOORWAARDEN
4.1 PLAATSING EN INRICHTING VAN HET TERRAS
4.1.1 INPLANTING
Artikel 9
In principe worden alleen gevel –of eilandterrassen toegestaan. De combinatie van gevel –en eilandterrassen is bij uitzondering mogelijk.
In principe kunnen alleen terrassen op het voetpad worden toegestaan. In uitzonderlijke gevallen is een terras op de rijweg mogelijk.
De combinatie van een terras op de rijweg en op het voetpad is verboden.
Inplantingsmogelijkheden - terrastypologieën
a Gevelterras
i open terras in een autovrije straat
ii open terras in een niet-autovrije straat
iii open terras met zonnetent
b Eilandterras
i open terras aan de voetpadrand
ii open terras op de rijweg/parkeerplaats
iii open terras op een plein
4.1.2 ADVIEZEN
Artikel 10
Ingevolge het advies van ondermeer politie, brandweer, dienst welstands - en monumentenzorg, onroerend erfgoed, dienst openbaar domein en hogere overheden kunnen in de vergunning voorwaarden en beperkingen worden opgelegd, of zelfs bepaalde vormen van inrichting worden geweigerd.
4.1.3 WEIGERINGEN
Artikel 11
De vergunning kan worden geweigerd om redenen van openbare veiligheid, rust, gezondheid, overlast en om redenen die te maken hebben met de ligging van het terras (CHE-gebied, beschermd stads - en/of dorpsgezicht, op de rijweg,…) en de aard van het pand (monument,…). De reden van weigering wordt steeds gemotiveerd in de beslissing.
Tegen de beslissing kan een beroep tot nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, binnen 60 dagen nadat belanghebbende kennis nam van de beslissing. De vormvoorschriften en termijnen worden bepaald door het meermaals gewijzigd besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling Administratie van de Raad van State.
4.1.4 ALGEMENE BEPALINGEN
4.1.4.1 Afmetingen
Artikel 12
De toegelaten afmetingen worden bepaald in functie van de plaatselijke omstandigheden, zoals de openbare veiligheid, het voetgangersverkeer, de mogelijkheid voor stadsdiensten om de straat te reinigen en het straatbeeld.
Artikel 13
Iedere toegang naar woningen en kantoren e.d. die boven de horecazaak gelegen zijn, moet steeds over de volle lengte van deze toegang en over de volle diepte van het gevelterras vrij blijven. Het pand moet te allen tijde ongehinderd betreden kunnen worden.
Artikel 14
De terrasvergunning blijft beperkt tot het gedeelte van de openbare weg dat zich uitstrekt voor de horecazaak.
Artikel 15
Voorzieningen van openbaar nut, zoals hydranten, straatkolken, verlichtingsmasten en toegangen tot openbare nutsvoorzieningen moeten altijd vrij zijn en goed bereikbaar blijven. Met betrekking tot de hydranten moet erop gewezen worden dat brandweerslangen gekoppeld moeten kunnen worden aan de hydrant. Hiervoor moet de noodzakelijke ruimte beschikbaar zijn.
Artikel 16
Ten behoeve van het volume van het (voetgangers) verkeer zal er op het voetpad of op het plein minimum een obstakelvrije doorgang zijn met een breedte en hoogte die in de vergunning wordt vastgelegd in functie van het volume van het verkeer.
Deze obstakelvrije doorgang zal een vloeiende overgang hebben met de aangrenzende voetgangerszone.
Ze zal nooit minder bedragen dan 1m50.
Artikel 17
In het kader van de brandveiligheid dient een vrije zone van 4 m in de breedte en 4 m in de hoogte voorzien. Hierbij dienen op de kruispunten draaicirkels van 11m binnenstraal en 15 m buitenstraal gerespecteerd te worden voor zover fysisch mogelijk. De vrije zone dient gelegen tussen de 4 en 10 m van het gevelvlak. De maximale lengte van een open gevelterras wordt hierdoor herleid tot 10 m.
Op andere uitvalswegen (te bepalen door de brandweer) kan een vermindering van de doorgangsbreedte toegestaan worden onder volgende voorwaarden: bij open terrassen, met enkel losse tafels en stoelen, kan een vrije doorgang van 3 meter gedoogd worden.
Artikel 18
In straten waar geen voetpaden zijn afgebakend wordt de breedte theoretisch vastgelegd. De breedte wordt dan berekend in de veronderstelling dat in het midden van de straat een rijweg van 4 m gelegen is. Het theoretisch voetpad is dan: (straatbreedte – 4 m) / 2.
Artikel 19
De minimumdiepte van een terras is 1m. Een terras is enkel mogelijk indien er een minimum voetpadbreedte is van 2m50.
Artikel 20
Buiten de terraszone mag geen enkel element worden geplaatst of opgesteld.
4.1.4.2 Terrasinrichting
Als inrichting van een terras zijn toegelaten:
Artikel 21
Terrasmeubilair.
§1. Losstaande stoelen en/of tafels van een degelijke kwaliteit die eenvoudig en onmiddellijk wegneembaar en op te bergen zijn.
§2. Reclame op terrasmeubilair is niet toegelaten. Een klein logo van de uitbating is toegelaten, dat maximum 10 cm hoog mag zijn per object.
Artikel 22
Parasols.
§1. Deze mogen niet verankerd worden in de grond.
§2. Ze zullen in open stand nooit verder reiken dan de toegestane terraszone De obstakelvrije hoogte van 2m20 moet steeds gevrijwaard worden.
§3. De constructieve delen van de parasol moeten zich aan de onderzijde van het zeil bevinden.
§4. Het zeil van de parasols moet uitgevoerd worden in een geweven, brandvertragende stof en in één kleur en gelijk van oppervlak.
§5. Parasols zijn steeds reclamevrij. Uitzondering wordt gemaakt voor reclame of een logo op de neerhangende parasolboord die maximum 20 cm hoog mag zijn.
Artikel 23
Terrasschermen.
§1. De hoogte van de terrasschermen wordt beperkt tot maximum 1m60.
§2. De totale dikte tot maximum 8 cm.
§3. De terrasschermen zullen volledig doorzichtig zijn, met uitzondering van het onderste gedeelte van maximum 40 cm hoogte. De terrasschermen worden uitgevoerd in splintervrij glas.
§4. Reclamevoering en naamvoering is enkel toegelaten op de onderste zone van 40 cm.
§5. Tussen 2 aangrenzende terrassen mag maximum 1 terrasscherm of 1 rij terrasschermen worden geplaatst.
§6. De terrasschermen zullen zodanig uitgevoerd worden dat ze volledig stabiel zijn en geen gevaar betekenen voor de andere weggebruikers.
§7. Terrasschermen mogen niet verankerd worden in de grond. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
Artikel 24
Plantenbakken.
§1. Plantenbakken zijn enkel toegelaten op voorwaarde dat zowel de bakken als de planten volledig gelegen zijn binnen de terraszone.
§2. De uitvoering van de bakken zal sober zijn en worden uitgevoerd in duurzame materialen. De totale hoogte van de bakken met planten moet beperkt blijven tot 1m.
§3. Reclame of een logo op plantenbakken is niet toegelaten.
§4. De voorzijde van de terraszone moet over zijn volledige lengte volledig toegankelijk zijn; aan deze zijde is bijgevolg geen rij plantenbakken toegestaan.
Artikel 25
Andere toelaatbare voorwerpen zijn:
§1. Menuborden en bestek - en bordenkastjes. Deze mogen enkel in combinatie met tafels en stoelen worden geplaatst.
§2. Deze voorzieningen zullen steeds stabiel binnen de toegestane terraszone aangebracht worden en moeten zo geplaatst worden dat de vloeiende doorgang binnen het terras niet gehinderd wordt.
§3. Ze zullen uitgevoerd worden in duurzame en kwaliteitsvolle materialen.
§4. Sandwichborden zijn niet toegelaten. Reclame op de menuborden is niet toegelaten, een klein logo van de uitbating is wel toegelaten.
§5. De hoogte van de menuborden is beperkt tot een hoogte van 1m20 en een breedte van 80 cm.
§6. De menuborden, beperkt tot maximum 2 per terraszone, moeten dezelfde afmetingen en vormgeving hebben binnen één terraszone.
Artikel 26
Verwarmingstoestellen.
§1. Verwarmingstoestellen moeten op een voldoende afstand van brandbare stoffen en materialen opgesteld staan of er zodanig van afgezonderd zijn dat brandgevaar of aanraking voorkomen wordt.
§2. De verwarmingstoestellen moeten stabiel binnen de terraszone opgesteld worden.
§3. Geldige keuringsattesten waaruit blijkt dat de verwarmingstoestellen goedgekeurd zijn door een onafhankelijk keuringsmechanisme moeten ten allen tijde voorgelegd kunnen worden.
§4. Kabels en andere nutsvoorzieningen mogen niet lopen op of over de openbare weg.
Artikel 27
Verlichtingstoestellen.
§1. De reikwijdte van de verlichting zal nooit verder dragen dan het eigen terras.
§2. Alle verlichtingen zullen naar beneden gericht zijn ten einde lichtvervuiling boven de horecazaak te vermijden.
§3. Kabels en andere nutsvoorzieningen mogen niet lopen op of over de openbare weg.
Zijn o.a. niet toegestaan als terrasinrichting:
Artikel 28
Het gebruik van alle vormen van audiotoestellen en visuele toestellen op terrassen.
Artikel 29
Tapinstallaties, braadspitten, barbecuestellen,... kortom alle installaties voor het bereiden van eten of schenken van dranken zijn niet toegelaten.
Artikel 30
Het plaatsen van vloeren is niet toegestaan. De burgemeester kan hiervoor een afwijking toestaan.
Artikel 31
Er mag geen verbinding gemaakt worden tussen het terrasscherm en de zonnetent of de parasol. De open ruimte mag niet worden opgevuld.
Artikel 32
Reclamevoering is enkel toegestaan zoals vermeld in dit reglement.
Bij de inrichting van een terras is het noodzakelijk te streven naar harmonie:
Artikel 33
Voor de leefbaarheid van het openbaar domein en de visuele rust moeten de vormgeving, de gebruikte materialen en de kleuren van de terrasinrichting steeds een eenheid vormen en passen in de omgeving en bij het pand.
4.1.5 BIJZONDERE BEPALINGEN
4.1.5.1 Gevelterras – open terras
Als bijlage 1 en 2 wordt een open gevelterras met haakse terrasschermen en de minimum obstakelvrije doorgang van 1m50 weergegeven.
Artikel 34
Terrasschermen.
§1. Terrasschermen mogen enkel geplaatst worden haaks op de gevel van de horecazaak, aan beide zijden van het terras, en ter afscheiding van de verplichte terrasvrije zone.
§2. De voorzijde van het terras moet over zijn volle lengte volledig toegankelijk zijn; aan deze zijde zijn bijgevolg geen terrasschermen toegelaten.
§3. De maximale diepte van de terrasschermen is beperkt tot 2m50. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
4.1.5.2 Gevelterras – open terras met zonnetent
Als bijlage 3 wordt een open gevelterras met zonnetent en haakse terrasschermen weergegeven.
Artikel 35
Terrasschermen.
§1. Terrasschermen mogen enkel geplaatst worden haaks op de gevel van de horecazaak, aan beide zijden van het terras, en ter afscheiding van de verplichte terrasvrije zone.
§2. De voorzijde moet over zijn volle lengte volledig toegankelijk zijn; aan deze zijde zijn bijgevolg geen terrasschermen toegelaten.
§3. De maximale diepte van de terrasschermen is beperkt tot 2m50. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
§4. Er mag geen verbinding gemaakt worden tussen het terrasscherm en de zonnetent. De open ruimte mag niet worden opgevuld.
Artikel 36
Zonnetent.
§1. Alleen een dakbedekking in de vorm van een zonnescherm in doek is toegelaten.
§2. Het laagste punt van de zonnetent bevindt zich op minstens 2m20 boven de begane grond.
§3. De maximale uitval van de zonnetent zal nooit verder reiken dan de toegestane terraszone.
§4. Zonnetenten zijn steeds reclamevrij. Uitzondering wordt gemaakt voor reclame of een logo op de neerhangende boord in doek die maximum 20 cm hoog mag zijn.
§5. De bergingskast van de zonnetent moet steeds een eenheid vormen met de gevel naar vormgeving, materiaal- en kleurgebruik. Hierbij is het niet aangewezen om PVC bergingskasten te plaatsen tegen de gevel.
§6. De maximale uitsprong van de bergingskast is beperkt tot 20 cm.
§7. De bergingskast moet tegen de gevel worden aangebracht. Bij het verwijderen moet de gevel hersteld worden in zijn oorspronkelijke staat.
Artikel 37
De dragende delen van de zonnetent.
§1. De constructieve delen moeten zich aan de onderzijde van het zeil bevinden. Constructies van het ophangtype en staanconstructies zijn bijgevolg niet toegelaten.
4.1.5.3 Eilandterras – open terras aan de voetpadrand
Als bijlage 4 wordt een open eilandterras aan de voetpadrand weergegeven.
Artikel 38
Inplanting.
§1. Tussen de voetpadrand en de terraszone moet er altijd een veiligheidszone van 50cm worden vrijgehouden.
Artikel 39
Terrasschermen.
§1. Er moet een terrasscherm geplaatst worden tussen de voetpadrand en de straatzijde uit veiligheidsoverwegingen. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
§2. Aan beide zijden van het terras mogen er haaks op de straatzijde terrasschermen worden geplaatst ter afscheiding van de verplichte terrasvrije zone. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
§3. De zijde langs het voetpad moet over zijn volle lengte volledig toegankelijk zijn; aan deze zijde zijn bijgevolg geen terrasschermen toegelaten.
§4 De diepte van de terrasschermen wordt bepaald in functie van de diepte van de vergunde terraszone.
4.1.5.4 Eilandterras – open terras op de rijweg/parkeerplaats
Als bijlage 5 wordt een open eilandterras op de parkeerstrook weergegeven.
Artikel 40
Inplanting.
§1. Er worden uit het oogpunt van veiligheid extra voorwaarden opgelegd.
§2. De diepte is afhankelijk van de parkeerwijze:
1m80 terrasdiepte (evenwijdig parkeren aan de voetpadrand).
5m terrasdiepte (haaks parkeren op de voetpadrand).
Artikel 41
Terrasschermen.
§1. De zijden op de rijweg/parkeerplaats van de vergunde terraszone moeten afgeboord worden met terrasschermen.
§2. De zijde langs het voetpad moet over zijn volle breedte volledig toegankelijk zijn; aan deze zijde zijn bijgevolg geen terrasschermen toegelaten.
Artikel 42
Houten terrasvloeren.
§1. De verhoogde houten terrasvloer wordt geplaatst op gelijke hoogte met het voetpad zodat er geen niveauverschil is.
§2. De terrasvloer zal nooit de afwatering van het trottoir belemmeren.
§3. Hydranten, straatkolken, verlichtingsmasten, toegangen tot openbare nutsvoorzieningen,… moeten altijd vrij zijn en goed bereikbaar blijven.
§4. Verankering in de grond is niet toegestaan.
4.4.5.5 Eilandterras – open terras op een plein
Artikel 43
Inplanting.
§1. In het verlengde van de gevel van de horecazaak.
§2. De diepte wordt bepaald in functie van de grootte van het plein.
§3. Er kunnen uit oogpunt van veiligheid extra voorwaarden worden opgelegd.
Artikel 44
Terrasschermen.
§1. Terrasschermen zijn niet toegelaten. Een afwijking door de burgemeester is mogelijk.
4.2 REINHEID EN ONDERHOUD VAN EEN TERRAS
Artikel 45
De opstelling van het terras is onderworpen aan volgende regeling:
§1. De exploitant heeft tussen 10 uur en 20 uur de volgende opstellingsopties voor zijn terras:
Bij gebruik van het terras: Openstallen zodat het terras toegankelijk is
Bij niet-gebruik van het terras: Openstallen maar verzekerd met een veiligheidsdraad of kabel zodat het terras niet toegankelijk is
§2. De exploitant heeft tussen 20 uur en 10 uur de volgende opstellingsopties voor zijn terras:
Bij gebruik van het terras: Openstallen zodat het terras toegankelijk is
Bij niet-gebruik van het terras: Openstallen maar verzekerd met een veiligheidsdraad of kabel zodat het terras niet toegankelijk is of opgestapeld binnen de terraszone.
§3. Wanneer een terras gedurende meer dan 5 werkdagen niet gebruikt wordt, dient de exploitant het terras te verwijderen van de openbare weg en het op te bergen op privaat terrein.
Artikel 46
De uitbating van een terras mag de omgeving niet vervuilen. De exploitant is verantwoordelijk voor goed onderhoud van het terras en zijn onmiddellijke omgeving.
Artikel 47
De exploitant is verplicht de onmiddellijke omgeving van zijn terras rein te houden. De afvalstoffen moeten in reglementaire recipiënten bij de bedrijfsafvalinzameling worden aangeboden.
Artikel 48
De exploitant is aansprakelijk voor alle schade die veroorzaakt wordt door het rechtmatig en onrechtmatig gebruik van de vergunning. Hij is onder meer aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door het plaatsen, de aanwezigheid of het wegnemen van het terras en al zijn onderdelen, en voor de vervuiling die de exploitatie van het terras veroorzaakt ter plaatse en in de onmiddellijke omgeving.
HOOFDSTUK V: TOEZICHT EN SANCTIES
Artikel 49
Elke verleende vergunning zal vergezeld zijn van een terraskaart. Deze terraskaart moet permanent op een zichtbare en van op de openbare weg leesbare wijze worden aangebracht.
De door de stad verleende vergunning met inbegrip van het plan moet in de zaak bewaard worden en op elk eerste verzoek van een bevoegde ambtenaar of van de politie voorgelegd kunnen worden.
Artikel 50
Tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen voorziet, wordt elke overtreding van dit politiereglement bestraft hetzij met:
- een administratieve geldboete, met een maximum van 250 euro, of
- met een administratieve schorsing of intrekking van de afgegeven vergunning, of
- met de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van het terras.
De administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
De schorsing, intrekking of sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 51
De burgemeester kan, telkens wanneer de openbare orde, gezondheid, veiligheid en rust in het gedrang komen, maatregelen bevelen om het gevaar te doen ophouden. De maatregel kan zelfs inhouden dat de vergunning wordt ingetrokken of gewijzigd. Aan dit bevel van de burgemeester moet gevolg worden gegeven binnen de termijn en op de wijze door de burgemeester bepaald, zonder recht op schadevergoeding.
Indien de exploitant het bevel van de burgemeester niet naleeft binnen de gestelde termijn kan de burgemeester van ambtswege op kosten en risico van de exploitant tot uitvoering laten overgaan.
Het niet naleven van het bevel van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de in artikel 50 voorziene administratieve sancties.
zaterdag 21 juni 2008
Achmed Halal
vrijdag 20 juni 2008
Kinderen onder de 12 dienen voor 12 in bed te liggen
Ondertussen is de wereld veranderd, maar de leeftijdsgrenzen uit de jeugdbeschermingswet van 1965 staan nog altijd pal overeind. "Kinderen" onder de achttien jaar kunnen in principe niet gestraft worden, laat staan "kinderen" onder de twaalf jaar. En in de praktijk wordt ook te weinig opgetreden tegen ouders die hun kinderen slecht opvoeden: er zijn nauwelijks ontzettingen uit de ouderlijke macht en ouders zijn niet meer de "baas" over hun kinderen, maar moeten ermee "onderhandelen".
donderdag 19 juni 2008
Een lesje in communicatie
Het merkwaardige is dat de BAM, de beheersmaatschappij die in opdracht van de Vlaamse overheid alle projecten van het Masterplan voor de mobiliteit coördineert, tot nu toe heeft gedaan alsof Sint-Jozef niet bestaat. De schooldirectie zegt dat ze herhaaldelijk heeft geprobeerd antwoord te krijgen op haar vele vragen, maar haar oproepen bleven zonder respons. En op de maquette van de Oosterweelverbinding, die de BAM sinds maandag in het Sint-Felixpakhuis presenteert, zijn gevoelige locaties zoals scholen niet te herkennen. Een raar verhaal? Het verbaast ons allang niet meer. De BAM vertoont al langer autistische trekken. Als er in het debat over het Masterplan in Antwerpen voor één stelling een breed maatschappelijk draagvlak bestaat, dan is het wel voor de vaststelling dat de communicatie absoluut niet deugt. Dat is bijzonder ergerlijk, omdat zo de indruk ontstaat dat er van alles is dat de burger niet mag weten. Het is ook verbazend, omdat de communicatie over het Masterplan elk jaar tussen anderhalf en drie miljoen euro kost. En ik gebruik het woord niet graag, maar het is wraakroepend, omdat de belastingbetaler dus miljoenen neertelt voor communicatie die door iedereen als non-communicatie wordt ervaren. Communicatie is meer dan alleen dure maquettes, brochures en beeldsimulaties maken. (Pikant detail: voor dat soort werk krijgt Groep C, het bureau van de fameuze Open Vld-strateeg Noël Slangen, elk jaar honderdduizenden euro.) Nee, communicatie is ook in contact treden met de burger, hem uitleggen waarom de Oosterweelverbinding nodig is, waarom is gekozen voor het bewuste tracé en welke de gevolgen zijn voor het leven in de stad. Communicatie is ook antwoorden op de talloze vragen. Dat doet de BAM niet. Maandag nog, tijdens de raadscommissie in Deurne, ergerde burgemeester Janssens zich mateloos aan BAM-baas Jan Van Rensbergen, die sommige vragen gewoon straal negeerde. Ook het stadsbestuur krijgt blijkbaar niet de antwoorden waar het recht op heeft. Zo kan het niet verder. Het grootste Antwerpse infrastructuurproject aller tijden kan niet worden uitgevoerd als er geen maatschappelijk draagvlak voor is. De Antwerpenaar laat zich geen jaren vol hinderlijke werkzaamheden door de strot rammen, als hij er niet van overtuigd raakt dat al die ellende leidt naar een betere stad. Zoals het nu evolueert, betalen de partijen van de meerderheid straks de prijs bij de verkiezingen. Het wordt tijd dat de Antwerpse ministers in de Vlaamse regering overgaan tot actie. De partijen van Kris Peeters (CD&V/N-VA), Dirk Van Mechelen (Open Vld) en Kathleen Van Brempt (sp.a/Vl.Pro) hebben de machine van het Masterplan in gang gezet, nu moeten ze er ook voor zorgen dat alle stappen in het proces correct verlopen. De voorbije week heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat er een serieuze kink in de kabel zit. Misschien moet voormalig mediaminister Dirk Van Mechelen zijn partijgenoot Slangen maar eens een lesje in communicatie leren.
woensdag 18 juni 2008
Kerstmarktperikelen
dinsdag 17 juni 2008
Dierenasielen en Els de Belder
Het is onbegrijpelijk dat mensen die zichzelf een dierenvriend noemen zulke praktijken toepassen. Voor zowel de honden als de katten zou het leven een hel zijn in deze asielen.
Dieren die redelijk gezond binnenkomen in de dierenasiels van Els De Belder zouden alsmaar zieker worden, zie hier het voorbeeld van hond Thor en enkele lotgenoten….
Deze enkele foto’s zijn maar het topje van de ijsberg. Thor had een poot wonde. Hij kreeg geen verzorging. Na 5 dagen had hij van pijn zijn poot open geknaagd tot op het bot.Thor werd geeuthanaseert.
Verwaarlozen en laten sterven van katten,...
Deze 3 katten werden nooit verzorgd,en stierven uiteindelijk van ontbering,...
De dieren worden amper nagekeken en sterven vaak na een helse lijdensweg. Zieke dieren worden alsmaar zieker en krijgen geen verzorging.
Katten leven soms jarenlang in kooitjes waar ze zich enkel kunnen keren. Er is gewoonweg geen sterilisatie beleid.
Het asiel van Kontich is een schande voor alle organisaties die zoveel moeite doen om de dieren een tweede kans te geven. Alle dierenwelzijnsprotocollen worden er al jarenlang met de voeten geveegd.
Er kwamen verschillende klachten tegen beide dierenasiels.Alle instanties waren op de hoogte en hebben vaststellingen gedaan, maar de dieren bleven in de kou staan. Vele dieren hebben tijdens deze jarenlange bureaucratische procedures onnodig het leven gelaten.
De gepaste maatregelen moesten snel genomen worden. Het welzijn van de dieren moest eindelijk eens gerespecteerd worden. Van een asiel moet men kunnen verwachten dat ze een voorbeeldfunktie vervult.
Wij leven in 2008 en het is onwaarschijnlijk welke praktijken daar nog getolereerd worden.
Op 7 mei protesteerden verschillende dierenvrienden op de Antwerpse Groenplaats tegen het wanbeleid van Els de Belder.Die laatste stuurde naar de actie een deurwaarder om vast te laten stellen dat er laster en eerroof werd gepleegd aan het adres van haar instellingen……
Asiel Kontich gesloten.
Dierenasiel Kontich terug open op 6 juni:
De heropening van het dierenasiel te Kontich lokte de nodige reacties uit. Kamerlid Rob Van de Velde bond de kat de bel terug aan en staat versteld van de reacties van Dr Van Tilburgh van de FOD Volksgezondheid.
"Uit de reacties van Dr. Van Tilburgh van FOD Volksgezondheid valt duidelijk af te leiden dat het FOD Volksgezondheid vooral bezorgd is over de positie van Dr. De Belder en niet om de werking van het KMDA te Kontich en nog minder om het welzijn van de binnengebrachte dieren" stelt Kamerlid Rob Van de Velde. Het onder de mat schuiven van fotomateriaal en de vele klachten en getuigenissen doet velen de wenkbrauwen fronsen. Daarom publiceren wij nu en hier andermaal de foto's.
"En de FOD Volksgezondheid liegt daarenboven. Dr. Kurt Zaman, inspecteur dierenwelzijn en medewerker van Dr Van Tilburgh, is op vraag van de medewerkers van het asiel te Kontich meerdere malen rechtstreeks tussengekomen. Zaman heeft bijvoorbeeld Dr De Belder verplicht om de waakhond met het gezwel aan het achterste onmiddellijk te opereren, wat dan nog anderhalve week op zich heeft laten wachten." De verklaringen, foto's en tussenkomsten van FOD zelf, maken samen meer dan voldoende bewijsmateriaal uit om het asiel onmiddellijk te sluiten. Onbegrijpelijk dat dit dan ook niet gebeurt, vraagt Van de Velde zich af.
"Daarenboven bewijzen de afwijkende statistieken duidelijk dat de strategie van Dr De Belder er vooral op gericht was de dieren te laten creperen in plaats van ze te euthanaseren. In Kontich stierven 4x meer honden en 2x meer katten een natuurlijke dood in vergelijking met de 87 andere erkende asielcentra. Het is dan ook niet te verwonderen dat in vergelijking met de andere centra er zo weinig euthanasie gepleegd werd. Niet uit dierenliefde, maar uit pure gierigheid."
Deze week beraadde de Adviesraad Dierenwelzijn van de Stad Antwerpen zich over de beheersovereenkomst met KMDA. Hopelijk won daar het gezond verstand en wordt elke verdere cent subsidie aan KMDA geweigerd. Uit vertrouwelijke documenten van het stadsbestuur die Van de Velde kon inkijken blijkt dat ook de Stad niet vrij is van zonden. "De Stad wilde eerder in 2006 het contract openbreken en een stadscommissaris aanstellen, maar was te laat omdat het over een driejarig opzegbare overeenkomst gaat" zegt Van de Velde."Daarnaast heeft de Stad zich laten ringeloren door eind 2007 tweemaal 40.000 euro niet geoorloofde subsidies uit te betalen over de jaren 2006 en 2007. Contractueel had dit niet nodig geweest en bovendien wordt er geen enkele verantwoording aan KMDA gevraagd in verband met de aanwending van de subsidie. Om de hypocrisie compleet te maken heeft de stadsontvanger nu (in 2008) gevraagd om te onderhandelen met KMDA over welke verantwoordingsstukken voor de verkregen subsidie uit 2006 en 2007 moeten binnengebracht worden.
Informatiecampagne Oosterweelverbinding
Welgeteld 10 dagen is de tentoonstelling te bezichtigen: 8 dagen aan 4 uur, 2 dagen aan 7 uur = 46 uur, minder dan 2 dagen, of nauwelijks 6 werkdagen.
De toegangsuren zijn zo gekaderd dat een hele groep van mensen al uitgesloten is: van 13 tot 17 uur. . De werkende kan louter in de vrije tijd op woensdagavond of op zaterdag de tentoonstelling bezoeken: 2 x 3 uur en 2 X 4 uur: of 14 uur. Werkenden worden quasi uitgesloten. De leeszaal van het Stadsarchief is nochtans tijdens de week van 8u30 tot 16u30 toegankelijk, dus ook tijdens de lunchpauze.
De periode van de tentoonstelling: de tentoonstelling valt pal in de examenperiode en eindigt wanneer de voorbereidingen voor de vakantie de aandacht genieten. (Mondige) studenten en jongeren worden quasi uitgesloten. Op Zaterdag 28 juni zullen ouders die op vakantie gaan wel andere zorgen aan het hoofd hebben.
A heeft ca. 470.000 bewoners. Indien nog maar 10% van de bevolking de tentoonstelling wenst te bezoeken komt men uit op 1.000 bezoekers per uur. (Enkel het Louvremuseum met haar honderden zalen kan dat aan)
De kostprijs van de informatietentoonstelling is miniem. De grootste post zullen de advertenties zijn om aan te kondigen dat er korte duur tentoonstelling is. Een tweetal bewakers kost het project maximaal bruto 5.000 EURO, want opgeteld, slechts een loon van een halve maand. Het communicatiebudget van de Lange Wapper is nochtans, als we de media mogen geloven, ca 2.000.000 EURO.
Geen misverstanden mogelijk: een communicatie naar zo weinig mogelijk burgers. Vaak wordt communicatie gereduceerd tot externe communicatie. Ook communicatiespecialisten maken wel eens die fout. Nochtans kan men het onderscheid maken tussen twee grote blokken, interne en externe communicatie.De kunst van de communicatie bestaat er in de juiste informatie, naar het juiste doel, op het juiste moment te brengen.
De communicatie over de Lange Wapper is uitzonderlijk professioneel; uitzonderlijk in patroon en zeer spitsvondig.Bijna alle inspanningen werden geleverd voor de interne communicatie (belanghebbenden, partners, beleidsmakers, experts, uitvoerders en ontwerpers). Dit werd gekoppeld aan het vermijden van informatiedoorstroming naar de buitenwereld (pers, media, niet-betrokken specialisten in de materie en de bevolking).
De externe communicatie is minimaal en eenzijdig: het is een informatietentoonstelling in één richting. Bovendien wordt het de potentiële bezoekers bijna onmogelijk gemaakt om ze te bezoeken. De periode, de dagen en uren van bezoek zijn gewiekst uitgekiend. De potentiële bezoeker wordt op voorhand monddood gemaakt. Een zaak staat vast: het Lange Wapper communicatieteam zullen juichen als nauwelijks enige Antwerpenaren of Vlamingen de tentoonstelling zullen hebben bezocht. Taak voltooid! En ja, ‘t Stad is van Iedereen. Laat de Antwerpenaar maar in de waan.”
zondag 15 juni 2008
Het is de schuld van de Antwerpenaar
- Iets méér dan 40% van de schoolpopulatie thuis geen nederlands spreekt.
- Teveel nieuwe Belgen de school verlaten zonder getuigschrift, diploma en enige competentie.
Hangt er dan boven de ingang van iedere Antwerpse school een bord met: "Verboden zich in te zetten."?Als gast is het natuurlijk héél gemakkelijk om de schuld van alles wat verkeerd gaat bij de gastheer te leggen, maar.... is het niet beter de hand in eigen boezem te steken en:
- Een poging te doen om nederlands te spreken?
- Alle schotelantennen af te breken en gewoon naar nederlandstalige zenders te kijken en te luisteren.
- Beseffen dat voor wat, wat hoort, dus bij een diploma hoort studie.
- Eindelijk eens te beseffen dat het een vorm van elementaire beleefdheid is zich aan te passen aan de gebruiken van het gastland en NIET zoals nu, het gastland te verplichten zich aan te passen aan de gewoonten en cultuur van de gasten en alles wat misloopt of zou mislopen in de schoenen van de gastheer te droppen.
En wordt het ook geen tijd dat de in geitenwollen sokken gehulde verdedigers van andere culturen in Antwerpen beseffen dat ze, inplaats van tijd- en geldverslindende rapporten te maken, beter hun tijd en geld besteden om hun beschermelingen nederlands en kennis van de plaatselijke gewoonten en cultuur bij te brengen.
zaterdag 14 juni 2008
Heeft de Stad Antwerpen "Gouden stoepen"?
De stoep moet 2,5 meter breed zijn om voor een vergunning in aanmerking te komen, en dat is bijna nergens in de Kloosterstraat het geval. Ineens, na al die jaren van gedoogbeleid én innen van belastingen, is dat tentoonstellen van de koopwaar niet veilig meer.
vrijdag 13 juni 2008
Stadsambtenaren... sprookjes en sprookjes
- Politie-inspecteurs met tweeën moeten zijn of witte handschoenen moeten dragen om iemand te verbaliseren.
- Iedere stads-administratieve loonslaaf een aan alcohol verslaafde debiel is die met moeite kan lezen en/of schrijven en benoemd is dankzij de juiste kleur partijkaart.
- Elke dokwerker een dief is, omdat de bananen krom zijn van "scheef te slaan aan de dok".
- Elke brandweerman een macho is die méér dan zijn bloot gat durft te tonen aan Janssens.
- Alle borstelstelen van de stad Antwerpen na zes maanden gebruik doorverkocht worden als stelen voor schoppen op de bouwwerf, omdat ze dan precies de juiste kromming hebben van op te leunen.
- Enz..., enz..., enz...
Pas op, hier en daar zullen er wel van die sprookjesfiguren rondlopen, zoals op ieder werk trouwens. Vergeet niet dat de stad Antwerpen een grote werkgever is met méér dan 8.000 werknemers.
En... er zullen duizenden werknemers zijn in Antwerpen die voor véél minder loon dan dat van een modale stadsambtenaar 's morgensvroeg op de trein zitten en pas bij schemering terug naar huis komen. Eerlijkshalve dient hier worden bijgezegd dat er eveneens duizenden werknemers zijn die véél meer verdienen dan de werknemers van 't stad.
En wie valt er dan net uit de boot: De Antwerpse loonslaven die men nu met een grote campagne wil heropwaarderen: De straatvegers, waarover schepen Lauwers vandaag toegeeft dat ze te weinig verdienen. Zou men dan niet beter het geld dat nu in de heropwaarderingscampagne gestoken wordt met macho-leuzen zoals "Ik loop iedere week twee marathons" gebruiken om nu net die mensen een menswaardiger loon te geven? Als ze echt doen wat de heropwaarderingscampagne van de stad beweert, krijgen deze mensen véél en véél te weinig, zowel in valuta als in respect.
Want, als er één ambtenaar is die ieders respect verdient, is het wel die onderbetaalde straatveger die zijn dagen slijt met onze rotzooi van de straat te halen. Antwerpse gezagsdragers, trek deze situatie recht aub, dan pas zou dit sprookje kunnen eindigen met "...en ze leefden nog lang en gelukkig".
donderdag 12 juni 2008
Populisme of boerenbedrog
woensdag 11 juni 2008
Horecamanager
dinsdag 10 juni 2008
Het Antwerpse parkeerbeleid
maandag 9 juni 2008
Koopkracht herwinnen door gijzeling van de reizigers
zondag 8 juni 2008
Een positieve noot tussendoor...
zaterdag 7 juni 2008
Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel volhardt in het verspreiden van desinformatie
1. Kat een in een zak
De oplossing die de VAB suggereert is de splitsing van lokaal en doorgaand verkeer. De BAM wijst erop dat deze oplossing als deel van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen effectief zal worden uitgevoerd: ‘De scheiding van lokaal en doorgaand verkeer zal gebeuren via een Stedelijke Ringweg naast de huidige ring, met twee extra rijstroken in elke richting in de bermen van de huidige ring.’
Ook stRaten-generaal vindt dit dé oplossing. Helaas: de bouw van de Lange Wapper zal het verstandige project van scheiden van lokaal en doorgaand verkeer net onmogelijk maken. Al sinds vorig jaar vraagt stRaten-generaal aan de BAM om aan de Antwerpse bevolking de tekeningen te tonen die bij deze intentieverklaring over het toekomstige scheiden van verkeer horen. De concrete, in detail uitgewerkte tekeningen van de hele toekomstige Antwerpse ring dus, waarop duidelijk staat aangegeven hoe de BAM die scheiding precies wil realiseren. We krijgen de tekeningen niet te zien, omdat ze niet bestaan. De BAM droomt luidop over concepten, maar kan of wil de Antwerpenaar niets tonen over hoe de totale Antwerpse ring er op termijn zal uitzien. Dit, vreest stRaten-generaal, omdat de BAM zelf al weet dat dergelijk droomproject technisch onhaalbaar zal blijken na het aansluiten van de Lange Wapper op de ring van Antwerpen.
2. Selectief gebruik van communicatie door VAB
Verder beweert de BAM dat een vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel dé oplossing is voor het drukke vrachtwagenverkeer op de ring. Vrachtwagens die de Schelde willen kruisen zullen daardoor verplicht worden langs de nieuwe Oosterweelverbinding of de Liefkenshoektunnel te rijden. De BAM hierover: ‘Hiermee verdwijnt een aanzienlijk aantal vrachtwagens van de huidige zuidelijke ring en verdwijnt de gevaarlijke verkeersdrukte met vrachtwagens in de Kennedytunnel.’
De Kennedytunnel is momenteel inderdaad een gevaarlijke tunnel. Alleen: niet het verwijderen van de vrachtwagens daar is de oplossing, wel het naar beneden halen van de totale densiteit van het verkeer + het elimineren van gevaarlijke weefbewegingen + een meer performante bezetting van het sturings- en controleteam. Voor de drie aspecten behalen de projecten van de BAM en van stRaten-generaal er dezelfde scores, zo blijkt uit een studie.
De BAM haalt de vrachtwagens weg uit de relatief korte Kennedytunnel en verspreidt deze vrachtwagens over de hele rest van de ring. Dit omdat alle vrachtverkeer (ook dat komende van bv. Boom of Brussel) de hele ring noordwaarts zal moeten omrijden om via de Oosterweelverbinding aan de overkant van de Schelde te geraken. De BAM verplaatst daardoor slechts de verkeersproblematiek van de Kennedytunnel naar elders op de ring, en vooral naar de zone rond het Sportpaleis, waar alle nieuwe verkeersstromen worden samengeduwd richting Lange Wapper. In het hart van Antwerpen-woonstad dus, met alle gevolgen van dien op het vlak van fijn stof.
Op 26 september 2007 stelde de VAB zelf in een persbericht de volgende vraag: ‘Is het haalbaar en wenselijk om de Kennedytunnel af te sluiten voor het vrachtverkeer?’ De VAB sprak de terechte vrees uit dat in dat geval vooral vrachtwagens verplicht zullen worden tot het nemen van een grote omweg, wat meer sluipverkeer door de stad zal veroorzaken. Precies wat stRaten-generaal al sinds 2005 als groot probleem binnen het BAM-project aangeeft.
De VAB vroeg zich toen af of men niet beter voor een totaalaanpak koos waarbij de drie opties (Kennedytunnel, Liefkenshoektunnel, Oosterweelverbinding) betalend gemaakt worden voor het vrachtverkeer, waardoor deze drie tunnels samen ook op een dynamische manier kunnen ingezet worden in het sturen van de verkeersstromen. Precies wat stRaten-generaal suggereert, om dezelfde reden als de reden opgegeven door de VAB in het persbericht van september 2007: ‘De vrachtwagenbestuurder kan dan een keuze maken in functie van het meeste efficiënte traject en de kostprijs (afstand en extra reistijd vanwege congestie). De overheid beschikt dan over een sturingsmiddel dat ook kan ingezet worden bij eventuele calamiteiten. Hiermee stel je ook de financiering van de extra verkeersinfrastructuur veilig.’
Over dit alles lezen we niets in het BAM-persbericht van gisteren. Waarom niet?
3. Toon ons de plannen voor de hele ring!
Als derde pluspunt van het eigen project schuift de BAM het volgende naar voor: ‘Bovendien creëren we voor de drukste vrachtstromen rond Antwerpen , de oost (Hasselt - Luik) west (Gent - Rijsel) as, een zeer veilige verbinding zonder weefbewegingen.’
Uit een analyse van de bouwplannen van de BAM leerde stRaten-generaal dat opnieuw net het tegendeel waar is: in de autostradezone aan het Sportpaleis wordt door de inplanting van de Lange Wapper een kluwen van gevaarlijke weefbewegingen gecreëerd, door professor Allaert in december vorig jaar nog ‘een dodenweg’ genoemd. Opnieuw vreest stRaten-generaal dat dit BAM-verhaal niet klopt en niet kan kloppen. Daarom ook hier de vraag: toon ons de tekeningen die bij de uitspraak horen in plaats van steeds weer over eventuele droomconcepten te communiceren.
Gisteravond vertelde dezelfde professor Allaert nogmaals waarom de Oosterweelverbinding van de BAM volgens hem een ‘middeleeuws project’ is. Kijk op:
http://www.zoomin.tv/videoplayer/index.cfm?id=286386&mode=normal&pid=gaz...
4. Masterplan kan nóg beter
De BAM meldt ten slotte dat het Masterplan ook inzet op het stimuleren van de binnenvaart als alternatief voor het wegtransport en dat het investeert in het openbaar vervoer om het aantal verplaatsingen met personenwagens in de regio te verminderen.
Het Masterplan Mobiliteit Antwerpen bestaat uit 16 projecten, waarvan de Oosterweelverbinding er 1 is. Voor stRaten-generaal is het Masterplan op 15 van de die 16 punten een goede zaak. Alleen de Oosterweelverbinding zoals uitgewerkt door de BAM deugt niet. Of nog anders: de kwaliteit van het Masterplan gaat alleen maar omhoog door de kwaliteit van de Oosterweelverbinding te verhogen.
5. Wat vindt de VAB eigenlijk zelf van de recente BAM-communicatie?
De BAM verwijst naar een nuttige studie van de VAB om vermeende verdiensten van het eigen project in de verf te zetten. Wat de BAM verzwijgt is dat diezelfde VAB al op 26 september 2007 vroeg om het alternatief van stRaten-generaal aan een ernstig en onafhankelijk onderzoek te onderwerpen. Daarover verspreidde de BAM natuurlijk nooit een persbericht.
We citeren even uit dat persbericht van VAB:
‘Om de sterke groei van het vrachtverkeer over de weg op te vangen zullen bijzondere maatregelen nodig zijn. Die ingrepen en de financiële implicaties ervan zijn dermate omvangrijk dat we het ons niet kunnen permitteren van een verkeerde beslissing te nemen. Herkansen is niet mogelijk.
Cruciale vraag voor VAB is of de geplande Oosterweelverbinding de juiste oplossing is om toekomstige groei aan vrachtverkeer over de weg op te vangen?
Is het huidige traject voor de Oosterweelverbinding wel de beste keuze? Moeten we alternatieven zoals het voorstel van stRaten-generaal niet beter evalueren? Voor VAB zitten in dit voorstel waardevolle elementen die een grondige studie verantwoorden.’
vrijdag 6 juni 2008
Debie "undercover"
Terug naar vandaag. Op dezelfde dag dat het voorstel van de veroordeelde crimineel en zijn coalitiegenoot en lijkenpikker senator Hugo Coveliers (VB/Vlott) om het Koningin Astridplein om te dopen tot Guido Demoor plein, in de gemeenteraad roemloos ten onder ging doet onze champagne freak “een boekje open” over het reilen en zeilen binnen het Antwerpse corps ten tijde van de “rellen op de Turnhoutsebaan” en de racistische hetze tegen de AEL. “Luc Lamine neemt een loopje met de waarheid” meent de VB-er. Lamine, toenmalig corpschef, had zopas bijzonder moedig en integer getuigd voor het Hof van Beroep. Dyab Abou Jah Jah werd beschreven als iemand met verantwoordelijkheidsgevoel en gezag, die de gemoederen bedaarde. Pech voor de extreem rechtse hardliners en zowat alle media die Dyab stigmatiseerden tot “rellenmanager” (De Morgen).
Nét voor Debie de dag nadien definitief voor Cassatie het deksel op de neus kreeg, doet hij een “boekje open”. En dat “boekje” kan tellen. In de periode van die “rellen”, eind 2000, vormde de AEL “burgerpatrouilles” om de politie te controleren. Daar is niets onwettelijks aan. Deze patrouilles werden alras bestempeld als “privé milities” en vergeleken met de gewelddadige verboden “Vlaamse Militanten Orde” (VMO) die aan de basis lag van het “Vlaams Blok – Belang”. Allochtonen klaagden over het discriminerende, racistische optreden van de Antwerpse politie. Om dat te bewijzen, waren er die observerende patrouilles. Voor de meeste “witte” Antwerpenaars, die voor 33% op het VB stemmen, waren de flikken “de goei” die zich maar eens moesten laten gelden in “Borgorokko”, tussen die “bruine makaken”
De flikken begrepen dat ze carte blanche hadden. Ook in het stadhuis met Leona Detiége (sp.a) als burgemeester. Uit dat “boekje” van Debie blijkt nu dat men een pak Antwerpse politie agenten kan beschouwen als “een georganiseerde bende die met voorbedachte rade de wet aan haar laars lapte en onder aanvoering van bendeleiders tot gewelddaden overging”. Debie beschrijft hoe er overlegd werd met de pelotonscommandanten van een aantal orde handhaving pelotons. Debie:“Het ging om – ik durf en mag dat nu wel stellen – de TPI -pelotons waarvan geweten was dat ze – als het niet anders kon – best wel bijzonder hard konden optreden”. Of, de SS van het Antwerpse corps. Debie: “Wij kregen daar de vertrouwelijke opdracht om “grote kuis” te gaan houden in Borgerhout. Bovendien was de arrestatie van Jahjah toen al in volle voorbereiding. Het Bijzonder Bijstandteam was zich samen met de POSA aan het klaarmaken om meneer Jahjah zonder fluwelen handschoenen te gaan oppakken”.
En “Borgerokko”? Debie: “De flikken hadden “de opdracht gekregen “om hard – ik bedoel “hard” – op te treden tegen groepen Marokkanen in Borgerhout. Het speelde geen rol of die gasten nu iets misdeden of niet. Als je op dat moment Marokkaan was en in Borgerhout rondliep, was de kans dat je hardhandig werd onderuit gehaald en opgepakt bijzonder groot. (…) Met behulp van honden en sproeiwagens werden de straten inderdaad letterlijk schoongeveegd”, stelt hij instemmend.
Is het overdreven hierbij te herinneren hoe voor en tijdens WOII vanuit de bevolking, de politiek en het Antwerpse politiecorps “hard - ik bedoel hard – “ een “grote kuis” gehouden werd onder de joodse bevolking? Bestemming vernietigingskampen. Vervang “joods” door “Marokkaans” en je bent in de buurt. Ook toen knalde de champagne bij de collaborateurs met het nazisme en prevelde Cyriel Verschaeve een gebedje voor zijn Vlaamse zonen aan het massa kerkhof van het Oostfront. Deze collaborateurs richtten na een paar omwegen het VB op.
De “Arabisch Europese Liga” (AEL) neemt op basis van de “onthullingen” van Debie op zijn site, juridische stappen tegen het Antwerpse corps. En,Debie,hou je vooral niet in. We zijn in volle verwachting op meer “undercover” nieuws van het flikkenfront. Doe de groeten aan die Valérie uit Brussel.