Een busvrije Rooseveltplaats? Niet haalbaar, zegt De Lijn. In de toekomst zou wél het aantal bussen kunnen worden gehalveerd. Dan moet wel onmiddellijk worden geïnvesteerd in méér en langere trams zodat bussen aan de rand van de stad kunnen aantakken op klantvriendelijk uitgeruste tramstations. De trams moeten op hun beurt kunnen doorstromen. Dat betekent groene golf van begin- tot eindpunt. We vrezen dat Antwerpen nog jaren - zeker tot 2015 - het megabusstation Rooseveltplaats, en alle ellende daaraan verbonden, voor lief zal moeten nemen. Méér en langere trams zijn niet voor morgen. Tot nader order is Antwerpen nog altijd een autostad waar het openbaar vervoer geen voorrang krijgt. De tram- en busreizigers ervaren dat elke dag.
woensdag 27 augustus 2008
Ik tram van "A"...
Een busvrije Rooseveltplaats? Niet haalbaar, zegt De Lijn. In de toekomst zou wél het aantal bussen kunnen worden gehalveerd. Dan moet wel onmiddellijk worden geïnvesteerd in méér en langere trams zodat bussen aan de rand van de stad kunnen aantakken op klantvriendelijk uitgeruste tramstations. De trams moeten op hun beurt kunnen doorstromen. Dat betekent groene golf van begin- tot eindpunt. We vrezen dat Antwerpen nog jaren - zeker tot 2015 - het megabusstation Rooseveltplaats, en alle ellende daaraan verbonden, voor lief zal moeten nemen. Méér en langere trams zijn niet voor morgen. Tot nader order is Antwerpen nog altijd een autostad waar het openbaar vervoer geen voorrang krijgt. De tram- en busreizigers ervaren dat elke dag.
dinsdag 26 augustus 2008
Broodnijd in de perszaal...
'Niet-beroepsjournalisten spuien vooral opinies en de informatie die ze brengen is lukraak en niet afgetoetst aan woord en wederwoord, luidt de kritiek. Vertegenwoordigers van de burgermedia stellen daartegenover dat de mainstream media de propagandisten geworden zijn van het eenheidsdenken, iets wat vooral zichtbaar wordt wanneer de tegenstellingen wat scherper worden.De Vlaamse journalistenbond (VVJ) kiest geen kamp in dit debat. Al wijst nationaal secretaris Pol Deltour op een nieuw fenomeen: de drukte én de broodnijd in de perszaal.
'Er is in principe niets op tegen dat burgerjournalisten deelnemen aan persconferenties of aanwezig zijn bij evenementen', zegt hij. 'Als beroepsvereniging stellen we wel vast dat het tegenwoordig heel druk wordt voor journalisten op sommige plaatsen: van de plek van een verkeersongeval tot de persconferentie van Leterme. Wanneer de interesse het aantal beschikbare persplaatsen overschrijdt, moeten erkende beroepsjournalisten volgens ons voorrang krijgen. De selectie is trouwens simpel: beroepsjournalisten beschikken over een officieel persdocument.'
maandag 25 augustus 2008
Debat zorgt voor beter beleid...
Denk maar aan de subsidies aan moskeeën, het nieuwe personeelsstatuut, de diversiteitsclausule, de ontwikkeling van Eksterlaer en het prostitutierapport. Klap op de vuurpijl was de uitspraak van Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in Gazet van Antwerpen: “Het politieke spel in de gemeenteraad vormt vaak een grote hindernis om dingen te bereiken”. Het vertrouwen van de gemeenteraadsleden in het schepencollege kreeg een zware deuk. Janssens verontschuldigde zich later wel tegenover de gemeenteraad.
zondag 24 augustus 2008
Vrijdagmarktperikelen...
zaterdag 23 augustus 2008
Vanaf 1 september: duur parkeren...
Toch betalen we nog altijd niet graag voor een parkeerplaats op de openbare weg. Deze weerstand is even oud als de eerste parkeerautomaat. De stripfiguur Guust Flater, de bekende held van de Belgische striptekenaar Franquin, werd wereldberoemd met zijn strijd tegen de parkeerautomaten.
De nieuwe maatregelen verhogen nog verder het comfort voor de bewoners en de bezoekers van de stad Antwerpen. Het is wel afwachten wat het resultaat zal zijn van de gevoelige uitbreiding van de bewonerskaartzones binnen de Singel. Bewoners kunnen met hun bewonerskaart in een groter gebied gratis parkeren. Gaan we dan opnieuw sneller de wagen nemen om inkopen te doen in de winkelstraat in de buurt? Het verschil tussen het parkeertarief op straat en in de parkeergarages blijft te klein om mensen de parkings in te krijgen. Het autonoom parkeerbedrijf GAPA hoopt met het lage parkeertarief in de toekomstige parking aan de Nationale Bank de prijzen te kunnen drukken in de andere parkings.
GAPA deed in het verleden te weinig inspanningen om de bewoners te overtuigen van het nut om het parkeren te stroomlijnen. Zonder een degelijk parkeerbeleid keert de chaos in de Antwerpse straten gegarandeerd terug. De enige communicatie met de bewoners en de bezoekers was het parkeerticket van € 2,00 of de parkeerboete achter de ruitenwisser. GAPA communiceert nu uitvoerig over het nieuwe parkeerbeleid. Hopelijk blijft het hier niet bij.
vrijdag 22 augustus 2008
Onbetaalbare winkelhuurprijzen...
Maar voor een pand in de exclusieve Schuttershof- en Huidevettersstraat in Antwerpen, lopen de prijzen inmiddels op tot gemiddeld 2.300 euro per m². Dat is een absoluut record.Daarmee neemt Antwerpen de eerste plaats als dé winkelstad over van Brussel en dat is opmerkelijk, want net in het modehart van Antwerpen wordt de stad geconfronteerd met lege winkelpanden..
donderdag 21 augustus 2008
Chauvinisme...
woensdag 20 augustus 2008
Even weg uit Antwerpen ...
Wanneer je buiten komt hoor je zowaar Aentwaerps spreken, en niet een of ander onverstaanbaar Magreblanden-taaltje. Tenminste, van maandagmorgen tot vrijdagnamiddag. Dan komen ze... sneller en met véél meer dan in 1940 de Duitsers, inderdaad… de Nederlanders. Eén voordeel echter, ze blijven hoogstens één weekend en géén vier jaar. Bij een eenvoudig gesprek produceren ze meer decibels dan een landend vliegtuig, ze vinden alles “hardstikkeleuk” en ‘s middags staan ze elkaar te vertrappelen voor het enige Nederlandse restaurant in Antwerpen, namelijk frituur Nummer 1 in de Hoogstraat. Hoogst vermakelijk allemaal en niks om zich aan te storen.
Maar, af en toe wil men wel eens een weekendje weg uit het Antwerpse stadsdorp. Een weekendje zee of een weekendje Ardennen. En Antwerpen zou Antwerpen niet zijn, mocht het geen satelietstaten hebben. Inderdaad: Blankenberge aan de kust en Oberhausen in de Ardennen. En daar denkt men volgens mij over de Antwerpenaar precies hetzelfde als ik over de weekendnederlanders. Stap in één van deze twee plaatsen maar eens een krantenwinkel binnen. Wedden dat de klant, die voor u bediend wordt, zegt: “Alleejeannekentoetnogishétbestenhé” en dat in de plaatselijke horeca gegarandeerd “eenbollekenkeunink” besteld wordt?
dinsdag 19 augustus 2008
De Antwerpse politiekers en hun bijverdiensten...
In de nasleep van de Nieuwe Politieke Cultuur moeten ministers, parlementsleden, burgemeesters en schepenen elk jaar hun mandaten doorspelen. De joblijst van de 9.000 mandatarissen is nu in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
In die lijst laten de Antwerpse politici zich niet onbetuigd. Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) voert de lijst aan met 40 mandaten, gevolgd door Ludo Van Campenhout (Open VLD) met 29 mandaten en Marc Van Peel (CD&V) met 26 mandaten. Opvallend: burgemeester Patrick Janssens (SP.A) stelt zich tevreden met een zevende plaats en amper 19 mandaten. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat een aantal mandaten bij het schepenambt hoort. Zo neemt bijvoorbeeld cultuurschepen Heylen heel wat bestuursfuncties op bij onder meer de Opera, het Ballet van Vlaanderen of De Filharmonie. Trouwens, niet alle mandaten worden betaald. Als je de lijst met bezoldigde mandaten bekijkt, ziet de rangschikking er helemaal anders uit. Die wordt wel opnieuw aangevoerd door Heylen (13), maar hij wordt op de voet gevolgd door Monica De Coninck (11) en Guy Lauwers (11). Van Campenhout en Van Peel harkten zo amper drie betaalde jobs samen.
En de mandaten die echt goed betalen, zijn die in de privésector. Daar is het vooral burgemeester Janssens die bij Dexia met het grote geld gaat lopen. Schepen voor Financiën Luc Bungeneers (Open VLD) werkt tussendoor nog altijd in zijn eigen bedrijf: L.B.-consulting. Bij de Antwerpse politici in de parlementen voert Greet Van Gool (SP.A) de lijst met 12 mandaten aan, gevolgd door Bruno Valkeniers (SP.A) met 11 en Annick de Ridder (Open VLD) met 10. Drie politici hebben hun handen vol in de regering, het parlement en de gemeenteraad en klussen niet bij: Minister Kathleen Van Brempt (SP.A), Filip Dewinter (VB) en Maya Detiège (SP.A). Maya's moeder, ex-burgemeester Leona Detiège (SP.A), heeft - niettegenstaande ze al twee jaar uit de politiek verdween - nog steeds 10 mandaten, waarvan 7 bezoldigd.
Freya Piryns (Groen!), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en Nahima Lanjri (CD&V) dienden hun mandaten niet op tijd in. Al speelde Lanjri zeven mandaten als kamerlid door, ze wist niet dat ze dat opnieuw moest doen als senator. 'Niet dat ik met vijf mandaten iets te verbergen heb, ik ben het gewoon vergeten', reageert ook Freya Piryns. 'Ik heb dat ondertussen in orde gebracht.'
maandag 18 augustus 2008
Antwerpse kermisweek...
België is zeker niet het grootste land van de wereld of van Europa te noemen, het is zeker ook niet hét voorbeeld voor andere naties, maar twee dingen kan men in België: friet bakken en kermis vieren. Ik heb het hier al enkele malen over gehad dat ik afkomstig ben van Moerbeke-Waas. Een gemeente van amper 4.500 inwoners, verdeelt over drie parochies. Destijds met een politiekorps dat bestond uit twee “veldwachters”, thans bestaande uit twee “wijkagenten”. In gans de gemeente zijn de helft minder herbergen dan in Antwerpen op de Grote Markt alleen, er zijn twee restaurants, die slechts sporadisch open zijn en het openbaar vervoer bestaat er uit maximum tien autobusritten per dag, naar slechts drie bestemmingen. Industrie is er ver te zoeken en het enige zwembad dat er is, is al jaren gesloten, bij gebrek aan klanten. Een heel verschil met Antwerpen dus, en toch heeft die “boerengemeente” zaken waar Antwerpen nog wat van kan leren.
Misschien was er hier of daar wel een Murgaparade, was er hier of daar wel een multicultureel feest, en kwamen er hier of daar wat alternatievelingen samen om te protesteren tegen de “Lange Wapper”. Maar de echte kermis? Die zal waarschijnlijk te traditioneel geweest zijn en paste hoogstwaarschijnlijk niet in het kraam van het Antwerpse schepencollege, bij wat alles een multicultureel streepje moet hebben, waar traditie moet wijken voor ingevoerde culturen, bij wat alles moet overgoten worden met een “diversiteitsausje” of het is niet goed genoeg meer.
zondag 17 augustus 2008
Prins Filip in den Ikea...
Nu de belastingbetaler maar liefst 5.000.000,- € besteedde om het historische koninklijk paleis aan de Antwerpse Meir in haar oorspronkelijke staat te herstellen, en de intentie heeft het paleis voor het grote publiek open te stellen, wordt het wel hoge tijd dat deze proletarisch geshopte (lees: gestolen) meubelen terug naar Antwerpen komen. Wat is men tenslotte met een museum zonder meubilair.
Destijds werd het dure meubilair “in bruikleen” gegeven aan prins Filip, aangezien die sukkelaar met zijn “kleine pree” van “maar” 940.000,-€/jaar zelf geen meubelen kon kopen, maar… dat meubilair moest wel terug gegeven worden. Al 5 jaar vraagt men de huisraad van het Antwerpse paleis terug, maar prins Filip lijkt stoïcijns doof. Zelfs de Koning zou zich ermee bemoeien, maar heeft tot nu toe blijkbaar aan het probleem niets gedaan.
Blijkbaar denkt prins Filip dat hij “recht heeft” op die meubelen en is zeker niet zinnens ze terug te geven. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zelfs al enkele stukken doorverkocht en zijn reeds een deel van de meubelen beschadigd. Het zijn immers antieke meubelen die niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik in een gezin met vier kinderen.
Stel dat uw huis in Antwerpen afbrand, met volledige inboedel, en u krijgt van het OCMW wat armzalige meubeltjes in bruikleen, dan ben ik er zeker van dat het OCMW, wanneer uw toestand opgelost is, de meubels zal terugvorderen, desnoods met de deurwaarder.
Doe dat dan godverdomme ook bij die klojo in Laken, die op ons kosten al een héél dikke pree verdient zonder er iets voor te doen. Dat hij meubelen koopt, zoals ieder ander. Desnoods wil ik hem wel een catalogus bezorgen van enkele Antwerpse meubelgiganten. En J.M.Pfaff kan hem wel aan enkele sponsors helpen, die tegen een reklameboodschap op z’n hemdskraag, waarschijnlijk wel de meubelfactuur zullen betalen.
zaterdag 16 augustus 2008
Oubollig?
vrijdag 15 augustus 2008
Puriteins Antwerpen....
donderdag 14 augustus 2008
Antwerpse criminaliteit heeft vele gezichten...
woensdag 13 augustus 2008
't Is weer al eens de schuld van Patrick Janssens...
dinsdag 12 augustus 2008
Let's go swimming in the water, let's go swimming in the pool...
Antwerpen heeft dertien zwembaden ter beschikking. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van het zwemdok in de Veldstraat. Onverwachte werkzaamheden deden het kostenplaatje daar alweer de pan uitswingen. Daarnaast wordt het Schindebad van Ekeren volledig vernieuwd - misschien is het goed om ineens een nieuwe naam te kiezen voor wat schamper Schandebad en Schimmelbad wordt genoemd - en is ook het zwembad Sorghvliedt in Hoboken aan de beurt. Aan het eind van de renovatieronde wachten nog de zwembaden August Leyweg op het Kiel en dat aan de Burchtse Weel dat straks weer geopend wordt.
Voor de Antwerpenaar en schoolgangers in de stad vormen deze dertien baden een zekere luxe. En soms wordt die door de gebruiker straal genegeerd. Zo zakte het aantal bezoekers van het openluchtzwembad De Molen op het Sint-Annastrand op Linkeroever van meer dan 20.000 naar 5.357 eenheden. Steek het maar op de slechte zomer. Aan de andere kant van de stad, in het park Boekenberg, wordt dan weer geknokt voor elke kubieke meter water. De zwemvijver, die al meer dan 20.000 zwemmers mocht verwelkomen, kan er momenteel zo’n 1.500 per dag aan. Die beperking komt er door het riet en andere waterplanten die het water biologisch reinigen. Hoe warmer, hoe minder de planten de boel gezuiverd krijgen en hoe minder mensen mogen plonsen. Hadden we daar dan niet beter voor een zwembad gekozen? Neen, want in een park mag je geen zwembad installeren. Boekenberg is bovendien nog eens beschermd. Het werd dus een zwemvijver of niets. Dus klagen sommigen dat een vijver toch niet proper is, dat er beestjes en vissen in zwemmen, dat planten er tussen je tenen kronkelen, dat er algen in zitten... En in de zee dan? Of in rivieren of kanalen waarin sommigen verfrissing zoeken? Dat je in het Boekenbergpark af en toe uit het water wordt geroepen om anderen ook een kans te geven, is niet zo abnormaal. In weinig zwembaden mag je gratis een hele dag op je rug dobberen.
maandag 11 augustus 2008
Arm Antwerpen....
zondag 10 augustus 2008
Nieuws uit eigen huis...
zaterdag 9 augustus 2008
Er wacht Cathy Berx een inmense opdracht...
Welke rol wil de gouverneur in die lange periode spelen? In één zin samengevat: ze wil met haar provincie doorstoten van de middenmoot naar de top. Antwerpen moet niet alleen de belangrijkste economische regio van het land blijven, het moet zich ook willen en kunnen meten met de absolute topregio’s in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zijn scholing, kennis en innovatie sleutelbegrippen. En wat dat betreft, is er in de regio nog wel wat voor verbetering vatbaar. We doen het goed, maar niet goed genoeg. Die attitude is typisch voor Cathy Berx, die in de politiek respect afdwong door haar intellectuele bagage, haar dossierkennis en haar werkkracht. Om die reden vond Yves Leterme het trouwens helemaal geen goed idee dat ze onder zijn vleugels verdween om gouverneur te worden.
vrijdag 8 augustus 2008
Ter protectie van de politietiet...
Er staat Zeeman of Wibra dus een massale bestelling te wachten van "seuten-b.h.'s" en "Marcellekens". Of hoe het Antwerpse Vlaamse Belang, uit pure domheid, een boost geeft aan de plaatselijke economie.
In Duitsland hebben ze op het "elastieksken" POLIZEI geschreven. Debie kan misschien voorstellen om in Antwerpen op de cups een "Stralende A" te laten borduren.
donderdag 7 augustus 2008
Over boompjes opzetten, terrassen en processen-verbaal...
woensdag 6 augustus 2008
Schepen Heylen doet "echte" Aentwaerpse cultuur wijken...
Antwerpen is de Stad met de oudste traditie betreffende de Stadsgilden in de Nederlanden.We kunnen teruggaan tot 1306, waar bij charter de Gilde van “De Oude Voetboog” wordt opgericht. Het bevat o.a. de tekst:
“Vortane willecore wi dat die Gulde van Antwerpen gestavet ende gehouden zi na ordonancie ende na goetduncken ons schoutheden ende onser scepenen van Antwerpen”.
Later werd dit de St. Jorisgilde genoemd.
De Oude Handboog, later St. Sebastiaansgilde genoemd; De Jonge Voetboog; De Jonge Handboog; De Schermersgilde en de Kolveniersgilde, later de St. Christoffelgilde.
Deze zes gewapende gilden waren goed voor een sterkte van 1200 man, en stonden onder leiding van de Buitenburgemeester.
Tot in 1791 alle gilden onder de Franse bezetting verboden werden. Hun macht werd immers te groot, en alle goederen, wapens en immobilia werden verbeurd verklaard en verkocht.We moeten wachten tot midden 19de eeuw eer er hier en daar een heropflakkering van de Schuttersgilden op te merken valt. Aangezien hun taak als beschermer overbodig geworden is, begint men met de oude wapens te schieten voor het plezier. Wat zij echter nog decennia lang doen, is het inrichten van Landjuwelen en tornooien. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse Koningschieting, het befaamde “Schietinghe om den Coninck”.
De hedendaagse Schuttersgilden zijn ontstaan aan het Stadswaag midden de jaren vijftig, toen enkele bezielers het ontstaan en de geschiedenis ervan gaan bestuderen. Eén van hen is Marc De Schrijver, ere-Stadhouder van Den Crans van Aloude Schuttersgilden vzw te Antwerpen.
Als de Stad in 1958 de Grote Ommeganck organiseert, stellen de kruisboogschutters er prijs op om in deze Ommeganck de “Oude Gilde van St. Joris” in hun 16de eeuwse kledij uit te beelden. Dit feit heeft de leden van de gilde er toe aangezet deze traditie in de toekomst verder te zetten. Dit met veel bijval van het Stadsbestuur, die hiervan tot vandaag dankbaar gebruik maakt bij folkloristische gebeurtenissen. Zo wordt nog steeds elk jaar in begin augustus de “Antwerpse Ommeganck” georganiseerd en hebben de “Gildenfeesten” plaats op de Grote markt en de Groenplaats.
De Gildenfeesten worden al jarenlang georganiseerd in het kader van de Antwerpse kermisweek. De feesten kennen dan ook een oude historie. Ruim 23 jaar geleden ontstonden de Rederijksfeesten. Het Antwerps Gildenjuweel en het Schutterstournooi, welke hier deel van waren, verenigden, en vanuit hier ontstonden de gildenfeesten. In 2004 was dat tien jaar geleden. Naar aloude gewoonten omvatten de Gildenfeesten de volgende onderdelen:— een Plechtige Gildenmis in de St-Jacobskerk en een ambachtsmarkt. Als aanvulling kwamen er door de jaren heen steeds meer activiteiten, zoals demonstraties van vendeliers, tamboerkorpsen, spelemannen, harmonies en volksdansers. Sinds het midden van de jaren negentig zijn de feesten opengetrokken en omvatten dus onder de benaming 'gildenfeesten':
-het straattheater en de feesten van de Aloude Schuttersgilden;
-een Ommeganck;
-het straattheater door de drie Antwerpse Rederijkerskamers;
- Een internationaal Schutterstornooi;
- Een gildenfeest;
Opendoek, de koepelorganisatie van het amateurtoneel, is sinds enkele jaren eveneens betrokken bij het gebeuren. De organisatoren streven naar geleidelijk te verwezenlijken herstel van de eens historisch befaamde Antwerpse Ommeganck die al in 1399 bekend was en groeide uit de Onze-Lieve-Vrouwe-Ommeganck.
Nu echter dreigt, mede door toedoen van Schepen Heylen, deze jaarlijkse traditie verloren te gaan..
'We kunnen moeilijk alles behouden en niets vernieuwen. Het is nu eenmaal zo dat de smaken verschuiven. Maar voor alle duidelijkheid, wij hebben niets tegen de Gildenfeesten. Integendeel zelfs. Mijn deur staat altijd open voor die mensen, wanneer ze met een goed dossier komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een grote parade om de vijf jaar. Dat zijn we best bereid te steunen.', aldus Schepen Heylen.
Het Antwerpse stadsbestuur tapt dan weer uit een ander vaatje: “Er is wel een optocht, maar iets kleiner”, zegt Kiki Vervloessem, woordvoerster van burgemeester Patrick Janssens (sp.a). “De ommegang is geconcentreerd rond de Grote Markt. Met de kleinere stoet komt geld vrij om de deelnemers aan de Gildenfeesten beter te vergoeden. Zo wordt meer kwaliteit aangetrokken."
'We worden door het stadsbestuur stiefmoederlijk behandeld', zegt Marc Van Strydonck van de Antwerpse Rederijkers. 'Dat heeft alleen nog oog voor moderne evenementen en sportmanifestaties. De stad investeert niet langer in haar rijke geschiedenis, die door de Gildenfeesten en onze cultuurhistorische optocht elk jaar prachtig in beeld wordt gebracht. Terwijl andere steden zoals Brussel, Brugge, Luik of Barcelona daar nu net meer aandacht aan schenken. Dat cultuurhistorische wordt in Antwerpen compleet vergeten: het Vleeshuis staat bijvoorbeeld op instorten. En de Handelsbeurs, die werd verpatst.'De druppel voor de organisatoren van de Gildenfeesten is dat ze enkele maanden geleden te horen kregen dat het stadsbestuur dit jaar geen Ommeganck wilde. 'Het was een van de laatste stoeten in Antwerpen, nu blijft alleen nog de 1 meistoet over', stelt Van Strydonck. Ook de traditionele Handjesworp heeft zondag niet plaats, want is verschoven naar de Bollekesfeesten eind augustus. En de ambachtenmarkt en het folklorefestival die de Gildenfeesten vergezelden, werden eveneens opgedoekt.Dit weekend worden het dan ook Gildenfeesten in mineur, met alleen de schutterswedstrijden en het straattheater. 'De stad bouwt al jaren ons evenement af en komt met steeds minder geld over de brug. Zelfs de affiches voor dit weekend zijn nog niet klaar. Voor ons hoeft het ook niet langer. Wij stoppen er dit jaar mee', dreigt Van Strydonck. 'En dat is jammer voor een evenement dat steeds veel volk lokte en sinds 1981 nieuw leven in de middeleeuwse traditie blies.'
Diezelfde Schepen Heylen (begrijpe wie begrijpen kan) uit begin deze week de volgende woorden:“Hoe verkopen we Antwerpen als toeristische parel aan de Amerikanen, Russen, Indiërs en Chinezen? De wereld is zich nog steeds niet bewust van het feit dat aan de Schelde een stad ligt die heel veel te bieden heeft. Traditie, met Rubens en Van Dyck. Nieuwe creativiteit in sectoren zoals de mode, design, beeldende kunsten en ballet. Een aanbod van shopping en horeca dat zich kan meten met alle andere Europese steden. En dat alles op amper anderhalve vierkante kilometer. Dat laatste - de combinatie van stad en dorp - maakt Antwerpen zelfs uniek.”
Wat is voor Schepen Heylen traditie?
Enkele negers die (betaald door de Stad) op wat tam-tams staan te kloppen op het De Coninckplein? Turkse en Marokkaanse muziek (uiteraard betaald door de stad) voor 200 marginale toeschouwers op het Stuyvenbergplein? Enkele miljoenen pompen in de geschiedenis van enkele avontuurlijke (en zeker géén brave) Antwerpenaren die hun geluk in Amerika zochten?
En wat met de echte Antwerpse traditie? Die past niet meer in die oppertseef z’n plaatje, is te ouderwets (wat is dan traditie?).
Nochtans, zijn partij-idool werd 2008 jaar geleden aan het kruis genageld en dat herdenkt hij nog alle dagen, terwijl het onderhoud van de Antwerpse kerken véél meer kost dan de Ommeganck. Maar ja, Kristus was dan ook geen Antwerpenaar. Hij had het kleurtje van de nieuwe Antwerpenaren, voor wiens cultuur wel plaats en geld is.
Misschien kan Schepen Heylen na de “Week van het Aentwaerps”, de “Week van het Swahili” of de “Week van het Arabisch” organiseren, dat is vast véél moderner dan de Ommeganck, en zal toch ook zo’n 200 toeschouwers trekken, vooral op het De Coninckplein, in de Seefhoek of in ’t Ketelken.
dinsdag 5 augustus 2008
Nieuwe pleinen en valpartijen...
De stad is op de hoogte van de problemen. Aan de Italiaanse architecten Secchi en Vigano is gevraagd om naar een oplossing te zoeken. ”De ingreep hoort wel binnen het concept van het plein te passen”, zegt Gert De Wilde, projectleider voor het Theaterplein. ”Ondertussen zoeken we naar een tijdelijke oplossing.” Het hoogteverschil voldoet volgens de stad Antwerpen aan de wettelijke voorschriften.
De valpartijen zorgden nog niet voor schadeclaims bij de stad Antwerpen. Het stadsbestuur kan burgerlijk aansprakelijk worden gesteld voor schade aan derden door een gevaarlijke heraanleg of een slecht onderhouden straat. Antwerpen werd al eens veroordeeld voor de bobkes, de betonnen paaltjes op de Meir. Tot op vandaag betaalt Antwerpen nog schadevergoedingen. De bobkes zijn inmiddels verdwenen.
maandag 4 augustus 2008
Halalfashion
Deze generatie moslima’s is ook groter, heeft meer te besteden en is dikwijls hoger opgeleid. Ze willen met hun kleding een signaal geven: wij zijn modern en doen mee. Sommigen zijn zich zeer bewust van de manier waarop naar hen gekeken wordt. Ze willen modieus zijn én islamitisch verantwoord.
“Ik volg gewoon mijn eigen smaak”, zegt Bahia (20). “Ik vind het ook heel leuk om met anderen over mode te praten. Waar haal jij je skinny jeans? Waar je hoofddoek? Dat soort dingen. Zelf let ik erop dat als ik voor een print in mijn jurkje ga, mijn hoofddoek dan dezelfde kleur heeft als de broek die ik draag. Een kleur die ook voorkomt in de jurk. Zo heb ik thuis hele setjes hangen. Ja, ik ben er echt wel mee bezig.”
Een modern antwoord op het hoofddoekenbeleid van onder andere de stad Antwerpen? Want zeg nu zelf, in tegenstelling tot de traditionele hoofddoek is deze “Halalfashion” best wel modieus en aanvaardbaar. Bovendien heeft deze hoofddoek totaal niets meer van de traditionele en oogt hij niet als een hoofddoek.
Men kan moeilijk stellen dat jonge moslima’s die deze “Halalmode” dragen dit doen als teken van onderdrukking.
zondag 3 augustus 2008
Wij betalen die paardenmolen boven ons hoofd, en véél...
Deze Dienst luchtsteun wordt normaal ingezet in verschillende domeinen waaronder:
- Beheersen van onoverzichtelijke situaties (verkeershinder, kettingbotsingen, vliegtuigcrashes, massabijeenkomsten, grote sportwedstrijden, enz.).
- Zoeken naar verdwenen personen of voorwerpen.
- Achtervolging en onderscheppen van verdachten.
- Opsporen en/of vaststellen van inbreuken (illegale lozingen, sluikstorten, illegale labo's, enz.).
- Bescherming van personen en goederen (bescherming van geldtransporten, bescherming van VIP's, postbodes, enz.).
- Doorstralen van videobeelden via vaste of mobiele stations.
Kan de begroting van de stad echt niet nuttiger besteed worden? Gebruik de middelen toch eens waarvoor ze dienen en stop eindelijk eens met op ons kosten de "jan m'n kloten" uit te hangen!!!
Top 10 klanten voor Heli-inzet in 2004
KLANT UREN
Supra lokaal Antwerpen 281
Supra lokaal Brussel 251
Supra lokaal Charleroi 139
Supra lokaal Luik 83
DSU + POSA 75
PVE West-Vlaanderen 55
SPN 47
PVE Brabant 38
Lokale politie Centre Ardenne 28
Lokale politie Turnhout 26
Totaal 1 023
Dus, reeds in 2004 cirkelden de heli's van de federale politie bijna 1/4 van hun vlieguren boven Antwerpen én in opdracht van de lokale politie Antwerpen, ttz, méér dan de vlieguren boven het hoofdstedelijk gewest.
zaterdag 2 augustus 2008
Antwerpen en parkeren: Water en vuur...
vrijdag 1 augustus 2008
Waarom Aentwaerps en niet Antwaarps?
Als u zich afvraagt waarom Aentwaerps plots met tweemaal ae geschreven wordt, verkeert u in goed gezelschap: ook hier werd er menig wenkbrauw gefronst. Het mooiste dialect van Vlaanderen is toch het Antwaarps? Of desnoods het Aantwaarps?
Jan Nuyts en Georges De Schutter, taalkundigen aan de Universiteit Antwerpen, schreven enkele jaren geleden een boekje over de spelling van het Antwerps. Hun officiële transcriptie luidt "Aentwaerps”.
“De lange a in dat woord is een andere lange a dan in de Antwerpse uitspraak van bijvoorbeeld 'maand'. Dus moet er ook een andere schrijfwijze voor zijn. Er zit logica achter, maar die is volledig willekeurig.”
Drie a-klanken
Auteur Filip Camerman schreef het boek Antwerps Schrijven. Hij ontwierp een grammatica en spellingregels voor het dialect van de Metropool. Camerman onderscheidt drie verschillende lange a-klanken: