donderdag 14 januari 2010

Your neighbor is watching you...

Zolang de mensheid bestaat, bestaat ook de sociale controle. Die sociale controle bestaat onder meer uit het feit dat een U onbekend persoon U spontaan aanspreekt over Uw (verkeerd) gedrag op een bepaald ogenblik. Trouwens, iedereen kent in z'n eigen straat wel enkele mensen die steeds alles gezien hebben én alles weten. Soms doen ze dat opvallend, zodat je hen regelmatig ziet wegduiken achter hun gordijnen, maar soms ook zéér subtiel.
Toen ik destijds nog als politieman werkte, had ik op al m'n standplaatsen zo'n persoonlijk netwerk uitgebouwd. Een netwerk van mensen die altijd alles gezien hadden en dat maar al te graag vertelden. Wanneer er dan iets gebeurde in die straat of zelfs als je bij hen gewoon eens binnenging om een borrel te drinken, wist je altijd wel iets. Nu zou men dat politiemethoden uit de jaren stillekes noemen, maar ja, binnen 50 jaar zullen de opsporings- en onderzoekstechnieken ook totaal anders zijn dan die van vandaag, dus...
Ongeveer 15 jaar geleden, bij de éénmaking van de politie (niettegenstaande er nog steeds lokale en federale politie is) werden de B.I.N. of buurtinformatienetwerken opgericht. Dat zijn eigenlijk goed georganiseerde en gecoördineerde verenigingen die een beetje de oren en de ogen van de politie zijn. Zeg maar de vroegere buurtinformanten in een nieuw en modern kleedje. Sinds gisterenavond zijn 101 van de 107 handelaars op Linkeroever aangesloten op het nieuwe BIN. De politie kan hen met één telefoontje inlichten over valsemunters, winkeldieven, handtasdiefstallen of andere feiten. De winkeliers kunnen de politie even snel inlichten over verdacht gedrag of criminele feiten.

De BIN’s zijn vooral succesvol in Vlaanderen. Er zijn er nu zo’n 400, dat is dubbel zoveel dan in 2004. In Wallonië zijn er slechts 20. Het grote succes in Vlaanderen heeft veel te maken met de lokale verankering van UNIZO, de stuwende kracht achter veel BIN’s.
Pas op, de BIN's zijn een goede zaak, omdat middenstanders elkaar zeer vlug en eenvoudig kunnen verwittigen van bepaalde verdachte handelingen, beschrijving van winkeldieven, enz... alleen spijtig dat de leden van de BIN's in veel gevallen zelf moeten opdraaien voor de kosten. In sommige steden en gemeenten worden zowel de telefoongesprekken, het propagandamaterieel, en alle andere kosten betaald door de stad/gemeente of door de politiezone.
Antwerpen zou echter Antwerpen niet zijn mochten de BIN's in Antwerpen veel financiële steun krijgen. Hier moeten de BIN's zelfs de stickers en affiches uit eigen zak betalen. In Antwerpen moet je dus zelfs betalen om je normale burgerplicht te doen.
Zelf opdraaien voor de kosten om de politie en de maatschappij te helpen. Je zou voor minder in uw broek sch...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten