dinsdag 31 maart 2009

Eén brug te veel...

Het nieuws bestaat dezer dagen enkel en alleen uit items over hoe de Antwerpse ring nu gesloten moet worden. Welke van de 4 trajecten gaat het halen en waarom? Omdat het het beste traject is of omdat de politiek het sowieso beslist?
Ik steek het niet weg, ik ben een fervente voorstander van de Lange Wapperbrug, en geen duizend ademlozen kunnen mij van het tegendeel overtuigen.
Eigenlijk vraag ik mij af waar jullie's voorkeur, als trouwe lezer van deze krant, naar uitgaat. Doe voor één keer de moeite om hieronder op de tekst "reageer" of "reacties" te drukken en kom uit voor Uw mening. Dames en heren politici en mandatarissen, ook U daag ik uit om hier eerlijk voor Uw persoonlijke mening uit te komen.
Ik ben benieuwd...

maandag 30 maart 2009

Een leuke stad om te wonen...

Eigenlijk hebben wij toch geluk om in Antwerpen te mogen wonen. Zeg nu zelf, mocht je in een landelijk dorp wonen, je zou gewoon niet leven. Eén kermis per jaar, een gemeentelijke coalitie die al jaren stand houdt, nooit schandalen, geen criminaliteit,... dat is toch niet leven?
Maar hier in Antwerpen, dat is Plopsaland, Mini-Europa, Sinksenfoor, National Geografic en Bokrijk terzelfdertijd, en dat voor slecht 8% van Uw inkomsten.
Ondanks alle Appolo-, Hercules- en andere politieprojecten hebben we hier de grootste jeugdcriminaliteit van het land. Ondanks de pretentie van ons lokaal politiekorps wordt de korpschef toch maar aangerand. Ondanks de schade die in Antwerpen jaarlijks wordt aangericht door graffitispuiters kan je in Antwerpen gratis een cursus graffitispuiten volgen, omdat de lessen betaald worden door de stad. Ondanks het feit dat het aantal leefloners drastisch stijgt, zijn alle Nederlanders die met een Arabische of Oostblokse zonder inkomen willen trouwen of samenwonen, hier welkom en mogen zij direct aanschuiven aan de kassa. Ondanks het feit dat de ganse stad last heeft van de telefoon- en nachtwinkels blijven ze hier als paddestoelen uit de grond groeien. Ondanks het feit dat er in alle delen van de stad een onveiligheidsgevoel heerst, wordt alleen de Joodse wijk als een verstevigde burcht bewaakt. Ondanks het feit dat stadsvernieuwing noodzakelijk is, wordt er tegen elke nieuwe beslissing een actiegroep opgericht. En ondanks dat alles blijven we hier met zijn allen wonen.
Dan kan ik maar één conclusie trekken, Antwerpen is een leuke stad om te wonen...

zondag 29 maart 2009

Alee, alweer stof tot discussie...

De Vlaamse regering heeft de knoop doorgehakt en een bouwvergunning aangevraagd voor het BAM-project, mét Lange Wapperbrug.
Betekent dit het einde van de Oosterweelsoap? Neen!!!! In geen geval. Want, en begrijpe wie begrijpen kan, het aanvragen van een bouwvergunning betekent niet dat het project ook daadwerkelijk door gaat. Alle pistes blijven nog op. De "Bende van Van Hees" kan blijven zagen en melken en het indienen van de handtekeningen blijven uitstellen, om zodoende de kranten en het nieuws te blijven halen.
Geen enkele non-fictieschrijver kan een scenario schrijven zoals alle actoren dat doen in de Oosterweelverbinding. Als hier in de toekomst geen soap van gemaakt wordt zoals "Thuis" of "Familie", dan moet Erik van Looy er zeker een film van maken. Ik ben zeker dat die film een nog groter succes zal hebben dan Loft.

zaterdag 28 maart 2009

Conditionering...

Heb je ooit al eens een hondenpup opgevoed tot een volwassen hond? Neen? Wel, je kan die in principe alles leren, als ge werkt met een systeem van beloning. Niet dat die hond veel van je bevelen zal snappen, maar voor een beloning doet dat beest alles. Conditionering dus. Nadien denkt iedereen dat hij of zij een slimme hond heeft, maar dat klopt niet. Door het werken met beloning en het steeds maar herhalen van dezelfde oefeningen, wordt je hond een soort volgzame automaat.
Dat principe van "opvoeden" geldt niet alleen voor honden, maar voor elk levend wezen op aarde, dus... inderdaad, ook voor de mens. Geloof je het niet? Ik zal het bewijzen!
Begin deze week verscheen in de Gazet van Antwerpen, de "Frut" dus, dat het parket een onderzoek gestart is naar de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout. Een ex-chauffeur van hem, om geen namen te noemen, Wim van Dun, in de "Frut" omschreven als "ex-kabinetsmedewerker", beschuldigde zijn ex-werkgever van fraude in verband met de VZW Den Trotter.
Enkele maanden geleden beschuldigde diezelfde "Frut" andermaal een kabinetsmedewerker van Van Campenhout van passieve corruptie, omdat hij "zogezegd" gratis zou wonen in een pand op de Antwerpse Meir.
Omdat op beide berichtgevingen weinig reactie's volgen die in het kraam van de "Frut" passen, publiceren zij gisteren beide berichten nog eens, onder een andere vorm. Hierbij komt ineens een bron boven in Open Vld-kring, die verklaart dat Van Campenhout binnen de Open Vld al een tijdje "persona non grata" is. Wie die bron is, mag natuurlijk Joost weten, maar ik ken Joost niet.
De enige die op al die negatieve berichtgeving springt is ons aller Hugo Coveliers, een onschuldige ziel die zijn opleiding gekregen heeft in het Vlaams Belang, en gloeit van de verkiezingskoorts.
Maar... de "Frut"-lezer krijgt wel op korte tijd drie negatieve berichtgevingen over Van Campenhout. En... waar er rook is, zal er ook wel vuur zijn zeker? Snap je de conditionering? Een groot gedeelte van de lezers hebben zich door die drie berichten al een idee gevormd van Van Campenhout.
Wat men de "Frut"-lezer echter niet vertelt, omdat het waarschijnlijk niet in het plaatje past, is het volgende:

Het klopt dat er bij VZW Den Trotter op een bepaald ogenblik een aanzienlijke schuld was. Die werd veroorzaakt door drie factoren:

  • 1. Door de Raad van Bestuur vastgestelde foute bij de dagelijkse leiding, die toen in handen was van meneer Van Dun. Dit zal te zijner tijd worden aangetoond.
  • 2. De (bijkomende) overname van het schip de Gerlache van de stad Antwerpen: twee schepen kosten meer dan één.
  • 3. De grote bijkomende kosten veroorzaakt door de spectaculaire stijging van de staalprijs en de verstrenging van de normen om zo’n schip opnieuw in de vaart te brengen.

Dat VZW Den Trotter recentelijk twee maal doorgelicht is:

  • Op 12 januari 2009 legde de Inspectie van Financiën van de stad Antwerpen haar verslag neer. Uit deze audit bleek dat alles in orde was met de vzw de Trotter.
  • In de eerste helft van februari werd in opdracht van VLAMO / Flandria, die interesse hadden om de vzw over te nemen, opnieuw een audit uitgevoerd. Ook deze was 100 procent positief.

Ook in verband met Deh Ceuppens wordt niet gesproken over het renovatiecontract dat betrokkene heeft met de eigenaar van het gebouw. En al bij al: Wat heeft Van Campenhout te maken met het huurcontract van Arthur Ceuppens?

En wie zijn de Open Vld-mandatarissen die door de "Frut" werden opgebeld? Volgens de "Frut" nam niemand de verdediging van Van Campenhout op zich. Goed mogelijk, maar niemand heeft ook het verhaal of de schuld van Van Campenhout bevestigd.

Kijk, schrijf bepaalde berichten, en herhaal ze genoeg. God en Klein Pierke zal ze wel geloven, en het zal waarschijnlijk wel een deel lezers opleveren, maar... met conditionering van de lezers alleen maakt men geen goede gazet, tenzij uw hoogste ambitie een "Dag Allemaal"-gehalte heeft, want tenslotte zijn er altijd lezers die intresse hebben in de teenkaas van Jean-Marie Pfaff...

In goede berichtgeving gelden maar drie eenvoudige principes:

  1. Check Uw bronnen
  2. Check Uw bronnen
  3. Check Uw bronnen

vrijdag 27 maart 2009

Hoogmoed komt voor de val...

Nog geen honderd jaar geleden was het nog de tijd dat de mensen hun "klak" afnamen voor de pastoor, dat de burgermeester een gala-uniform en een sabel had en dat een gouverneur letterlijk de vertegenwoordiger van de koning in de provincie was.


Gelukkig is er nu een tekort aan pastoors, draagt de burgermeester T-shirts en kan in Limburg zelfs een cafébaas gouverneur worden. Diezelfde gouverneur fietst zelfs dagelijks naar zijn werkt en wuift onderweg naar zijn onderdanen, die hij bijna allemaal bij naam kent.


In Antwerpen echter is de gouverneur een dokter in de rechten, die niet zelf dagelijks naar haar werk rijdt. Neen, zij wordt in de Lange Van Ruusbroecstraat dagelijks afgehaald door haar chauffeur in onberispelijk maatpak en heeft een BWM 700 als dienstwagen. Maar goed, Antwerpen is Limburg niet en een Antwerpenaar houdt wel van een beetje "show". Tenslotte lag het aards paradijs in Antwerpen, en dat heeft toch iets, en dus gunnen wij Kathy Berx haar chauffeur en haar auto.


Maar... laat die mooie dienstwagen nu net één meter langer zijn dan de gouverneur haar garagepoort, zodat dat arme zieltje dagelijks enkele meters tevoet moet gaan om in te stappen in haar dienstvoertuig. Hoe los je dat op?


Eerst benader je een politiecommissaris en vraag je hem om een parking voor die dienstwagen te voorzien. Eén meterje langer maar dan de garagepoort. Gelukkig is die commissaris een terdege man en zegt hij mevrouw de gouverneur dat het niet voor de hand liggend is om openbaar domein aan te wenden voor privé aangelegenheden.


Dan maar geprobeert bij de dienst stadsontwikkeling. Tenslotte was mevrouw Berx vroeger toch gemeenteraadslid in Antwerpen. Maar... ook daar bakte haar haring niet. “Dat zal het geloof van de burger in een eerlijk en correct optreden van het bestuur schaden”, klonk het. Dus ook de dienst stadsontwikkeling kunnen we feliciteren met haar correct optreden.


Dan maar geprobeerd bij de Antwerpse districtsraad, maar ook daar namen ze de enige juiste beslissing. “Wij vinden het onkies dat de gouverneur iets kan dat gewone burgers niet kunnen”, zegt Ilse Van Dienderen (Groen!). “Ze kan toch een kleinere auto nemen, of gewoon met de fiets gaan?”


Wij waren dan ook verbaasd dat we in mevrouw de gouverneur haar statement de volgende tekst vonden:

"Het sluitstuk is een overheid die uitblinkt op haar kerntaken: de correcte inning van belastingen, goede dienstverlening en juiste handhaving van regels, een sterk maar rechtvaardig migratiebeleid, betrouwbare zorg. Kortom: samen voor meer zekerheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Want samen werkt. Doet u mee?"


Sorry, mevrouw Berx, die rechtvaardigheid... die telde waarschijnlijk niet voor U?


Shame on you...





donderdag 26 maart 2009

Politiemensen of strandjanetten...

Gisteren stond het in alle kranten: “Antwerpse politie grootste slachtoffer van agressie in België.”

Als ik dergelijke koppen lees, heb ik maar één bedenking: Men oogst wat men zaait.

Destijds, in een niet meer zo’n recent verleden, waren er diverse politiekorpsen in België, waarvan het grootste de rijkswacht. Het was het enige korps dat nationaal gestructureerd en op een militaire leest geschoeid was. Omdat er, althans in de ogen van sommige politici, een politie-oorlog heerste, tussen de vroegere rijkswacht, de stedelijke en de gerechtelijke politie, moest gans het zootje hervormd worden tot één geïntegreerde politie. Gooi dus alles op een hoop en hoop er het beste van.

Enfin, het geschiedde zo, en thans hebben wij (zogezegd) nog één politiekorps. Alhoewel, er is nog altijd de federale politie (zeg maar de vroegere rijkswacht, samen met de gerechtelijke, zeevaart- en spoorwegpolitie) en de lokale politie (de vroegere gemeente- of stadspolitie). Iedereen krijgt dezelfde opleiding en dezelfde kansen, dus… het kon alleen maar beter gaan.

Maar… aan die opleiding ligt nu het verschil. Daar er vroeger bij de rijkswacht een degelijke, strenge en militaire opleiding was, te vergelijken met een huidige master-opleiding, gegeven aan stevige, potige boerenzoons, is nu de politie-opleiding daar nog een afkooksel van gegeven aan gespierde fietspompen en strandjanetten. Tucht is een loos begrip geworden, en een commissaris is voor de inspecteurs geen overste meer, maar een kameraad.

Ook de uniformen werden veranderd: In plaats van een streng, respect afdwingend uniform, lopen de dienders nu rond met een gevechtsbroek en een base-balpet en lopen ze krom van hun wapengordel die bijna 10 kilogram weegt en enkele tientallen nutteloze attributen draagt. Het algemeen Nederlands als omgangstaal werd vervangen door plat Antwerps en de potige boerenzoons van vroeger werden vervangen door jonge fotomodellen en kandidaten Miss België. Hun haren zijn langer dan dat van sommige ruige rockgroepen en als ze hun fluo kogelvrije vest uitdoen, verminderen ze voor de helft in omvang.

En dan verschiet men er van dat de burger er geen respect meer voor heeft. Vroeger werd de burger aangesproken met een militaire groet en: “Goeiemorgen, mijnheer, rijkswacht, mag ik Uw identiteitskaart, alstublieft”, en nu is het “Zeg, gast, geeft mai a pasken is”. En dan verschieten ze er van dat de burger in hun kl..ten schopt. Het wordt tijd voor een grondige mentaliteitsverandering en voor politiemensen die respect verdienen, want die laatsten lopen dun gezaaid.

De huidige Antwerpse korpschef, Eddy Baelemans, is een echte crack in politiewerk en heeft in Antwerpen op politievlak al heel wat gepresteerd. Nu wordt het tijd dat hij zijn korps met ijzeren hand begint te regeren en er “oude gendarmen” van maakt. Pas dan zullen ze respect afdwingen en minder klop krijgen. Pas dan is er terug hoop voor Antwerpen en haar politiekorps…

woensdag 25 maart 2009

Graffiti...

Je moet het maar meemaken. Je hebt net enkele duizenden euro's gespendeerd om je voorgevel op te knappen en te schilderen, je voordeur en rolluiken hebben eindelijk dat kleur blauw dat je al jaren zocht en 's anderendaags heeft één of andere onverlaat zijn kunsten gebotvierd op Uw schilderwerk.
Zal mij niet gebeuren, denk je? Wel, maak dan maar eens een wandelingetje in het Antwerpse oude stadscentrum, wapen je met een fototoestel en zorg dat je voldoende filmrolletjes mee hebt, want wat je daar ziet aan vernielingen (de vandalen zelf noemen het graffiti) tart iedere verbeelding., Historische gebouwen, monumenten, gevels, rolluiken, electriciteitscabines, en ga zo maar door.
En als je die "ondingen" dan eens goed bekijkt komt in 70% van de gevallen dezelfde handtekening of "tag" terug. Het is dus blijkbaar het werk van enkelen die bewust of onbewust 's nachts de straat optrekken om hun smeerlapperij op de muren te kladden.
Ik snap niet dat iemand daar plezier kan aan beleven, maar ik snap evenmin dat de stad Antwerpen, met bijna het grootste politiekorps van Vlaanderen, buurtoezichters, stadwachten, overlastambtenaren en andere smurfen er maar niet in slaagt om de dader(s) bij de lurven te pakken en hen de rekening te presenteren.
Mij maak je niet wijs dat het onmogelijk is om gedurende één week 20 politiemensen in burger op een dergelijk project te zetten én succes te hebben. Maar ja, ... de prioriteiten zullen anders liggen zeker? Het is makkelijker en productiever om parkeerbonnen te schrijven en uitbaters van terrassen te beboeten dan de Antwerpse bewoners telkens weer de kost van het overschilderen te besparen.
't Stad is van iedereen,.... maar van de ene net iets meer dan van de andere.

dinsdag 24 maart 2009

Prentjes van de Maagd Maria...

Ongeveer tot veertig jaar geleden, toen de pastoors nog notabelen van de gemeente waren, kregen de kinderen, als ze iets gedaan hadden voor de pastoor, als beloning een prentje met de beeltenis van de Maagd Maria. Op zich had dat prentje niets te betekenen, maar het had iets.
Onze Belgische staat heeft ook zo iets. Onze militairen en de werknemers van de FOD (Federale Overheids Diensten) worden, na 35 jaar trouwe dienst, beloond met de zilveren of gouden palmen, of het ridderkruis in de kroonorde. Op zich heeft zo’n medaille misschien niet meer te betekenen dan dat beeldje van de Maagd Maria van Mijnheer Pastoor, maar ze ging en gaat altijd vergezeld van een luxe maaltijd en bij bepaalde gelegenheden kan een mens al eens met die medailles uitpakken.

Sommige steden hebben die tradities van Mijnheer Pastoor en van Vadertje Staat overgenomen en belonen hun personeel met de bronzen, zilveren of gouden medaille van stad x of y, vergezeld van een ontvangst op het stadhuis en een receptie en/of een goede maaltijd.

Antwerpen zou echter Antwerpen niet zijn om af te wijken van dit principe. Een Antwerpenaar staat gekend als chauvinistisch, wat overeen komt met een dikke nek, maar… kan voor zijn diensten aan de stad geen medailles verdienen.

Enkele weken geleden ontvingen een aantal stadsambtenaren met 25, 35 en 40 jaar dienst een uitnodiging voor de jubilarissenviering. Met andere woorden: Patje T-shirt ontvangt zijn discipelen om ze te bedanken voor hun jaren trouwe dienst en toewijding aan de stad. Allen daar heen met grote verwachtingen, maar viel dat effen tegen: Geen medailles, geen straffe maaltijd., maar een simpele receptie met fruitsap en wijn uit de OXFAM-winkel (kwestie van fair trade-stad te zijn) en een enveloppe, bevattende enkele aankoop-kortingscheques die alleen online te gebruiken zijn, zoals:

5 euro korting bij aankoop van 100 euro bij Delhaize.
10% korting bij Hubo.
3% korting bij een Mechels en Brasschaats kapsalon.
3 cheques van 2,5 euro korting bij aankoop van 20 euro per cheque bij Free Record Shop.

Het is iedere ambtenaar ten strengste verboden om geschenken te aanvaarden (zelfs een kalender met Nieuwjaar moeten ze weigeren), en nu worden de jubilarissen verplicht om in bepaalde handelszaken hun aankopen te doen om “iets” van het geschenk te kunnen ontvangen.
Hoe durft Patrick Janssens zichzelf een socialist te noemen en welk respect heeft hij voor zijn stadspersoneel om aan de jubilarissen dergelijke “gesponsorde” en “vergiftigde” geschenken te geven? Als eender welke allochtoon er in slaagt om binnen de tien jaar vijf dagen te werken wordt hij met hulde en prijzen overladen en staat “den Atlas” op z’n kop, maar een straatveger die dagelijks de stront en de vuiligheid van een ander opkuist en daarbij nog vies bekeken wordt, moet het stellen met een paar gesponsorde kortingen.

Ik hoop oprecht, waarde burgermeester, dat vanaf morgen al Uw mandaten uitbetaald worden in waardeloze cheques die U ten gelde kunt maken in zaken waar U nooit komt. Dan kan U aan den lijve ondervinden hoeveel respect U heeft voor Uw personeel.

En aangezien een socialist, zelfs een salonsocialist, verondersteld wordt rood te zien, zal niemand het schaamrood naar Uw kaken zien stijgen, of toch… misschien bij de volgende gemeenteverkiezingen.

maandag 23 maart 2009

Gewoon schandalig...

Om te vermijden dat Antwerpen binnen enkele decennia onder water loopt, dienen, in het kader van het Sigma-plan, de kademuren verhoogd te worden. In 2011 zouden de werken beginnen en er is reeds een flink budget voor uitgetrokken. En... , wat zéér belangrijk is, de Antwerpse bevolking krijgt medezeggingschap. Dankzij het evenement "Kaailand" heeft iedereen inspraak gekregen. Niet dat iedereen daar ook gebruik van gemaakt heeft, want de meest geintresseerden waren de 55-plussers. En Antwerpen kennende, zou het kunnen dat er van de rest negatieve reacties komt van enkele pseudo-intellectuelen als alle plannen gereed zijn. Kijk maar naar de Oosterweelverbinding. Nietwaar, Mijnheer Van Hees?
Alleszins, de eerste plannen zien er veelbelovend uit, en... wat voor de Antwerpenaars blijkbaar belangrijk is, met respect voor de skyline. Alhoewel ik het belang dat de echte Antwerpenaars daar aan hechten, niet begrijp, want je moet naar Linkeroever om de skyline te bewonderen.
Trouwens, wat de Rechteroever betreft, worden er ook nu reeds serieuze inspanningen geleverd om een wandeling langs de kaaien aantrekkelijk te maken. Ik kon gisteren vaststellen dat de kaden reeds bebloemd zijn en dat het gras netjes proper werd afgereden. Buiten enkele "dierenvrienden" die er hun hond laten schijten zonder het nadien op te kuisen, is het daar aangenaam wandelen. Met de oude houten kranen en de trein die nog op de sporen staat wandel je een beetje in het verleden.
En toch, ondanks alle inspanningen van 't stad zijn er toch weer enkele onverlaten in geslaagd de pas gevulde bloembakken van de stormweringsmuur te werpen en is een treinwagon op de oude kade in brand gestoken, vlak onder het wandelterras.
Wat voor een plezier hebben sommigen daar aan? Frustratie? Gewoon pure dommigheid? Ik weet het niet, maar ik vind het gewoon schandalig.....

zondag 22 maart 2009

Multicultureel of multireligie...

Ooit was elke moderne Antwerpenaar zonder veel nadenken voor de multiculturele maatschappij. Dat brokkelde af: Wie zich de laatste jaren nog als multicultureel bekende, laadde de verdenking op zich dat hij vastgeroest zat in naïeve clichés. Vandaag horen we intercultureel te zijn. Dat schuift de federale regering toch naar voren als nieuw kernbegrip.
Tien procent van de Antwerpenaren blijkt volbloed racist, een dikke 20 procent flink intolerant. Onverdraagzaamheid zit trouwens overal, zo blijkt. Walen hebben een nog lagere dunk van Maghrebijnen dan Vlamingen. En vijf op de tien Turken en Oost-Europeanen vinden dat Marokkanen voor meer criminaliteit zorgen, en de Antwerpse Moslims en Joden zijn water en vuur. Soms loopt de integratie, zo niet assimilatie, vrijwillig en bliksemsnel.
Kranten geven dag na dag illustraties te over voor dat groeiende wantrouwen. Neem de voorbije week. In de zeer lokale voetbalwedstrijd Asse Ter Heide-Jette trok de scheidsrechter geel voor "al wie op het veld Frans spreekt". Dat de jongens van Jette uit Brussel komen, maakte de scheidsrechter niet uit, want de match werd in Vlaams-Brabant gespeeld. De Antwerpse Joden hebben moeite met een Bijbelpassage die onlangs in een VRT-mis werd gebruikt. Of ook: bij een getuigenis van een Joodse overlever van de nazikampen in een Brusselse school sprong een moslimleraar recht: "Die man overdrijft." Of, schijnbaar onschuldiger: er is een zeer populaire moslimvariant van Facebook. "Om ons te beschermen tegen kwalijke westerse invloeden", aldus de initiatiefnemer. Dat miljoenen moslims in westerse landen wonen, is voor de man geen punt. Integendeel, het spoort hem aan.
Dat multiculturaliteit geen sprookje is, wisten we al langer. Maar sommige inwoners van dit land zijn stilaan zo intolerant dat het niet meer werkzaam is. Je vindt ze niet alleen onder Vlamingen maar ook onder Marokkanen, Joden, Turken en Oost-Europeanen. Dat is erg zorgelijk. Er is één pluspunt: waar de meeste onderlinge contacten zijn, zijn de mensen ook het tolerantst. Dat lijkt logisch, maar het geeft een wrange bijsmaak aan die exclusieve clubs, weze het nu de moslim-Facebook of de volgehouden inspanning van sommige ministers van Sport om Vlaamse en Waalse ukjes niet langer tegen elkaar te laten sjotten. Dat is contraproductief: voor het Belgische voetbal, Antwerpen, de Vlaamse samenleving en het wereldwijde web...

zaterdag 21 maart 2009

Wraak? Of andere beweegredenen...

Het rommelt in de Antwerpse poilitiek, althans op het kabinet van Schepen Van Campenhout. Het Antwerpse parket onderzoekt een klacht die vorig jaar is ingediend tegen vzw De Trotter. Voorzitter van die vereniging is Ludo Van Campenhout, ’superschepen’ en boegbeeld van Open VLD in Antwerpen. De klacht gaat over de manier waarop De Trotter is beheerd en over de vermeende vermenging van charitatieve en politieke belangen. Waarschijnlijk zijn sommigen nu al het proces van Van Campenhout aan het voeren en bij sommigen is hij uiteraard ook al bij voorbaat schuldig en veroordeeld.

Als ex-politiespeurder bekijk ik de zaak echter anders. Eén en ander zou aan het licht gebracht zijn door Wim Van Dun, die zichzelf een “ex-kabinetsmedewerker” noemt van Ludo Van Campenhout. Nu, “ex-kabinetsmedewerker” is wel héél hoog gegrepen. Van Dun is inderdaad een tijdje part-time chauffeur geweest van Van Campenhout. De schepen had betrokkene uit sociale overwegingen een job aangeboden. Toen Van Dun in die job niet bleek te voldoen heeft hij de eer aan zichzelf gelaten en heeft hij ontslag genomen, om te vermijden dat hij het zelf zou krijgen.

Wat bracht Wim Van Dun aan het licht?

De klacht gaat over de manier waarop De Trotter is beheerd en over de vermeende vermenging van charitatieve en politieke belangen. De Trotter, een vzw die in 1998 is opgericht, was een heel goed en nobel idee. Schoolmoeë jongeren uit het deeltijds onderwijs, ex-gedetineerden en langdurig werklozen zouden worden ingezet bij de restauratie van schooltjalken om werkervaring op te doen en in de hoop dat ze zouden wegblijven van allerlei foute activiteiten. Prachtig, toch? Maar anno 2009 zou De Trotter aankijken tegen een schuldenberg van 200.000 euro. Volgens initiatiefnemer Wim Van Dun, zou het ook al twintig maanden geleden zijn dat de laatste vergadering van de raad van bestuur heeft plaatsgevonden. Als dat klopt, dan is dat flagrant in strijd met de wet op de vzw’s. En voorzitter Van Campenhout kan onmogelijk beweren dat hij dat niet weet.

Maar,…. Wat de media niet vermeld is dat het nu juist Wim Van Dun is die directeur is van de VZW De Trotter en dus zelf belast is met het dagelijks bestuur van die VZW. Van Dun zelf was dus verantwoordelijk voor de uitgaven en inkomsten en voor het samenroepen van de Algemene vergadering.
Maar dat is nog niet alles. Van Dun beweert ook dat Van Campenhout hem in 2006 wilde belonen voor zijn inzet door hem vijftien overuren per week toe te kennen. Als dat waar zou zijn, dan is zo’n constructie verdacht gerommel in de marge, iets wat in Antwerpen absoluut niet meer mag kunnen na al het gedoe dat we hebben meegemaakt ten tijde van de Visa-crisis.
Van Dun signaleert ook verdachte boekhoudkundige een-tweetjes tussen De Trotter en de Vriendenkring Ludo Van Campenhout, die de verkiezingscampagnes van de politicus patroneert. Het parket moet dat eerst allemaal maar eens goed bekijken, maar bronnen binnen de raad van bestuur van De Trotter bevestigen ons dat er toch wel iets aan de hand is. Mij lijkt het allemaal een beetje bij het haar gegrepen en ik heb de indruk dat Van Dun een zondebok zoekt voor z’n eigen gefoefel.Ludo Van Campenhout heeft zich de voorbije jaren gemanifesteerd als een waardevolle schepen met een intelligente visie op de ontwikkeling van de stad. Helaas duikt zijn naam geregeld op in het roddelcircuit en wordt hij te vaak in verband gebracht met figuren met een bedenkelijke reputatie. Van Campenhout, die is opgegroeid in het Merksemse café van zijn ouders, heeft nog steeds de horeca-reflex om iedereen tevreden te willen stellen. Hij zou moeten leren om op de juiste momenten nee te zeggen, en, alhoewel dat waarschijnlijk niet in z’n karakter ligt, eens wat minder sociaal te zijn.

In plaats van Van Dun een job aan te bieden om hem “uit de stront te helpen” had hij hem beter verwezen naar de VDAB, maar ja, daar maak je je natuurlijk niet sympatiek mee…

vrijdag 20 maart 2009

Journalist: een hondenstiel...

Eigenlijk is het runnen van een kleine, regionale webkrant geen senicure. Zeker wanneer het een privaat initiatief betreft, zonder financiële steun en met te verwaarlozen advertentie-inkomsten. Twee mensen op de redactie en enkele gelegenheidsmensen die specifiek over hun eigen vakgebied schrijven, daar moeten we het mee doen.
Een server huren, een eigen lay-out ontwerpen, vijf tot tien maal uploaden per dag, foto's maken, persconferenties afschuimen, mails verwerken, artikelen schrijven, enz... soms zou je denken dat je gek moet zijn om zoiets als "hobby" te doen.
Komt daarbij nog dat het in Antwerpen de gewoonte geworden is om alle persconferenties op één dag te geven, op hetzelfde uur en dan nog het liefst verspreid over alle Antwerpse districten. Neem nu gewoon het project "Kaailand". Iedereen wil natuurlijk media-aandacht voor zijn of haar project, maar weten de heren en dames organisatoren zelf niet dat voor één project zeven persmomenten per week écht te veel is?
Hetzelfde met de evenementen zelf: Hoe komt Antwerpen er in hemelsnaam toe om op één en dezelfde dag een marothon, een evenementenmarkt én een internationaal gewaardeerde jumping te laten doorgaan? Begrijpen wie begrijpe kan!
Enfin, we doen ons best en zien dat we ook een behoorlijk aantal Antwerpse lezers hebben. Alleen, wanneer we dan eens een poll plaatsen met de vraag of we echt "goe bezig zijn" komt daar weinig of geen reactie op, of toch, een clown die schrijft dat hij het "allemaal niks vindt". Ik vraag me af waarom hij deze krant dan eigenlijk leest.
Maar goed, genoeg geklaagd en gezaagd, ik moet er voor zorgen dat er morgen weer een krant is...

donderdag 19 maart 2009

Geloven of niet geloven, da's de vraag.....

Aangezien Antwerpen een wereldstad is, een havenstad ook en vooral, want daar pakken ze graag mee uit, een multiculturele stad, wemelt het hier niet alleen van diverse etnische groepen, maar ook van diverse godsdiensten. Uiteraard tot nu toe het grootste gedeelte niet-praktiserende katholieken, moslims en joden.

Mij niet gelaten, ieder diertje z'n pleziertje, zolang ze het mij maar niet opdringen, maar... al die geestelijke leiders worden wel betaald door de belastingbetaler, door bibi dus. En wat wordt er tegenwoordig met mijn geld verkondigd?

Paus Benedictus XVI is aangekomen in de Kameroense hoofdstad Yaoundé voor een eerste bezoek aan Afrika, een continent met 17 procent katholieken. Hij werd verwelkomd door de Kameroense president Paul Biya. De kerkvader wil in Afrika oproepen tot vrede en verzoening, maar deed aan boord van het vliegtuig ook controversiële uitspraken.

"Het aids-probleem kan niet worden opgelost door het uitdelen van voorbehoedsmiddelen", zei Benedictus aan boord van het vliegtuig dat hem naar Yaoundé bracht. "Integendeel: het gebruik van voorbehoedsmiddelen maakt het probleem nog erger."

Zijne witte schijnheiligheid zou eigenlijk voor het internationaal gerechtshof gesleept moeten worden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Wie door zulke uitspraken een groot deel van de wereldbevolking dom wil houden en ziek wil maken, moet in een streng bewaakte gevangenis worden opgesloten. Aan het kruis met die man!

Ik ben voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar mensen willens en wetens de dood in jagen zou samen met het aanzetten tot geweld één van de weinige grenzen van de vrije meningsuiting moeten zijn.

Langs de andere kant is het goed dat hij die uitspraken doet. Hij bewijst ermee wat ik reeds jaren beweer: religies zijn achterlijk. Volgens mij mag er geen geld meer gaan van de overheid naar religies wiens leiders zulke onzin uitkramen. Geen geld meer voor katholiek onderwijs, kerken en moskeeën! Laat de gelovigen hun pleziertjes zelf maar betalen, daar heb ik als ongelovige niets mee te maken.

En het artikel over de vrijheid van godsdienst mag van mij ook uit de grondwet worden gehaald, er bestaat zoiets als vrijheid van verenigen en vrijheid van meningsuiting in de grondwet. Waarom worden religies meer beschermd dan ongelovigen of andere burgers?

Religies zijn schadelijk voor de gezondheid! Schadelijker dan het gebruik van condooms. Laat die geloofsgekken die mij op de brandstapel willen maar komen.

woensdag 18 maart 2009

De werf van de eeuw...

Deze week staat Antwerpen in het teken van zijn drie grootste infrastructuurprojecten voor de komende decennia. Maandag boog de gemeenteraad zich over het voetbalstadion, gisteren bekeek het Vlaams Parlement de Oosterweelverbinding en morgenavondavond start een driedaags symposium over de heraanleg van de Scheldekaaien.
Allereerst: het stadion. Nadat Dirk Van Mechelen op zijn nieuwjaarsreceptie Petroleum Zuid (IPZ) feestelijk had uitgeroepen tot de uitverkoren locatie, onthulden wij op 26 januari de inhoud van een geheime nota met alle afspraken tussen de Vlaamse regering en het stadsbestuur. Daaruit bleek onder meer dat Vlaanderen zal zorgen voor een bijkomende tramlijn naar het stadion, een openbaarvervoerplein en een tramstelplaats in de berm van de Ring. Sindsdien is het dossier helemaal stilgevallen. In de wandelgangen vernemen we dat Van Mechelen voor zijn beurt zou hebben gesproken en dat er zeker nog geen eensgezindheid zou zijn over alle punten en komma’s in het dossier. Vraagtekens dus.
Ook de verkoop van de IPZ-gronden naast de stadionsite aan Patrick Vanoppen, de would-be grootaandeelhouder van Germinal Beerschot, blijft schimmig. Het stadsbestuur en de Vlaamse administratie beweren bij hoog en laag dat ze daarover vooraf niet zijn ingelicht. Bevoegd federaal minister Steven Vanackere (CD&V) blijft volhouden dat dit wél is gebeurd. Iemand is aan het liegen, maar wie? Is dit pre-electoraal gespin?
Het dossier van de Oosterweel dan. Dat is al helemaal in de ban van de verkiezingen. We vragen ons af welk wit konijn ministerpresident Kris Peeters uit zijn hoed kan toveren om de standpunten van Open VLD (pro BAM) en sp.a (pro Arup/SUM, het vierde tracé) te verzoenen. De kans is groot dat dit niet lukt en dat er voor de verkiezingen van juni geen definitieve keuze wordt gemaakt. Wellicht brengt de tweede helft van de week beter nieuws.
De eerste fase van het masterplan voor de Scheldekaaien is afgerond. De ontwerpers hebben de kaaien in zones verdeeld, die elk een eigen bestemming krijgen in het geheel. Een tip van de sluier: een stuk rivierpark bij de Droogdokken, een recreatieve zone tussen het Eilandje en de Sint-Jansvliet, een strook voor rustzoekers op het Zuid en Sint-Andries... Vandaag weten we meer over het ontwerp, een groots project voor al wie van Antwerpen en zijn Schelde houdt.

dinsdag 17 maart 2009

Antwerpen: Het Chicago van het Noorden...

Bij de hervorming van de Belgische politiediensten, enkele jaren geleden, was het de bedoeling dat een politieman ook een politieman zou zijn, en geen radio-operateur, administratief bediende, cellenbewaker, briefjesronddrager, enz..., kortom dat er meer "blauw" op straat zou lopen. De politie terug aan haar kerntaken: zorgen voor de veiligheid van de bevolking én een aanspreekpunt zijn voor de mensen.
Een tijdje is dat in Antwerpen zo ook geweest. Er was meer blauw op straat. Per dienstwagen, fiets en/of tevoet, en... maar dat is meer show, in de lucht. En in het toeristisch seizoen is het nu ook nog zo: veel politie op straat.
Ik kan mij echter niet van de indruk ontdoen dat Antwerpen meer en meer begint te evolueren naar een stad met louter toeristische faciliteiten. Valt het U ook niet op dat, buiten het toeristisch seizoen, het blauw in de Antwerpse straten ver te zoeken is? Ja, af en toe wat "smurfen" op straat om parkeerovertredingen vast te stellen, maar de inspecteurs? Zijn die allemaal in verlof? Hebben die een andere standplaats gevraagd? Heeft Antwerpen zijn politiekorps gehalveerd of zijn de Antwerpse politie-inspecteurs niet koudebestendig? Het moet toch ergens een reden hebben?
Dat gebrek aan blauw op straat heeft natuurlijk ook gevolgen. Hebt U er de kranten al eens op nagelezen hoeveel keer er de laatste weken messen getrokken zijn in Antwerpen? Blijkbaar loopt bepaalde jeugd (laten we ze maar nieuwe Belgen noemen) tegenwoordig allemaal met een mes op zak en maken ze er ook gretig gebruik van. Wanneer de autochtone Antwerpenaar vroeger iets durfde te zeggen tegen een allochtoon, werd hij steevast verweten voor rascist. Nu krijgt hij gewoon een mes tussen de ribben geduwd. Antwerpen wordt stilletjesaan het "Chicago van het Noorden". En de politie? Die spaart zichzelf tot het toeristisch seizoen begint...
Of gaat men in de beschermde werkplaats van 't Schoon Verdiep nu ook overlastambtenaren beëdigen om administratieve boetes uit te schrijven voor messentrekkers?

maandag 16 maart 2009

Slecht nieuws voor onze vriendin, Mevrouw Leemans...

Welke Antwerpenaar kent haar niet? Mevrouw Leemans, ons aller vriendin. Spijtig genoeg heb ik slecht nieuws voor haar. Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een twaalfpuntenplan klaar om consumenten te beschermen tegen allerlei praktijken om kredieten aan te smeren. Het plan dat de overmatige kredietverlening moet aanpakken, werd deze week voorgesteld en raakte al volledig bekend in de pers. Het werd gelanceerd naar aanleiding van de internationale dag van de consument.
Het plan bestaat uit twaalf maatregelen, gebundeld in vier krachtlijnen.
Overkreditering: De eerste krachtlijn luidt "Minder consumenten in het rood: stop de overkreditering". Daaronder verstaat Van Quickenborne ten eerste een verbod op reclame voor kredietgroeperingen waarbij kredietverstrekkers aanbieden om allerlei leningen samen te brengen in een nieuw krediet, schadelijk voor Mevrouw Leemans natuurlijk. Voorts wil de minister ook een verbod op het uitkeren van geleende sommen in cash geld, een langere bedenktijd -14 dagen in plaats van 7 - om af te zien van een gesloten kredietovereenkomst en een vereenvoudiging van de terugbetalingstermijnen voor consumentenkredieten van bepaalde duur met vaste maandelijkse aflossingen. Nu zijn er tien verschillende termijnen, die wettelijk bepaald zijn, afhankelijk van het bedrag. Van Quickenborne wil nog 5 termijnen.
Minnelijke schikking: Een tweede cluster is de "betere bescherming van consumenten in nood". Daaronder verstaat de minister onder meer dat een minnelijke schikking mogelijk moet zijn om een kredietovereenkomst te herzien. Nu kan enkel de vrederechter dat. Voorts mogen bij een minnelijke invordering van schulden geen kosten meer doorgerekend worden. Nu rekent de deurwaarder die kosten aan de schuldenaar aan. Bij een incassobureau zijn de kosten al voor de opdrachtgever.
Kredietreclame: De derde krachtlijn is een strenger optreden tegen "malafide of agressieve praktijken" (Zou Mevrouw Leemans haar daar schuldig aan maken? Nee toch?). Daarvoor wil Van Quickenborne de controles door de Taskforce kredietreclame van de FOD Economie verdubbelen en zwaardere boetes bij herhaald overtredingen van de wet door de kredietverstrekkers.
Informatiefiches: Tot slot wil de minister "meer transparantie en informatie". Zo moeten er duidelijke informatiefiches komen, moet er verplichte informatie komen over het reëel te betalen bedrag (door middel van een voorbeeld). Nu wordt enkel het jaarlijks kostenpercentage vermeld. Er moet bij reclame ook een verplichte slogan komen, bijvoorbeeld "Geld lenen kost geld" naar analogie met Nederland en op de website van de FOD Economie moet er een lijst komen van de ingeschreven kredietbemiddelaars.Volgens Van Quickenborne liep de betalingsachterstand van de Belgen in 2008 op tot 1,86 miljard euro, 4,4 procent meer dan in 2007. Hij denkt dat zijn plan eind 2009 realiteit kan worden.
Wordt dit dan het einde van "Lenen bij Mevrouw Leemans, is lenen bij een vriendin?"...

zondag 15 maart 2009

Antwerp Diamant Center: De (opgezette?) roof van de eeuw...

Bijna dag op dag zes jaar nadat hij met drie kompanen 100 miljoen euro uit de kluizenzaal van het Antwerpse Diamond Center had geroofd, mocht bendeleider Leonardo Notarbartolo vorige zondag de gevangenis van Hasselt verlaten. De buit van de diamantroof van de eeuw is nog altijd zoek.Voor hij de gevangenis verliet, zei hij dat hij in opdracht van een Antwerpse diamanthandelaar werkte, dat het om verzekeringsoplichting ging en dat hij geen idee heeft wat er met de buit is gebeurd’. Of dat waar is, betwijfel ik.
Als Hollywood de roof in het Antwerp Diamond Center, in de nacht van 15 op 16 februari 2003, nooit heeft verfilmd, dan komt dat vooral doordat dat al is gebeurd. Wat de vier, mogelijk vijf, daders presteerden, doet sterk denken aan het scenario van Ocean's Eleven.
Aan de roof ging tweeënhalf jaar voorbereiding vooraf. Die begon in oktober 2000, toen Leonardo Notarbartolo bij de Rechtbank van Koophandel in Antwerpen de bvba Damaros oprichtte, met vestiging in het Diamond Center. Het bedrijf verhandelde op zeer kleine schaal gestolen diamanten, maar diende vooral als uitkijkpost. De daders maakten hun huiswerk zeer grondig. De te omzeilen klippen om tot in de kluizenzaal van het Diamond Center te geraken waren ook niet min: 63 bewakingscamera's, een netwerk van bewegings- en warmtesensoren, nooit eerder gekraakte sloten, diverse geheime codes en permanent politiebewaking, 24 uur per dag. De daders stammen uit de zogeheten 'school van Turijn', een amorfe dievenbende die geweld schuwt en diefstal ziet als een ambacht, een kunstvorm. De leden zijn ervan overtuigd dat de perfecte, geweldloze roof rechtbanken altijd milder stemt. En zo is het ook gegaan. Notarbartolo werd op 19 mei 2005 door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Zijn kompanen Elio D'Onorio, Pietro Tavano en Ferdinando Finotto kregen elk vijf jaar. Notarbartolo zat die straf uit in de gevangenis van Hasselt, waar hij afgelopen zondag werd vrijgelaten wegens goed gedrag. Zes jaar na de roof hebben op één na alle bendeleden hun tijd uitgezeten.
Het geheime wapen: haarlak
Hij werkte een jaar lang aan de ultieme, minutieuze reconstructie van de diamantroof van de eeuw.Notarbartolo werkte nooit echt mee aan het gerechtelijk onderzoek. Hij weigerde te praten over zijn kompanen, hij weigerde ook informatie vrij te geven die ertoe kon leiden dat beveiligingssystemen kon worden verbeterd. Zo bleef het voor de speurders altijd een raadsel hoe het de inbrekers was gelukt om de bewegings- en warmtesensoren te neutraliseren. "Met haarlak", zegt hij nu. "Hij legde er een laagje op, en er kwam geen signaal meer door. Hij was erg trots op die vondst. Opmerkelijk is ook zijn verhaal over de laatste hindernis die ze die nacht moesten nemen. Om de kluizenzaal te openen hadden ze een kopie nodig van een sleutel die geacht werd onkopieerbaar te zijn. Ze zijn maanden bezig geweest met die sleutel. Maar toen ze voor de kluizenzaal stonden, bleek de originele sleutel daar gewoon te hangen. Een beetje gek wel, maar voor zover ik kon natrekken, is het echt zo gegaan." Over de buit heerst nog altijd onduidelijkheid. Na de roof werden er voor ongeveer 25 miljoen euro schadeclaims ingediend.
Ervan uitgaand dat driekwart van de juwelen en cash in het Diamond Center onder de spreekwoordelijke tafel wordt verhandeld, schatten speurders de totale omvang op om en bij de 100 miljoen euro. Als de extrapolatie klopt, was dit de grootste diamantroof ooit, waar ook ter wereld. Notarbartolo beweert ook dat de ware opdrachtgever voor de roof nooit is gevonden. Hij omschrijft die als een 'Antwerpse handelaar'. In zijn relaas, zoals Davis het optekende, zouden heel wat Antwerpse diamantairs hebben geweten wat er die nacht te gebeuren stond, zat er veel minder in de kluizen dan normaal en draaide alles eigenlijk om een grote verzekeringsfraude. "Ik weet ook niet wat ik daar moet van denken", zegt Davis. "Hij zegt dat het hele gebouw van Diamond Center destijds in een oude fabriek in de buurt van Antwerpen is nagebouwd en dat de kraak daar grondig is gerepeteerd. Tijdens het onderzoek is nooit sprake geweest van zo'n fabriek. Notarbartolo doet zich graag voor als een ambachtelijke dief, een onafhankelijke professional. Maar zijn neef Benedetto Capizzi is vorig jaar wel gearresteerd als de nieuwe grote man van de Siciliaanse maffia. "Hij zegt ook dat hij en de drie anderen opgelicht zijn. De buit werd overgebracht naar een flat in Milaan, maar zou daar al na een dag zijn gestolen, waardoor Notarbartolo aan de hele roof helemaal niets zou overhouden. Ik denk dan: als je ziet hoe lang op voorhand en hoe grondig dit alles werd gepland, zal je niet direct een andere uitleg verwachten. Hij kan moeilijk zeggen: oh ja, ik heb nog ergens voor 30 miljoen euro diamanten verstopt en die pik ik wel op na mijn vrijlating." Dat de daders werden geklist, was eigenlijke pure wet van Murphy.
Toen ze in de avond van zondag 16 februari wegreden richting Milaan, hadden ze op de achterbank een zak met bewijsstukken liggen. Het was de bedoeling dat ze de inhoud van de zak in Frankrijk ergens in een bos zouden verbranden.
Broodje met salami
Volgens Notarbartolo liep het mis toen op de E19, net voor ze de ring rond Brussel zouden oprijden, Pietro Tavano een paniekaanval kreeg. Hij zat te transpireren en wou dringend uit de auto. "Het idee was om hem in Brussel te droppen aan een station, maar met al dat geld en die diamanten in de koffer de stad binnen rijden, dat wilden ze dan weer niet", zegt hij. "Eén politiecontrole en alle moeite was voor niks geweest." "Ze zijn de snelweg afgereden aan de afrit Vilvoorde. Daar, langs een weggetje naast de snelweg, zouden ze de bewijsstukken verbranden. Maar Tavano liet de zak vallen, er vielen ook enkele diamanten in de modder. Toen ze nog bezig waren ze op te rapen, hoorden ze een verdacht geluid en reden ze weg. Notarbartolo nam zich voor om enkele dagen later naar België terug te keren en de bewijzen te verbranden voor ze zouden worden gevonden, maar hij had dus pech." Het lapje grond dat ze hadden uitgekozen was eigendom van August Van Camp, een wat zurige gepensioneerde kruidenier die een persoonlijke kruistocht tegen sluikstorters was begonnen. Hij belde de politie bijna dagelijks, maar die kwam zelden. Tot Van Camp zich die ochtend kwam beklagen over zakken vol 'papiertjes met opschrift Antwerp Diamond Center'. De politie vond tussen deze spullen ook een bonnetje van een Antwerpse snackbar waar enkele dagen daarvoor een broodje salami was gekocht. De politie vroeg de tape van de beveiligingscamera op en bekwam zo de foto van één van de daders. Er zat ook nog een kasticket tussen van een door Notarbartolo gekocht minicameraatje dat had gediend om cijfercombinaties te filmen.
Al terug in Italië
Ze zijn niet gediend geweest door het geluk. Notarbartolo reed twee dagen na de roof terug naar België, maar de politie was hem al op het spoor en viel zijn woonst in Turijn binnen. Zijn zoon heeft hem nog proberen te bellen, maar de vorige avond had zijn kleindochter tijdens het avondeten zitten spelen met zijn gsm. Ze had per ongeluk het geluid uitgeschakeld en zo miste Notarbartolo de oproepen die hem hadden moeten waarschuwen. Hij is gearresteerd toen hij tot grote verbazing van de speurders op dinsdag het Diamond Center binnen stapte. Hij was van plan om geen achterdocht te wekken en nog even door te gaan met zijn dekmantel, het zaakvoerderschap van zijn bedrijfje daar.

Hij is terug bij zijn familie in Turijn en hij is blij dat dit allemaal achter de rug is. Of het zou kunnen dat het allemaal ingecalculeerd was, de gevangenisstraf als deel van het plan. Als je kijkt hoe ze te werk zijn gegaan, hoe waanzinnig veel er is gestolen en je denkt eens goed na, dan lijkt de conclusie eigenlijk voor de hand te liggen….

zaterdag 14 maart 2009

Politici op café...

Eens was het, in een tijd toen de burgermeester van de Metropool nog geen T-shirt droeg, de gewoonte dat de plaatselijke politiekers de kroeg indoken en zich verlaagden tot al dan niet ernstige gesprekken met het gepeupel. De politici wisten wat er in de stad omging en wat de noden van het gepeupel waren en het gepeupel was tevreden. Ze waren fier dat ze tegen schepen… of burgermeester…eens goed hun gedacht hadden kunnen zeggen en waren er van overtuigd “dat het nu wel in orde zou komen”.

In die tijd deed elke politicus ook aan “sociaal dienstbetoon”. Ze hadden hun spreekuur en de burger kon bij hen aankloppen met allerhande problemen. Af en toe raakte via dat systeem al eens iemand aan het werk, raakte er iemand wijs uit een administratief kluwen en werd er eens een “politieke” benoeming gedaan. Pro’s en contra’s dus, maar… het gepeupel was tevreden, de politicus wist wat er in de stad leefde en was zeker van een aantal stemmen bij de volgende verkiezing.

Kortom, het leven was simpel. De kiezer en de verkozene maakten deel uit van een door de politici in het leven geroepen “sociaal netwerk” en beiden waren tevree en functioneerden naar behoren.

Maar… we leven in de “moderne tijden” nu. De verkozenen zitten in hun ivoren toren en leven niet meer met, maar naast de kiezers. Gevolg: De politici weten niet meer wat er in de stad leeft en het gepeupel mort. De afstand tussen beiden is te groot geworden, waardoor er ongenoegen ontstaat.

Het sociaal dienstbetoon werd afgevoerd als “asociaal” en het gepeupel heeft maar één uitweg meer om haar ongenoegen te uiten: actiecomités en drukkingsgroepen.

En daar moeten niet alleen de politici mee leven, maar ook de rest van de stedelingen. Wat een wildgroei. Als er in een straat twee mensen tegelijk een scheet laten, wordt er een actiegroep opgericht en een petitie gestart. Misschien kan men het Reuzenhuis in Borgerhout dan toch nog een openbare functie geven: Een petitiehuis. Dan kan iedereen daar voor alle petities tegelijk gaan tekenen.

Of zou het dan toch niet eenvoudiger zijn mochten de politici terug op café gaan……

vrijdag 13 maart 2009

Fascisme in Antwerpen...

NSV’ers zijn doorgaans nogal ‘kortaf’. Hun wereldbeeld is zwart-wit, en als het hen niet zint willen ze hun opvattingen er wel eens inkloppen. Letterlijk, dan. Een zeldzame keer proberen ze grappig uit de hoek te komen. Neem nu Tom Van Grieken, praeses van de NSV-Antwerpen.

De jongen heeft er al een flinke carrière opzitten in het extreemrechtse milieu. Als scholier was hij actief bij de Antwerpse afdeling van het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV), een scholierenorganisatie in 1978 in Brugge opgericht als Vlaamse Studenten ActieGroep (VSAG), twee jaar later omgedoopt tot Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV). In die tijd, met Philip Dewinter als NJSV-voorzitter, telde het NJSV een twintigtal afdelingen in Vlaanderen. Sindsdien ging het alleen maar bergaf met het NJSV. Dik twee jaar geleden probeerde het NJSV nog eens de klikactie van Philip Dewinter ‘Heb jij last van progessieve leraars?’ over te doen, maar het werd evenmin een succes. In de rand van de viering van dertig jaar NSV in 2006 werd Tom Van Grieken gevierd voor zijn jarenlange inzet bij het NJSV, en daarna mocht hij de stap naar de wereld van de grotere mensen zetten. Hij werd actief bij de NSV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel. Bij de NSV liet Tom Van Grieken zich meteen opmerken met gewelddadige raids tegen Blokbuster-militanten in maart 2007 en juni 2007 .

Dat Tom Van Grieken intussen praeses is van de NSV-Antwerpen is bij het Antwerpse stadsbestuur bekend. Omwille van de NSV-stickers die her en der in de stad wildgeplakt werden, vond Tom Van Grieken een aantal administratieve boetes in zijn brievenbus. In december vorig jaar waren het er 27, intussen zijn het er al 36. Volgens de NSV zouden die boetes de NSV meer dan 50 000 euro kosten, maar dat is dan met de kosten voor Hugo Coveliers als advocaat in beroepsprocedures inbegrepen. Mocht de NSV de boetes braaf betalen zouden ze er met 9 000 euro of minder vanaf zijn. Maar de NSV wil niet meewerken aan een propere stad in Antwerpen, en trekt daarom het register open van slachtoffer van “het terreurbewind van Patrick Janssens en zijn wetgeving inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties”. Op het Vlaams Nationaal Zangfeest een maand geleden hield de NSV een geldinzameling voor haar boetefonds. Gisterenavond was er een vormingsavond over de Oostfronters in zaal Rubenshof in Antwerpen, waarvan de opbrengst naar het boetefonds gaat. Begin april is er in zaal Rubens in Berchem een kaas- en wijnavond, ook al ten bate van dat boetefonds. Momenteel is er nog geen duizend euro in kas bij het boetefonds.

Tom Van Grieken studeerde tussen de bedrijven door, maar blijkbaar waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Tom Van Grieken is inmiddels gestopt met het volgen van hoger onderwijs. Hij was ingeschreven aan de Plantijn Hogeschool, en in het kader van een cursus webdesign maakte hij er laatst een website voor het zogenaamde bedrijf Etnoplast. Etnoplast brengt pleisters op de markt die zich aanpassen “aan iedere huidskleur of huidstype. (…) Gedaan dus met die eenkleurig blanke pleisters. De wereld is veel kleurrijker dan de klassieke pleisters die verkrijgbaar zijn in uw apotheek om de hoek.” Niet gehinderd door zijn NSV-vrienden liet Tom Van Grieken zijn fantasie de vrije loop. “Etnoplast is een vrij jong en dynamisch farmaceutisch bedrijf dat is opgericht door dokter Black in 2000. Dr. Black behaalde zijn diploma in het gerenommeerde Rochville University, waar hij zich in zijn vrije tijd in zette (sic) voor NGO’s in hun strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. Deze persoonlijke levenservaringen draagt Etnoplast als bedrijf ook uit en verleent haar steun aan tal van multiculturele/antiracistische evenementen en organisaties.” Bij die laatste woorden werd een link gelegd naar de 0110-concerten, de website van Hand-in-Hand, het Vlaams Minderhedencentrum en… de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Hoeveel bezoekers er naar die blog zijn gekomen via de Etnoplast-website is ons niet bekend, maar ze hebben alleszins bezoekers langs daar gekregen. Intussen is Tom Van Grieken niet langer student. Hij mikt nu op een carrière bij het VB.

Op de website van het NJSV kondigen ze aan mee met de NSV te gaan betogen in Leuven. Echter niet op 26 maart, ook niet op 12 maart zoals foutief in het Vlaams Belang Magazine van februari aangekondigd werd, maar op 23 maart. Als Tom Van Grieken niet meer omkijkt naar zijn vroegere NJSV-vrienden, staan ze drie dagen te vroeg in Leuven.

donderdag 12 maart 2009

Cowboys in Antwerpen...

Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) wil vervolging van Roemeense trucker;’Dit is poging tot doodslag’Op het internet circuleert een filmpje van een Roemeense trucker die op onze Antwerpse snelwegen in volle vaart levensgevaarlijke toeren uithaalt. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) wil de man laten opsporen en vervolgen.Iulian Breazu heet de Roemeense trucker die de steracteur is in het verbijsterende filmpje. En dan drukken we het nog zacht uit. De man haalt de zotste kuren uit achter het stuur van zijn vrachtwagen. Hij is al goed op dreef als op de achtergrond een bijna folkloristische hit weerklinkt. En dan begint het plots. Eerst wat handgeklap, maar al snel staat de trucker te dansen en te springen op zijn passagierstoel. Op volle snelheid. Hij heeft er de grootste lol in en zo te zien is het niet zijn eerste optreden. Op een gegeven moment slaagt hij er zelfs is zijn truck met één voet te besturen. Intussen wordt hij voorbijgestoken door andere vrachtwagens. Hallucinant, en vooral: levensgevaarlijk.

Breazu’s broer filmde alles en gooide het filmpje voor de grap op het internet. Daar werd het snel opgepikt door lokale tv-stations in Roemenië, waar zijn acrobatische toeren hem de koosnaam de ’rijdende Tarzan’ opleverde.Wie het filmpje goed bekijkt - intussen een hit in wording op YouTube - heeft snel door dat het allemaal gebeurde op een Belgische snelweg. Meer bepaald op de E19, van Breda naar Antwerpen, een fileweg waar we met z’n allen wel vaker stilstaan voor het zoveelste ongeval.De man heeft zichzelf intussen flink in de nesten gewerkt. De 23-jarige wegpiraat riskeert ontslagen te worden en de kans is groot dat er binnenkort een veroordeling volgt. Op het kabinet van Etienne Schouppe, staatsscretaris voor Mobiliteit, werd het filmpje gisteren met wijd opengesperde ogen bekeken. ’Dit is één grote flagrante verkeersinbreuk. Van onverantwoord rijgedrag over het niet dragen van schoeisel tot het niet respecteren van de nodige tussenafstand met de voorligger’, zegt een verontwaardigde staatssecretaris.Schouppe heeft zich intussen voorgenomen zijn verbindingsofficier bij de federale politie op de zaak te zetten. ’Om te kijken in welke mate we die chauffeur kunnen opsporen. Maar in elk geval: die man komt nu al zeker in aanmerking voor onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs en hij zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.’Ook bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) reageren ze verontwaardigd. Woordvoerder Werner De Dobbeleer: ’Dit is mijn inziens niet minder dan poging tot doodslag. Pure verkeerscriminaliteit. Zo iemand brengt het leven van vele anderen in gevaar. Het lijkt me niet meer dan gepast dat deze man zijn rijbewijs levenslang wordt afgepakt. Voor alle duidelijkheid: dit gaat verder dan zomaar een zware verkeersovertreding. In feite moet men eens gaan nadenken hoe we dit soort cowboys gepast kunnen bestraffen.’Ook de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers (UPTR) vraagt om de Roemeense chauffeur op te sporen en te vervolgen. ’We doen er de jongste tijd echt alles aan om het imago van onze sector te verbeteren. En dan komt dit soort kwibussen de boel verbrodden’, zegt woordvoerder Filip Janquart.’Ik hoop dat de mensen beseffen dat niet alle vrachtwagenchauffeurs zo zijn en dat dit om een extreem individueel geval gaat. We zijn echt niet allemaal zulke onnozelaars. Dat zo iemand gestraft moet worden, lijkt ons niet meer dan evident.’Volgens de Unie doen er al langer geruchten de ronde over problemen met Oost-Europese truckchauffeurs. ’We krijgen wel vaker signalen over Oost-Europese chauffeurs die verzamelen in een van de tankstations langs de snelweg, daar een feestje bouwen en enkele uren later weer op de weg zitten. Als u vraagt of er strenger tegen dit soort chauffeurs moet opgetreden worden, heb ik maar één antwoord: laten we er eerst al eens voor zorgen dat er opgetreden wordt.’

woensdag 11 maart 2009

Enkele minuten "Ademloos" en je bent het kind van de rekening...

De tienduizenden weggebruikers van de E313 riskeren aardig in de kou te blijven staan als er geen knopen worden doorgehakt over de Oosterweelverbinding. Die houdt een heraanleg van de E313 tegen én niet alle Oosterweel- alternatieven houden rekening met een verbetering van de aansluiting van de E313 met de Ring. Die aansluiting verwerkt zowel ’s morgens als ’s avonds 80.000 voertuigen. Dat de verbinding met de Ring een flessenhals is, ervaren die weggebruikers elke dag een stukje meer. Want dagelijks reiken die files verder.
Toen het Antwerpse mobiliteitsprobleem in 1999 op de agenda werd gezet, zijn prioriteiten gesteld. Prioriteit der prioriteiten was een betere verkeersafwikkeling op de Ring door het sluiten ervan. Tegelijkertijd werd gesteld dat de nieuwe verbinding de toegang tot de haven moest vergemakkelijken. Nadien - in eerste instantie werd gedacht aan 2009 - zou de E313 aan bod komen. Iedereen gesust, ware het niet dat er nogal wat tijd verliep tussen idee en realisatie. Al die tijd werd de herinrichting van de E313 op de lange baan geschoven. De oudste snelweg van het land werd vorig jaar heel even hot, toen Gazet van Antwerpen hem op de politieke agenda plaatste. Er werd gepraat over een verbreding, een overkapping of een derde rijstrook die ’s morgens in de ene en ’s avonds in de andere richting zou worden gebruikt. Er werd vooral gepraat. En de slotsom was snel: wachten op de Oosterweelverbinding.
Die wachttijd klonk logisch, want je kan niet op twee plekken tegelijkertijd werken. Bovendien zou de aansluiting van de E313 op de Ring worden aangepakt tijdens de aanleg van de Oosterweelverbinding. In die optiek kreeg de nieuwe aansluiting ook een naam: de Turnhoutsepoortknoop. Dat complex zorgt met twee rijstroken meer dan vandaag voor een betere verkeersafwikkeling. Want op het complex kies je voor doorgaand verkeer op de Ring of voor plaatselijk verkeer op de stedelijke ringweg.
Niet alle voorliggende tracés houden rekening met deze nogal voor de hand liggende piste. Ik weet het: het is máár een begin van een oplossing voor de E313, maar het is tenminste iets. Overigens is de Arup/SUM-studie in één facet duidelijk: alle tracés hebben hetzelfde effect op het milieu. Maar door de discussies daarover weten we dat stilstaande auto’s meer fijn stof produceren dan rijdende.
Op de E313 staan ze meer stil dan wat anders...

dinsdag 10 maart 2009

Een wereld die de mijne niet is...

We worden hier tegenwoordig weer rond de oren geslagen met liefdadigheidsacties allerhande. Alleen is het niet altijd duidelijk wat er nadien met die centen gebeurt. Gebeurt alles wel rechtvaardig? En wat is rechtvaardig?
Zowel de Grieken Socrates, Plato en Aristotoles, als de Romein Cicero, waren het er ten gronde over eens dat rechtvaardigheid betekent: het “aan iedereen toebedelen waar hij recht op heeft”. Alleen bleven zij in al hun wijsheid relatief vaag in hun formulering van wat die rechten dan wel waren en of iedereen ook dezelfde rechten moest krijgen.

Als men spreekt van ‘rechten’, is het van cruciaal belang te weten of men het heeft over ‘gelijke’ en ‘dezelfde’ rechten voor iedereen, dan wel over ‘bepaalde rechten’, toegewezen aan bepaalde personen of groepen. Discussies tussen personen met elke een verschillend uitgangspunt zijn dan ook oeverloos en derhalve zinloos.

Er van uitgaande dat iedere mens van nature uit ‘gelijkwaardig’ is, en het verschil in mogelijkheden als gevolg van de fysische en verstandelijke verschillen, zuiver biologisch zijn, stel ik dat een door de natuur bevoorrecht persoon daarom maatschappelijk nog geen aanspraak kan maken op meer of andere rechten dan de ‘zwakkere’ soortgenoot. Een maatschappij gebaseerd op het ‘natuurrecht’ van de fysisch en/of psychisch sterkste, mag dan wel grotendeels een realiteit zijn, de mijne is zij niet.

Rechtvaardigheid is iets wat individuen elkaar toebedelen, en de maatschappij in zijn geheel aan elk individu toewijst. En daar loopt het al fout. In ons maatschappelijk bestel gaat men er van uit dat rechten en bezittingen niet gelijkwaardig dienen verdeeld te worden, maar a rato van individuele wetenschap, verstandelijke vermogens, prestatie en maatschappelijke status, toegewezen worden.

Ons arbeids- verlonings- en vergoedingsbestel staat bol van discriminaties en onrechtvaardigheden. Al naargelang leeftijd, opleidingsniveau, werkgever en/of industrietak, ontvangt men voor een identieke prestatie binnen dezelfde tijdsduur, dikwijls een soms groot uiteenlopend loon of vergoeding. De wetgevingen in zijn geheel en zelfs de rechtsbedeling, is ongelijk omdat ook daar het financieel en verstandelijke vermogen dikwijls bepalend zijn.

Om de perverse gevolgen van dit op onrechtvaardigheid gestoeld systeem enigszins in de hand te houden, heeft men, in de ene maatschappelijke entiteit al meer dan in de andere, een sociaal vangnet gecreëerd, dat er toe dient om de maatschappelijk zwaksten te laten overleven. De reden waarom zelfs mindersociale regeringen dit blijven ondersteunen heeft meer te maken met het crimineel - neutraliserend effect ervan, dan met een misplaatst solidariteitsgevoel .

Onrechtvaardigheid is het méér bezitten of bekomen, ten koste van anderen, dus waardoor anderen minder krijgen. Uit solidariteit met de minderbedeelden, een (klein)deel van wat men te veel genereert aan inkomen en bezit, afstaan, doet men niet op grond van rechtvaardigheid maar als gevolg van een hypocriet schuldgevoel.

Rechtvaardigheid is de gelijkwaardige behandeling van iedereen. Alle grondstoffen, gronden en hun voortbrengselen, alsook alles wat door en met menselijke kennis en activiteit wordt geproduceerd, behoort in beginsel aan iedereen toe. Of de gelijke verdeling ervan via gemeenschappelijk gebruik, dan wel door individueel bezitstoebedeling moet gebeuren, is een andere discussie.

De natuurlijke overlevingsdrang welke de eerste menselijke wezens, analoog aan hun dierlijke soortgenoten, er toe brachten om hun jachtterrein af te bakenen en desnoods dat van anderen in te pikken, was verantwoord en kan zelfs tot een paar eeuwen voor onze jaartelling maatschappelijk aanvaardbaar worden genoemd. Vandaag heeft deze prehistorische noodzakelijkheid plaats gemaakt voor een maatschappij waar steeds meer bezit, steeds hogere status en steeds grotere macht als het ultieme streefdoel geldt.

Een maatschappij waar geen plaats voor rechtvaardigheid is. Een maatschappij die de mijne niet is…

maandag 9 maart 2009

Vakbonden, stakingen en geld...

In de eerste helft van vorig jaar, toen alles nog rozengeur en maneschijn scheen en men overal volk te kort kwam, dreigden de vakbonden met een hete herfst. Die is er niet gekomen, omdat meteen na de zomervakantie bleek, dat de financiële crisis een economische crisis geworden was en veel bedrijven begonnen te sluiten of af te bouwen. Tenslotte kwam er geen hete herfst, maar wel een inter professioneel akkoord (IPA) tussen werkgevers en vakbonden, wat trouwens niet moeilijk was, want het was uiteindelijk de regering (lees: de belastingbetaler), die ervoor zou opdraaien.
Ondertussen is het op het syndicale front heel rustig gebleven, tot vorige week, toen de Post staakte. De medewerkers daar zijn niet tevreden met de huidige gang van zaken en nog minder met wat er bij hen in de toekomst te wachten staat. Tegen 2011 wordt de Post nl in heel Europa geliberaliseerd en zal onze Post geen echt overheidsbedrijf meer zijn. Het zal moeten concurreren met "de privé", zoals men dat noemt.
Of de staking van vorige week veel aan de zaak zal veranderen, valt erg te betwijfelen. Zoals alle overheidsbedrijven (NMBS, De Lijn, e.a.), krijgt ook de Post van de staat een flinke smak geld, zo’n 300 miljoen euro per jaar. Het zijn niet alleen de banken die bij ons door de staat in leven worden gehouden. Zo is het dan ook niet moeilijk zaken doen. De vraag is maar, in hoever onze bijna failliete staat dat allemaal zal kunnen blijven betalen. Anderzijds kan er aan het hele systeem bitter weinig veranderd worden, omdat daarover afspraken gemaakt zijn met Europa.
In enkele landen is de liberalisering al een feit. België zal een van de laatsten zijn, die overschakelt. Dat is op zich al een nadeel, omdat in 2011 diverse buurlanden al heel wat meer ervaring in het nieuwe systeem zullen hebben opgedaan en we riskeren dat bedrijven uit die landen hier de markt gaan inpalmen. Het feit dat de Deense Post, die een groot aandeel had verworven in onze Post, nu van dat aandeel af wil, spreekt boekdelen.
Tenslotte nog dit: de almachtige Belgische vakbonden, die de motor achter deze staking zijn, worden mee beschouwd als de winnaars binnen de huidige crisis. Ze worden nl door de staat betaald om mee werklozen uit te betalen, nog zoiets dat in geen enkel ander land ter wereld bestaat. Ik herinner me niet het juiste bedrag, maar het moet ergens rond de 150 miljoen euro liggen! En dan zijn er mensen, die klagen over het uitgeven van een half miljoen (aan het Vlaamse Huis in New York). Hoe meer doppers, hoe meer geld. ’t Is maar, hoe men het bekijkt...

zondag 8 maart 2009

Besparingstip...


Het zijn dure tijden en het is crisis voor iedereen. Bovendien is het op belastingsgebied niet gunstig in Antwerpen, omdat wij één van de duurste steden van België zijn.

Hier en daar wordt er al eens een abonnementje van één of ander tijdschrift opgezegd, maar... als U echt wil besparen, stuur dan onderstaande brief naar de belastingsdienst. Dat zal U jaarlijks een serieuze besparing opbrengen...


Aan de F.O.D. Financiën

Belastingen en Invorderingen

Italiëlei

2000 Antwerpen



Geachte mevrouw, meneer,


Hierbij wil ik u laten weten dat ik mijn abonnement op uw 'diensten' op wil zeggen.

Na een jarenlang lidmaatschap is mij gebleken dat de voordelen duidelijk niet opwegen tegen de nadelen.De kosten van het lidmaatschap zijn doorgaans erg onvoorspelbaar en eerlijk gezegd, ik heb het meestal ook te druk om de door u toegestuurde lectuur, die veelal niet echt duidelijk is en bijzonder veel tijd en energie vergt, door te nemen.

Mede hierop gelet lijkt het continueren van een dergelijk abonnement, in deze toch al dure tijden voor mij eigenlijk ook niet langer zinnig. ’t Is crisis voor iedereen nietwaar?

Hierbij verzoek ik u dan ook vriendelijk mijn gegevens per direct uit uw bestanden te verwijderen en mij niet langer te vervelen met uw van-ver-herkenbare enveloppen.Eventueel toch nog toegestuurde facturen voor de periode na 01-04-2009 zullen dan ook niet meer worden voldaan.


Met vriendelijke groeten,

zaterdag 7 maart 2009

Oosterweel...

Tot hiertoe was het beeld simpel. De federale regering, dat was een bende ruziemakers, gevangen in wederzijdse veto's, een cultuur van onhaalbare beloftes, onmachtig ook maar ergens een beslissing over te nemen, onmachtig gevangen in het statusquo.
Het blijft afwachten of premier Van Rompuy daar verandering in kan brengen, dan wel of de steeds sterker opkomende golven van de Fortiscommissie zijn schip zullen laten kantelen.De Vlaamse regering leek in contrast wel een vriendenclub, waar men, een discussietje hier en daar niet te na gesproken, stil en ongedwongen alles voor elkander deed.
Dat dat beleidsniveau schuldenvrij was en bovendien nog het meest last leek te hebben met de keuzes aan wie ze hoeveel geld zou uitdelen, deed het beeld van eensgezindheid alleen nog maar toenemen.
Ook de oppositie besefte dat: op de federale regering kan ze geen pijlen genoeg afvuren, de Vlaamse regering kon daarentegen op relatieve rust rekenen.
Tot het advies over de tracés van de Oosterweelverbinding dat idyllische plaatje pardoes aan flarden reet. In minder dan enkele uren tijd slaagde de Vlaamse regering, bij monde van verschillende van haar ministers, erin om alles en het omgekeerde te vertellen.De redenen daarvoor zijn te verklaren: het gigantische project, metdrastische gevolgen voor een stedelijke omgeving, ligt bijzonder moeilijk en wordt gecontesteerd door actiegroepen met een haast professionele aanpak.
Dat levert twee problemen op: welke beslissing ook genomen wordt, ze zal hoe dan ook controversieel zijn, en laat dat nu hetgene zijn waar politici op minder dan honderd dagen van de verkiezingen echt panisch van worden.
Dit is het ogenblik om stemmen te winnen, niet om de publieke opinie te verdelen en potentiële kiezers tegen zich in het harnas te jagen. Begrijpelijk, maar anderzijds hebben kiezers dan weer niet zoveel op met besluiteloze leiders.
Ook opvallend is hoe de verkozen politici het toch nog lastig blijven hebben in hun omgang met nieuwe vormen van participatieve democratie, die ze blijkbaar nog niet kunnen plaatsen, niet durven te negeren, maar ook niet voor vol willen aanzien.
In die zin is de Oosterweel meer dan een brug, maar een boeiend experiment in meer directe democratische besluitvorming.

vrijdag 6 maart 2009

Cultuur voor A...

In toeristische folders zie je Antwerpen al eens aanbevolen staan als “Cultuurstad”. Daarom deze “cultuur”-bijdrage.

In een maatschappij die gericht is op prestatie, productie, rendement,… lijkt cultuur een luxe. Dat komt omdat we cultuur te gemakkelijk verwarren met kunst. Een overbodig, maar niet onaangenaam tijdverdrijf waarmee je mensen van de straat houdt. Zeker op momenten van economische recessie is kunst een welgekome bliksemafleider. De kunstenaars zelf, van nature uit rebels en allergisch aan elke vorm van gezag of maatschappelijke orde behalve als er subsidies uitgedeeld worden, zijn immers potentiële revolutionairen. Daarom worden ze ook schijnbaar op handen gedragen: een ganzenveer of een varkensharen penseel is minder gevaarlijk dan een molotov cocktail.
Maar Cultuur, dat is iets totaal anders!

Kunst moet het klootjesvolk het gevoel geven dat het ergens bij hoort, dat het kan meepraten ‘op niveau’. De kunstenaars bedriegen het establishment, het establishment bedriegt hen.Kunst is een persoonlijke uitdrukking waar in de eerste plaats de kunstenaar niet aan kon weerstaan. Soms ontstaat er uit die kunst iets mystieks dat een band schept tussen de kunstenaar en zijn publiek. Het publiek, dat bestaat uit een groep van individuen. De genietende kunst is even creatief en even persoonlijk als de scheppende.Meestal is die spirituele band, het intieme genot, slechts nagespeeld. Wie durft immers bekennen dat hij een kunstwerk ‘niet begrijpt’? Wie durft onthullen, zoals het jongetje dat de kleermakers van de keizer te kakken zet, dat potsenmakers zoals Jan Fabre, Luc Tuymans, Herman Brusselmans, Tom Barman of Panamarenko gewoon de hele kluit belazeren met een uitgestreken gezicht, maar in hun binnenste zich lopen te bescheuren van het lachen?Cultuur is iets heel anders en heeft weinig met kunst te maken. Cultuur is het geheel van waarden uit het verleden, verworvenheden, tradities, kennis en vooral wijsheid, de uitgezuiverde schoonheid na eeuwenlang vergelijken, de interactie tussen mensen binnen een bepaalde gemeenschap op een bepaalde plaats, het afstemmen van een gelijkgezindheid die tegelijk vreedzaam botst met nieuwe inzichten.
Cultuur is het leven waarin mensen zich goed voelen. Meer woorden zijn er niet nodig om dat begrip te definiëren.Het is een organisch iets dat vanzelf ontwikkelt, waar je kan deelgenoot aan worden, maar waar je geen invloed op hebt. Je kunt het alleen kansen geven door het zijn gang te laten gaan of het fnuiken door het dictatoriaal te laten verkrachten door... kunst.Cultuur kan je ook niet leiden, laat staan er een beleid over voeren.Kunst heeft daar weinig mee te maken. Kunst is huisvlijt. Wie daar aangenaam zijn tijd mee kan doorbrengen, moet het vooral niet laten. En wie er als ‘consument’ van kan genieten, pikt het lekker mee.Meer betekent het niet, als het niet ingebed zit in de cultuur van een volk. Kunst kan ook op huiveringwekkende wijze misbruikt worden als een moordend instrument dat cultuur vernietigt.
Toen het socialisme in Oost-Europa, dat wij bij ons communisme noemden, nog niet verdampt was, schakelde de overheid kunstenaars in als propagandisten. Kunstschilders moesten de arbeid verheerlijken op hun doeken. De hamers, sikkels, schoppen en rieken hingen meer dan levensgroot tegen de muren van de musea. Hetzelfde gold voor componisten, dichters, schrijvers… De uitvoerende kunsten zoals operazang, ballet en circusattracties werden gesteund om bovenmenselijke prestaties te kunnen leveren tot meer eer en glorie van het regime. De films zongen de lof van de Opperste Sovjet aan de hand van gelukkige mensen die zich te pletter werkten en alle intellectuele inspanningen afwezen.
Een uitzonderlijke rebel die ontembaar leek, mocht inspiratie gaan opdoen op een eilandengroep in de Goelag. Door kunstenaars als propagandist te gebruiken, geraakt Cultuur bedolven onder een massa fijn stof. Het gedachtegoed van de mensen wordt dan snel eentonig grijs: de eerste stap naar gelatenheid en onderwerping. Het ging in de toenmalige USSR en Oost-Duitsland zo ver, dat arbeiders zich zelfs geen vragen meer stelden toen in hun fabriek alleen linkerschoenen werden gemaakt. De productie lag immers hoog en dat was het enige wat telde. Het vermarkten van die productie was een vloek van de Kapitalisten.Ook bij ons stellen we meer en meer vast dat kunst ‘gekocht’ wordt door het regime om Cultuur te versmachten.
Buiten wat gesubsidieerd volksbedrog, is er bij ons de voorbije 40 jaar geen kunstenaar meer opgestaan die een nieuw –isme lanceerde. Wie zich vandaag kunstenaar noemt, loopt niet meer achter een vlag, maar netjes in het rijtje. Onze kunstenaars zijn, net zoals de meeste politici en media, allemaal extreem-rechts. Dat wil zeggen: oerconservatief. Ze dulden niet dat er ook maar één progressieve stap gezet wordt naar een maatschappij die de carcan van de voorbije decennia doorbreekt. Het gedachtegoed dat zijzelf ‘extreem-rechts’ noemen, is veel vooruitstrevender dan hun eigen vastgeroest profitariaat. Was ooit ‘links’ een positief klinkend synoniem voor ‘geus’, vandaag is het een eufemisme voor een zielig en amechtig vastgeklonken zijn aan gestolen verworvenheden en een ons-kent-onsprotectionisme. De anti-cultuur dus. Het is dan ook niet verwonderlijk, nadat het regime eerst de kunstenaars schatplichtig heeft gemaakt, dat het ook invloed wil krijgen op de Cultuur. Er bestaat zelfs een Ministerie voor.
Toen het Ministerie van Cultuur in het leven geroepen werd, had het echter een heel andere bedoeling. In die tijd vierden alle kunstvormen hoogtij in Vlaanderen en deinden mee of na op de golfslag van mei ‘68. Het culturele leven bevond zich in een stroomversnelling. De abstracte schilderkunst deed zich ook bij ons aanvaarden. Op het toneel zagen we onbegrijpelijke dingen van Arrabal en Becket. De Beatles domineerden de muziekscene én ze creëerden een nieuwe haarmode. Brussel was nog geen Magrebijnse stad en men geloofde nog dat Vlaamse Cultuur de oprukkende verfransing kon afremmen. Frans Van Mechelen, die ooit nog geprobeerd had een Vlaams-nationale partij op te richten maar snel de zekerheid van de Christelijke machthebber koos, werd Minister van Nederlandse Cultuur. Het is de meest onschuldige ministerpost die iemand kan bezetten. Je kunt er geen kwaad doen en geen verkeerde beslissingen nemen, die onherstelbare gevolgen hebben. Je stelt ten hoogste enkele mensen teleur omdat je niet iedereen gul met subsidies kunt overladen. Maar so what? In het ergste geval gaan die mensen dan eens manifesteren en niemand kijkt ervan op. Kunstenaars hebben nu eenmaal geen economische hefbomen zoals stakende treinbestuurders of postlui.
In 1974 was een belangrijk facet van onze Cultuur de vrouwenemancipatie met o.a. de Dolle Mina’s, de PAG’s (Pluralistische Aktiegroepen voor Gelijke Rechten van Man en Vrouw), ‘Baas in Eigen Buik’, etc… Het was toen 25 jaar geleden dat vrouwen in ons land stemrecht kregen. Dus werd het ook tijd voor, eindelijk, een vrouwelijke minister. Dat werd Rika De Backer-Van Ocken, die toen 51 was – dus geen onervaren spring-in-‘t-veld. Toch liep heel de Wetstraat er onwennig bij. Een wijf, verdomme! Wat moesten ze daarmee? Geef nu toe, in een mannenwereld kan je toch geen vrouw mee aan de tafel laten zitten of belangrijke beslissingen laten nemen? Rika De Backer deed het allemaal nog zo kwaad niet. De anderen leerden snel dat dit Ministerie een godsgeschenk was om iemand, waar je elders geen enkel risico mee durfde nemen, toch te belonen met een ministerpostje. Je kon er ook een jong politicus de kans geven om te groeien. Een lintje hier, een subsidie daar… Je wordt meteen geliefd bij een grote groep mensen, je krijgt veel media-exposure en ondertussen leer je de kneepjes van het vak. Zo was Patrick De Wael een tijdje Minister van Cultuur, maar het enige wat we daarvan nog herinneren is dat hij ervoor zorgde dat Koen Wauters van Clouseau vrijgesteld werd van legerdienst en op zijn kabinet de tijd kon doorbrengen met het voorbereiden van een statuut voor artiesten dat er vandaag nog steeds niet is.
Het Ministerie van Cultuur is ook de veiligste plek om iemand zoals Bert Anciaux in onder te brengen. Akkoord, hij verspilt een pak geld aan zijn hallucinaties, maar loopt tenminste niet in de weg. Toch is dit Ministerie niet meer zo vrijblijvend als het altijd was. Want Cultuur kan je tegenwoordig ook al op de universiteit leren. Er werd zelfs een vakgroep voor opgericht: Culturele Agogiek.Een agoog is eigenlijk een go-between, een tussenpersoon. De boodschappenjongen, dus. Een postbus.Culturele Agogiek is een universitaire richting die in het leven werd geroepen voor wie absoluut een universitaire titel moet behalen, maar er net niet bekwaam genoeg voor is. Vroeger was dat Pol&Soc. Wie onvoldoende geheugen had om een wetboek uit het hoofd te leren in rechtenstudies, wie geen wiskundige knobbel had om burgie te worden, wie te weinig taalgevoel had voor een of andere filologische richting, wie niet het geduld had om 7 jaar lang medicijnen te studeren, volgde maar Pol&Soc. Het volstond dat je een abonnement nam op Humo en liefst ook nog op De Morgen, en dat je een bordje tegen een lat kon spijkeren om mee te lopen in een of andere betoging, en na enkele jaren lag je diploma klaar.
Zo’n richtingen moeten er zijn. Anders worden alle zonen en dochters van slagers advocaat en dat trekt nergens op. Laat ze nou nog chirurgijn worden, tot daar aan toe, dan blijven ze tenminste een beetje in de familiale richting. Maar rechten, verdorie! Mevrouw De Croo durft er niet aan denken!Omdat Pol&Soc vandaag een beetje uitgemolken is en wat oubollig begint te klinken, werd dus de richting Culturele Agogiek geboetseerd. Niemand weet wat het inhoudt en wat de meerwaarde is als je daarna in het vrijwilligerswerk terecht komt, maar het staat indrukwekkend goed in een overlijdensbericht.
De 25-jarige telg van onze Minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Jacques De Gucht, behaalde aan de VUB (waar anders?!) een diploma in Culturele Agogiek. Wie zijn scriptie maakte, moet Koen Meulenaere van Knack maar eens uitzoeken. Voor deze 25-jarige jongeman kan dat diploma misschien toch nog wel een opstapje betekenen. Sinds een hele tijd wordt hij door de media naar voren geschoven alsof het een ‘jonge blonde god’ is. Helaas, klinken zijn ingestudeerde antwoordjes op nochtans voor de hand liggende vraagjes nogal zwak en totaal niet overtuigend. Ze getuigen alleszins niet van de intellectuele bevlogenheid die van een gedreven universitair mag verwacht worden en ze verraden nog minder de progressieve innovatiedrift die nochtans aangeboren moet zijn voor wie zich in het culturele veld wil begeven.Ach, het weze hem gegund. Achter een diploma staat, sinds onze Minister van Onderwijs universiteiten subsidieert op basis van het aantal afgeleverde diploma’s, toch al niets meer dan de muur waar het pronkerig en ingelijst tegen hangt.
Maar stel nu eens dat zo’n uitgegroeide puber door de media omhoog wordt geblazen met hetzelfde élan als een nieuwe Isabelle A die een eerste hitje scoort, en daardoor toch enkele stemmen achter zijn naam krijgt van murw gedraaide kiezers.En stel nu eens dat na de volgende verkiezing Open VLD mee een coalitie vormt. Stel? Eigenlijk is dat al een zekerheid. Want wie de verkiezing ook wint, ze zullen blij mogen zijn dat ‘de blauwen’ willen meedoen om ieders eigenbelangetjes veilig te stellen! Dàn, dan mag je er donder opzeggen dat die kleine De Gucht meteen Minister wordt. Met quasi zekerheid wordt hij dan Minister van Cultuur. Hij heeft er immers het diploma voor! En hij kan er geen kwaad aanrichten. Er zullen alleen heel veel ‘blauwe’ culturele initiatieven genomen worden, die dan allemaal moeten toelagen krijgen.Vader De Gucht heeft zelfs al een collega-professor aan de VUB aangesproken om eventueel, als het zover komt, kabinetschef van zijn zoon te worden. Je kunt immers maar best op alles voorbereid zijn.Natuurlijk moeten er nog eerst verkiezingen komen. En natuurlijk moet de partij van De Gucht nog voldoende stemmen halen. En natuurlijk moet die partij mee in de coalitie zitten.
Maar dat zijn ten slotte toch maar details.