vrijdag 31 oktober 2008

Het gaat z'n gewone gangetje in het Antwerpse circus...

Het gaat z'n gewone gangetje in het Antwerpse circus. Er is weinig nieuws en blijkbaar ook weinig te beleven in de stad vandaag, maar een circus moet nu eenmaal draaien.
Blijkbaar is Dewinter via een lek bij de plaatselijke politie aan de criminaliteitscijfers geraakt van de eerste drie kwartalen van 2008 en pakt hij daar, wat dacht je anders, fier mee uit, op zijn eigen populistische manier en dus... de waarheid een beetje naar zijn hand zettende. Alweer het begin van een soap met vermoedelijk vele afleveringen. Eén aflevering zal alvast gewijd worden aan het "politielek".
Na jarenlange afwezigheid is het ruiterstandbeeld van Leopol I terug op zijn sokkel geplaatst. Mooi toch? Ware het niet dat dit het begin van een nieuwe discussie uitlokt. Volgens sommigen staat het beeld met het gezicht in de verkeerde richting, volgens anderen staat het dan weer goed. Wordt in ieder geval vervolgd.
Marco Laenens, OCMW-raadslid en voorzitter van de Open-VLD district Antwerpen, is vrijgesproken van fraude en eist uiteraard zijn stoel als ondervoorzitter van de OCWM-raad terug op. Wedden dat er ook hier weer pro's en contra's zullen zijn?
De kogel is door de kerk ivm het chaletdorp op de Grote Markt. De zuip- en vreetchalets verhuizen definitief naar de Scheldekaaien. De horeca op de Grote Markt mag tijdens de kersthappening wel haar terrassen uitbreiden, een tapinstallatie buiten plaatsen en zelf hamburgers voorzien.
Verschil met vroeger? Weinig, alleen wordt het nu een zuip- en vreetgebeuren zonder chalets.
En blijkbaar gaat het niet zo goed met de Hoogstraat. De oudste straat van Antwerpen, waar men in het weekend gewoon op de koppen kan lopen, maar waar schijnbaar weinig verkocht wordt. Na een slagerij en een frituur is nu ook het Wiener Café Leonard op de fles. Komen de Nederlandse toeristen dan echt naar hier om enkel te zeggen dat alles "leuk" is en om tegen de kathedraal te pissen omdat men in de horeca, zonder te consumeren, een halve euro dient te betalen om van z'n plasje verlost te raken?
Zo ziet u maar, zelfs als er niets spektaculair gebeurt, blijft het Antwerpse circus op volle toeren draaien.

donderdag 30 oktober 2008

Rwandees op de vlucht slecht behandeld? Een reconstructie...

Zondag 15.50u - Een tramchauffeur belt naar een krant. “Op de Bolivarplaats zit een jongeman, gekleed in een ziekenhuishemdje en een -broek. Zo op de straat gezet na een verblijf in de cel.” Eén aspect van een complex verhaal, zo blijkt. Een (poging tot) reconstructie.

Zondag 16.10u - Na het telefoontje van de tramchauffeur vertelt Rwandees Egide R. (21) uit Bergen: “Ik had zaterdagavond met de wagen een ongeval op de Amerikalei. Ik ging lopen omdat ik geen rijbewijs heb. Uiteindelijk werd ik na een nachtje in het hospitaal overgebracht naar de cel."
"Ik moest voor de rechter verschijnen. Dat gebeurde uiteindelijk niet en ik werd in deze ziekenhuiskledij op straat gezet. Mijn eigen kledij werd zaterdagnacht in het ziekenhuis stuk geknipt om me te verzorgen.” Egide spreekt net niet het woord ’schandalig’ uit. De politie vertelt later een enigszins ander verhaal. Dat begint...

Zaterdag 21.45u - De bestuurder van een zwarte VW Golf met Luxemburgse nummerplaten verliest op de Amerikalei nabij de Anselmostraat de controle over zijn stuur. Terwijl hij met hoge snelheid een inhaalmanoeuvre uitvoerde, verklaren getuigen. Hij gaat over de kop en knalt tegen een boom op de middenberm. Rondvliegende brokstukken verwondden aan de bushalte ook een 17-jarige meisje licht aan de voet. De getuigen zien ook hoe de bestuurder uit de Golf klautert en wegvlucht.

Zaterdag 22.05u - De politie pakt chauffeur Egide R. op in de Bolwerkstraat. Hij bloedt hevig aan de linkerarm en wordt voor verzorging overgebracht naar het Sint-Vincentiusziekenhuis. Hij heeft ook een hersenschudding. Een bloedafname leert dat hij gedronken heeft. Te veel om te rijden, maar zijn rijbewijs intrekken kan niet. Hij heeft er namelijk geen.

Zondag, 0.50u - Drie jongemannen komen in de politietoren aan de Oudaan aangifte doen: hun huurauto - een zwarte VW Golf met Luxemburgse nummerplaten - werd gestolen door kameraad Egide R. Aan een frituur waren ze met drie uitgestapt. Egide was blijven zitten. Bij hun terugkomst was de auto weg.

Zondag 10u - De politie verhoort Egide R. in het ziekenhuis. Hij geeft toe dat hij gedronken had en dat hij geen rijbewijs heeft. Hij vertelt dat hij de auto alleen verplaatste omdat iemand hem was komen zeggen dat hij daar niet mocht parkeren. Toen hij langs rechts werd ingehaald, gebeurde het ongeval. Hij ging lopen omdat hij geen rijbewijs had.

Zondag 12.15u - Egide R. wordt van het ziekenhuis overgebracht naar het cellencomplex in het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats. Na een kantschrift van de parketmagistraat wordt hij vrijgelaten. Hij zal zich later moeten verantwoorden.

Conclusie - Het is erg dat Egide R. zondag kou vatte, maar hij is verre van vrij van zonden. Het is bovendien logisch dat politie noch parket beschikken over een vestiaire om mensen als Egide te kleden. Trouwens, hij woont officieel in ons land én is meerderjarig.

woensdag 29 oktober 2008

Welk kieken is er in hemelsnaam verantwoordelijk voor de politie-aankopen?

In het beleid van iedere gemeente loopt wel eens wat mis, alhoewel… in Antwerpen al wat meer dan in de rest van de wereld.

Ik weet niet welk kieken zich in Antwerpen bezig houdt met het aankoopbeleid voor de lokale politie, maar dat het geen slimme is dat weet ik wel zeker.
Ik dacht dat politici bekwame mensen waren, met een terdege dossierkennis, doorzicht, inzicht in de problemen, enz… . Toegegeven, in Antwerpen zitten er weinig die aan dit profiel beantwoordden, maar wat men nu weer aangevangen heeft, verdient een eeuwige plaats in het “Grootboek der ezels.”

Wat is er aan de hand? Wel, vanaf 1 november eerstkomend wordt het Antwerpse politiekorps uitgerust met kogelvrije vesten. Op zich een schitterend initiatief, want Antwerpen is nu niet precies een boerenparochie met amper 500 zielen, 60 koeien, wat varkens en wat kippen, neen… Antwerpen is een wereld- en een havenstad. Met alle voor- en nadelen daaraan verbonden, waaronder een hoog criminaliteitscijfer met regelmatige schiet- en steekpartijen. Bovendien verdienen de Belgische dienders geen loon zoals de kopstukken van FORTIS en DEXIA en lopen ze veel meer risico dan deze laatsten. Ze krijgen ook geen royale afscheidspremie wanneer ze afgeknald worden. Dus… welkom kogelvrije vesten, welkom aan de draagplicht hiervan.

Maar Antwerpen zou Antwerpen niet zijn mochten deze kogelvrije vesten niet knal-oranje zijn. Gelukkig is er geen stralende “A” op geprint om terzelfder tijd de stad te promoten.
Kijk, wanneer een diender in een vuurgevaarlijke situatie komt is het van belang dat hij dekking en beschutting kan zoeken, dat hij zo weinig mogelijk opvalt.
Antwerpen maakt nu van zijn politie-ambtenaren schietschijven. Laat degene die die beslissing genomen heeft eens bij nacht door Antwerpen dwalen met een dergelijke knal-oranje vest aan. Ik zal hem beschieten. Wedden dat die clown niet ver loopt?

dinsdag 28 oktober 2008

Lange Wapper, meer dan een beeld voor 't Steen...

Zal ik eens een open deur intrappen? Het is geen lolletje om op een werkdag van de ene kant van Antwerpen naar de andere te rijden. Je riskeert meer stil te staan dan vooruit te komen. De ochtendspitsen van maandag en nu ook dinsdag kennen geen einde voor de middag en de avondspits van vrijdagavond mag je bijna een middagspits beginnen te noemen.

Om hieraan te verhelpen, werd het Masterplan ontwikkeld. Dat bestaat uit een mix van waterwegen, spoorwegen en tramverbindingen, fietspaden, de Oosterweelverbinding en de aanleg van de stedelijke Ringweg of Groene Singel. Het plan werd en wordt als megalomaan (want Antwerps van oorsprong) afgedaan door politici uit de andere provincies. Meestal nemen ze die kritische houding aan omdat ze de details van het plan niet kennen. Of omdat ze de moeite niet hebben gedaan om zich te verdiepen in de pakken notities die ze hierover overhandigd kregen. Communicatie, als die er al was, heeft hier zwaar tekortgeschoten. Diezelfde politici zijn er ook als de kippen bij telkens wanneer het project dreigt te stranden. Dan willen ze de gelden die uitgekeerd werden aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), wel binnenrijven. Maar ze realiseren zich niet dat het geld waarmee het hele Masterplan wordt gefinancierd, wordt geproduceerd door het paradepaardje van het hele plan: de Oosterweelverbinding. Die onwetendheid is niet geboren uit onwil, ze toont alweer aan dat de communicatie is tekortgeschoten. Die communicatie was ook ondermaats toen het project het levenslicht zag. Pas negen jaar na de conceptie van het idee stonden drukkingsgroepen op om zich te verzetten tegen Oosterweel. Enfin, vooral tegen de Lange Wapperbrug. Je kan daar voor of tegen zijn, je moet alleen uitkijken dat je het kind niet met het badwater wegsmijt. Want dat is een beetje het doemscenario dat zich dreigt te ontrollen als de Vlaamse regering geen daadkracht toont wanneer in februari de onafhankelijke tracéstudie - over de Lange Wapperbrug, de Horvath-variant die een tunnel in de plaats wil en het alternatief van stRaten-generaal dat de tunnel verderop wil graven - klaar zal zijn. Wordt dan geen beslissing genomen en het licht op groen gezet, dan kan Antwerpen het wel schudden. Dan blijven we zitten met half afgewerkte Leien, met tramprojecten zonder veel toekomst, met een niet-verbreed Albertkanaal en met een Singel die als een draak naast een overvolle Ring ligt. Wie - zoals drukkingsgroepen - zegt dat het ouderwets en dom is om een Ring te hebben die zo dicht bij de stad ligt, komt ook schromelijk te laat. Er is niets aan te veranderen en het tracé van de Grote Ring is deels geschrapt en heeft deels andere functies gekregen. Trouwens, we slagen er al 25 jaar niet in om een consensus te vinden over het doortrekken van de Ring tussen de E17 en de Liefkenshoek. En dat akkoord zouden we wel bereiken over een Ring tussen Ranst en Rumst? Dat is nog het pijnlijkste van de zaak.
Bijna dagelijks komt iemand met een alternatief aangedraafd, dat vorige eeuw al werd onderzocht. Vóór BAM bestond, werden alle mogelijke tracés, uitwegen uit de files en oplossingen voor de ’modal shift’ (het wisselen van vervoersmiddel) onderzocht. Zo kom ik tot de kern van de zaak: als in februari deze of gene oplossing uit de bus komt, moeten we daar met zijn allen achterstaan. Voor het welzijn van onze regio, maar ook voor de tewerkstelling van Vlaanderen.

maandag 27 oktober 2008

Is de campagne voor de gemeenteverkiezingen al gestart?

Het Vlaams Belang wil meer hard verkeer in de vorm van auto's en vrachtwagens in de grootstad Antwerpen. De partij pleit voor meer wegenaanleg, onder andere door een sluiting van de Antwerpse Ring.De partij is echter wel gekant tegen de omstreden Lange Wapper, een door het mainstream establishment gepland viaduct in de Antwerpse binnenstad. Daarom verzamelt het VB nu mee handtekeningen voor het referendum over de Oosterweelverbinding. Het VB : “Nu de vzw Ademloos moet toegeven dat het verzamelen van deze handtekeningen toch moeilijker verloopt dan gepland, heeft de partij besloten zelf mee aan de kar te trekken en haar logistieke ervaring in te zetten voor het verzamelen van zoveel mogelijk nieuwe handtekeningen.” Het is echter duidelijk dat er hier andere motieven in het spel zijn. Een meerderheid in de grootstad Antwerpen is gekant tegen de bouw van de Lange Wapper, dat blijkt uit peilingen. Het VB ziet dan ook zijn kans schoon om zijn rechts-populistisch en eigen-volk-cratisch imago in de verf te zetten.De partij is dan ook ogenschijnlijk voorstander van een televisiedemocratie, waarin de publieke opinie gemanipuleerd kan worden door bourgeois massamedia, en de inrichting van referenda over kwesties als het migrantenstemrecht door kan gaan.Vlaams Belang is in een groot deel van de grootstad Antwerpen pamfletten aan het bussen waarin de standpunten van de partij tegen de Lange Wapper in het lang en breed worden uitgesmeerd, en de VB-sympathisanten tevens worden uitgenodigd mee handtekeningen voor het referendum te verzamelen. Het VB wil “andere en goedkopere alternatieven”. Het Vlaams Belang: “Zo zou bij voorrang een Singelverbinding binnen de zate van de huidige Ring aangelegd moeten worden en zou de aansluiting van de E 17 op de (tolvrij te maken) Liefkenshoektunnel verbeterd moeten worden, hetgeen door de havengemeenschap trouwens al lang gevraagd wordt.” Ook wil het VB meer investeringen in het spoor en de binnenvaart. De partij doet er momenteel alles aan om de groei-economie op een rechts-populistische manier te stimuleren.

zondag 26 oktober 2008

Het zit niet "snor" tussen de Antwerpse snorrenclubs...

Mijn redactie verweet mij dat ik gisteren het slechtste "Woord van de Redactie" ooit geschreven heb. "Mea Culpa",want hier volgt beter.
Iets meer dan dertig jaar geleden, op 5 oktober 1978 om precies te zijn, werd in de eetcafé “De Snor” aan de Brouwersvliet de eerste Antwerpse snorrenclub opgericht, met als grote bezieler “oppersnor” Willy Dupon. Willy was de gedreven uitbater van eetkroeg “De snor”, aan de rand van de prostitutiewijk en het havengebied in Antwerpen en was zelf bezegend met een niet onaardig uitwas op z’n bovenlip. Hij verzamelde een bestuur rond zich en maakte van de snorrenclub op korte tijd een succes.

We moeten alles natuurlijk zien in de tijdsgeest van 30 jaar geleden. De economie draaide als nooit tevoren. Iedereen had werk en wanneer iemand één frank meer kon verdienen op een ander, nam hij ontslag en kon s’anderendaags bij een andere baas aan de slag. De horecazaken op het Falconplein, de Schippersstraat, de Brouwersvliet en in gans de prostitutiewijk waren “goudmijnen”. Iedereen kwam met iedereen overeen en er werd nog een stevige pint verzet. De zaken draaiden tot in de vroege uurtjes.

De snorrenclub groeide en werd een fenomeen in Antwerpen en in Vlaanderen. Er kwam een verkiezing van de “Snor van het Jaar”, er werd verbroederd met buitenlandse snorrenclubs, er werd een “Snorrenreus” gemaakt, twee maal haalde de snorrenclub het Guinness Book of Records en op 14 juni 1987 stichtte Willy en zijn snorcompanen de “Onafhankelijke republiek Snoravia” op een schiereiland in de oude Maas, terhoogte van het Nederlandse Eysden.
Grote namen vervoegden de club: Burgemeester Bob Cools, stadsbeiaardier Jo Haazen, Toots Thielemans, de intussen overleden legendarische Leo Martin, de stripfiguur Kiekeboe, Marijn (Boma) Devalck, en vele anderen…

Maar… in 2002 liep het fout. Er kwam een dispuut tussen voorzitter/stichter/bezieler Willy Dupon en een klein aantal bestuursleden. Een dispuut dat blijkbaar niet of moeilijk oplosbaar was en… de scheiding der snorren was een feit. Willy stichtte de ESA (Europese Snorrenclub Antwerpen) en zette zijn levenswerk verder. Vanaf nu moest de stad Antwerpen het met twee snorrenclubs doen. Waarom niet? Je hebt toch ook “den Antwerp” en “den Beerschot”.

Wat nu met de “Snor van het Jaar”? Wel, het toenmalige schepencollege, onder leiding van burgemeester Leona Detiége, velde een Salomonsoordeel. Vanaf nu mocht tweejaarlijks de Snorrenclub Antwerpen de “Snor van het Jaar” kiezen, en de andere jaren waren voor de Europese Snorrenclub Antwerpen, die de “Snor van ’t Stad” mochten kiezen.

De Europese Snorrenclub Antwerpen houdt zich aan dat besluit, maar werden dit jaar bij hun evenement “Snor van ’t Stad” ernstig gestoord door de Antwerpse snorrenclub, welke zich niet aan de afspraken houdt.
Willy Dupon verwoordt het als volgt: “In de weg lopen als wij met toelating door centrum Antwerpen trekken, uitdaging op terras aan de Kaasrui, vermelding in "Story" over "hun" ereleden Toots, Marijn en Julien Vrebos (met hoofd op naakt lichaam) en mijn naam in dik lettertype in blaadje van "den Aldi" (tv-magazine). Met de nodige opzettelijk verkeerde berichtgeving. Met een boel verdraaiingen van de feiten, kortom leugenachtige berichtgeving.En we zijn nu toch “numero uno” in Vlaanderen. Met "Snorren van 't Stad" als Julien Vrebos, onze Stadsfotografen, Luk d'Heu en bokskampioen Jean-Pierre Coopman. Alle snordragende Bellenmannen van Vlaanderen werden gehuldigd. In Brussel werd de "Moestasje van de Marollen" gekozen.
Het A+Diploma nr 115 werd behaald voor de werking van de E.S.A. aan de positieve uitstraling van onze Stad. En binnenkort houden we als peter de "Moestasjeclub Brussel" boven de doopvont, met medewerking van Burgemeester Thielemans en een viering op 't Stadhuis van de hoofdstad. Er is een goed werkend bestuur, we hebben toffe leden. Zonder de simpa's en alle dames te vergeten. Eén goed team.”

De Antwerpse snorrenclub heeft nu meegewerkt aan het Een-programma “Naaktkalender”. Om hun clubkas wat te spijzen lieten ze zich in hun blote kont en kl…ten filmen en fotograferen voor gans Vlaanderen. Nu ben ik niet preuts en geen heilige, maar…in vergelijking met de gespierde brandweermannen en enkele goedgevormde vrouwenclubs, vind ik een bende besnorde, van toogzweer voorziene Antwerpenaars allesbehalve apetijtelijk. Heren, hou het aub bij het tenue dat Willy dertig jaar geleden bepaald heeft en dat de Europese Snorrenclub Antwerpen nog steeds draagt.De waardigheid van een lid van een snorrenclub groeit nog steeds op zijn bovenlip, maar niet dertig centimeter onder z’n navel.

zaterdag 25 oktober 2008

Astra break terug in Antwerpen...

Het gaat niet goed met de economie. Overal moet er ingeleverd worden en vallen er ontslagen,maar… er is ook goed nieuws te melden in Antwerpen. De kans is "reëel" dat Opel Antwerpen op korte termijn weer de Astra break mag gaan bouwen.Vandaag vond in Duitsland een ondernemingsraad plaats bij GM. Ontslagen en sluitingen zijn niet aan de orde, zo werd verzekerd. "De vraag van de klant bepaalt de productie".

Arbeidsintensieve wagen

Die flexibiliteit zorgt ervoor dat Antwerpen op korte termijn mogelijk weer de Astra break kan gaan bouwen. Tot een jaar geleden werd die al in Antwerpen gebouwd.
Antwerpen kan zonder meerkost de break weer gaan bouwen, mogelijk al vanaf januari. Ook de vraag om de Saturn, de Astra voor de Amerikaanse markt, opnieuw te gaan bouwen is ter sprake gekomen. De kans hierop is evenwel een stuk minder groot.Dat de Astra break mogelijk weer naar Antwerpen komt, is goed nieuws. Het is immers een arbeidsintensieve wagen.
Goed nieuws ook voor de vele gezinnen die bij GM hun brood moeten verdienen, en nu toch terug een stukje zekerheid hebben.Nu rolt bij Opel in Antwerpen de Astra 3-deurs, de cabrio en de 5-deurs van de band.

vrijdag 24 oktober 2008

Communicatie, of gebrek er aan...

De ene breekt het af en de andere is er gek van, van het programma "Keukenrebellen" op VT4. Wel, ik beken, ik ben er een fan van. Iedere week zit ik mij te ergeren aan het feit dat er van alles mis loopt, en telkens kom ik tot de zelfde oorzaak van hun falen: Gebrek aan communicatie!
Blijkbaar heeft de helft van de wereld lak aan het juist kenbaar maken van hun boodschap. Bij die helft van de wereld hoort zeker drie vierden van Antwerpen.
Kijk nu even naar de grieven van de Horeca op de Grote Markt. Ze zijn ongelukkig over het feit dat het chaletdorp verdwijnt op de Grote Markt. Dan zou ik, als cafebaas, alle mogelijke middelen aangrijpen om mijn grieven aan de wereld kenbaar te maken, want tenslotte gaat het om hun boterham. Toen ik mij vorige week als journalist aanmeldde op een vergadering van deze cafebazen was de pers niet welkom. Enkele dagen later staan ze wel met zwarte vlaggen voor het stadshuis, maar... is er weinig belangstelling.
Eergisteren, gisteren en ook vandaag op de Grote Markt. In het kader van Quinzaine Francaise Antwerpen heeft drie dagen een prachtig spektakel plaats, de "Aquatique show International", een watershow die overal ter wereld op grote belangstelling kon rekenen, uitgenomen in... juist, Antwerpen.
En hoe komt dat dan? Wel, ik heb vanochtend aan zeker honderd mensen gevraagd of zij wisten wat er gaande was. Geen één die het wist! Op de folders staat, onder de "Economische bijeenkomsten" een item van drie zinnen. Persconferentie? Nooit van gehoord, mijnheer.
Wij staan, als webkrant met toch bijna 4.000.000 gelezen bladzijden, op de perslijst van de stad Antwerpen. Blijkbaar een perslijst "pro forma", want sommige schepenen en zelfs de burgemeester nodigt ons nooit uit op persconferenties. Op de persconferenties waar wij wel uitgenodigd worden zie ik dan mensen die nog nooit één letter gepubliceerd hebben. Waarom die dan in godsnaam uitgenodigd worden snap ik niet, tenzij ze zichzelf uitnodigen.
Wat de stad dan wel doet is ons nadien een persbericht sturen met de mededeling dat er een persconferentie heeft plaatsgehad. Stinken wij dan naar de stront, Schepen Heylen, Schepen De Coninck? Hebben wij de verkeerde partijkaart? Of is het omdat we soms een giftige pen gebruiken?
In plaats van te spreken over diversiteit, masterplannen, integratie, enz... leer eerst eens communiceren!

donderdag 23 oktober 2008

Nieuws uit eigen huis...

Onze trouwe lezers zullen het wellicht gemerkt hebben, onze krant is vandaag niet wat ze zou moeten zijn en zal dit waarschijnlijk de eerste dagen ook niet zijn. Waarom? Omdat de techniek nu eenmaal niet stil staat, moeten en willen wij ook mee met onze tijd. Momenteel zijn we bezig de ganse krant over te schakelen naar de meer gebruiksvriendelijkere en vluggere BETA-Versie.
Wat betekent dit concreet?
Vooreerst een nieuwe, frisse lay-out. Enkele lezers hadden ons er merkzaam op gemaakt dat het vele rood op de vorige lay-out niet "dat" was en bij wijlen stoorde.
Voortaan werken wij in vier grote kleurblokken (die je terug vindt op iedere pagina). Groen voor het nieuws, rood voor de toeristische info, blauw voor tijdelijke projecten, zoals de kerst- en eindejaarsperiode en geel voor andere nuttige informatie. Duidelijk herkenbare blokken dus.
De "lichtkrant" op de indexpagina wordt vervangen door een pagina met de "hoofdpunten van de dag", welke nu omgekeerd chronologisch zullen verschijnen.
Iedere nieuwsrubriek op zich zal eveneens omgekeerd chronoligisch de nieuwsberichten die daar thuis horen bevatten. Deze berichten kunnen geopend worden door eenvoudig aan te klikken.
Voorlopig werkt alleen het "Nieuws". Wij hopen dat na het weekend eveneens de toeristische informatie en de andere kleurblokken online zullen zijn.

woensdag 22 oktober 2008

Zie ginds komt de stoomboot...

Op 15 november is het weer zo ver. Sinterklaas komt aan in de Antwerpse haven, van waaruit hij in het ganse land de kinderen gaat bezoeken met speelgoed en lekkers. Een ideale gelegenheid trouwens om burgemeester Patrick Janssens eens met hemd en das te zien.

Gezien de economische toestand en de prijs van het speelgoed dat met 5% de hoogte in gaat, vrees ik dat het geschenkenpakket dat de Sint brengt dit jaar, nog kleiner zal zijn dan de waarde van een FORTIS-aandeel. En toch… de stad Antwerpen blijkt geen last te hebben van de crisis. De intrede van de kindervriend kost de Antwerpse belastingsbetaler maar liefst 114.950 euro of 5.847.268 en een halve oude Belgische frank. Volgens het Vlaams Belang betaalt de stad teveel aan de VRT voor deze organisatie. Volgens Patrick Janssens is het een uitstekende promotie voor de stad en zorgt het voor meerinkomsten voor de plaatselijke middenstand. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Wat ik echter veel absurder vind is dat raadslid Maya Detiége het aandurfde om op de gemeenteraadszitting van maandag het bestaan van Sinterklaas in twijfel te trekken. Is dat nog serieus aan politiek doen of bestaat Sinterklaas écht niet?

dinsdag 21 oktober 2008

Seefhoek vooruit...

In zijn regionaal stand punt heeft de Gazet van Antwerpen het over de problemen in Antwerpen-Noord. Drugverslaving, verkrotting, onveiligheid, huisjesmelkerij, enz…
Ik had het vorige week nog over het De Coninckplein en z’n specifieke problemen, maar inderdaad, niet alleen het De Coninckplein is een rotte plek in de stad. De ganse Seefhoek is praktisch onwoonbaar geworden. Ik spreek hier uit ervaring, want ik ben er destijds gaan lopen omdat de toestand onhoudbaar is. Waar vroeger de Offerandestraat, de Dambruggestraat en de Handelsstraat mooie en gezellige winkelstraten waren, is nu nog een oosterse bazar, bezaaid met zwerfvuil, drugspuiten, en dergelijke. Er worden 40 talen gesproken, maar zeker geen nederlands. Inderdaad, de stad heeft een inspanning gedaan. Er zijn een paar gezellige pleintjes aangelegd. Alleen zijn ze het bezit geworden van “hangjongeren” van vreemde origine en van drugverslaafden. De mensen voor wie deze pleintjes bedoeld waren kunnen of durven ze niet meer betreden. Kinderen die er willen spelen kunnen de pleintjes niet op, omdat ze “ingang” moeten betalen aan degenen die er bezit van genomen hebben.
Vuilniszakken worden niet buiten gezet, maar gewoon van de tweede verdieping naar beneden gesmeten. De vrijwilligers van “Opsinjoren” die met veel goede moed trachten het Elisabethplein proper te houden vullen dagelijk méér dan 10 vuilniszakken vol in die buurt alleen en vechten tegen de bierkaai.
Inderdaad, in de Handelsstraat zal je een paar kwaliteitsvolle beenhouwers, vishandels en groentenwinkels aantreffen, maar voor de rest is de ziel er uit. Tientallen louche vzw’s, waarvan er regelmatig enkele (tijdelijk) gesloten worden wegens druggebruik.
Géén buurt dus om je kinderen groot te zien worden, en… wat doet de stad? Niets!!! Inderdaad, en waarom… omdat ze de buurt twintig jaar geleden al opgegeven heeft. Het is immers toch gemakkelijker alle vreemdelingen in één buurt te droppen dan ze in de stad te verspreiden? Dat controleert toch veel gemakkelijker?
En dan goochelt men met woorden als diversiteit, integratie, verdraagzaamheid, enz…Sorry, Monica de Coninck, bullshit. Je zal andere pijlen moeten afschieten dan multiculturele activiteiten om deze buurt te redden, in zover ze nog te redden valt. Ga er eens enkele maandjes wonen, dan zal je wel uit een ander vaatje tappen. Misschien wordt je dan zelf ervaringsdeskundige.
Soms vraag ik mij af wat de functie van dat groot politiekantoor in de Handelsstraat is. Een revalidatiecentrum voor blinde inspecteurs? Een strafkamp voor politiemensen die elders niet functioneren? Of gewoon een facade die nog een beetje beschaving moet weerspiegelen in een stervende wijk…

maandag 20 oktober 2008

Over maandlonen gesproken...

Jean-Marie Dedecker laat weer van zich horen. Nadat hij volgelingen is komen vissen in de Antwerpse vijver, stuurt hij de wereld in dat Patrick Janssens jaarlijks 20.000 euro verdient bij Dexia. Wauw, wat een wereldnieuws, en dat terwijl alle mandatarissen onlangs al hun betaalde en onbetaalde mandaten hebben moeten kenbaar maken. Een aap met een hoed op kan dus zelf uitvissen hoeveel welke politicus verdient.
In werkelijkheid “vangt” Patrick Janssens bij Dexia dus 9.000 euro en verdient hij bruto als burgemeester van Antwerpen en Vlaams parlementslid 155.760 euro of 12.98O euro bruto per maand. Ik dacht niet dat zulks, als burgemeester van de grootste stad van België, een “vetten” is.

Dat Janssens bij Dexia iets te zeggen heeft lijkt mij ook niet abnormaal, aangezien de stad Antwerpen met 6,4 procent van de aandelen de grootste speler binnen de Gemeentelijke Holding is. Die holding controleert nu, na de kapitaalverhoging bij Dexia door de regering, 14 procent van de bank. Antwerpen bezit zo indirect 0,8 procent van het totale aandelenkapitaal van Dexia.

Ik denk ook niet dat Janssens zijn taak bij Dexia laat primeren boven zijn burgemeestersschap van Antwerpen, aangezien het Antwerpse stadsbestuur af wil van zijn Dexia-aandelen. Maar om de Gemeentelijke Holding in overheidshanden te houden, zijn er instrumenten ingebouwd waardoor een stad of gemeente niet zomaar haar belang in de Holding kan verkopen. Het verkopen van de 22.423 aandelen in de Gemeentelijke Holding zal voor Antwerpen dus nog wat voeten in de aarde hebben.

Voila, Dedecker, een beetje huiswerk maken en dan weet je wat je vertelt.

zondag 19 oktober 2008

Gala van de Aantwaarpse Awaards...

Gisterenavond had in de Antwerpse Zuiderkroon het "Gala van de Aantwaarpse Awaards" plaats. Het was reeds de zesde editie, maar de eerste keer dat het door ging in samenwerking met de Zuiderkroon Events.

Daar waar het vroeger een echt gala was, kon ik mij nu niet van de indruk ontdoen dat het "Gala" dit maal gewoon een opname was voor ATV én één grote reklamecampagne voor garage JOLY in Kontich. Géén glans, géén glitter, een veel te kleine, zorgvuldig afgebakende receptieruimte en soms verrassende winnaars: Nele Somers als aanstormend talent. Welk talent? Wim Helsen als Antwerps figuur? De Zoo als Antwerps goed doel?

Met geen woord werd er gerept over de initiatiefnemers van het eerste uur: Peter Metten en Jean Aarrents. Zonder die twee zou er gewoon geen Aantwaarpse Awaards bestaan, maar gisteren waren ze blijkbaar in het ATV- en Zuiderkrooncircus onbelangrijk.

Belangrijker was blijkbaar Oliver en Wim Soutaer die een nummertje slecht kwamen play-backen en een Dana Winner die nog geen "Goedenavond" voor het publiek over had.
Subliem was Luc Caals als La Esterella en als Oom Agent. Toch minstens één iemand die snapt wat een Aantwaarps gala is.

Beste Peter en Jean, neem aub zelf terug het roer in handen, want de eerste vijf edities waren veel beter dan het mediacircus van gisteren.

zaterdag 18 oktober 2008

Blauw, blauw, blauw, keer ik terug...

Jean-Marie De Decker is nooit verlegen geweest om straffe uitspraken te doen. Het staat buiten kijf dat Jean-Marie een uitstekende, zo niet één van de beste judotrainers was, die ons land ooit gekend heeft. En de mensen die hem destijds niet kenden als trainer kenden hem zeker van zijn straffe uitspraken.
Het zou dus abnormaal geweest zijn mocht Jean-Marie niet op één of andere dag beslist hebben om in de politiek te gaan. Het zou tevens abnormaal geweest zijn mocht hij zelf geen politieke partij gesticht hebben en die bovendien nog naar zichzelf genoemd hebben.
Maar wat men ook van zichzelf denkt, niemand kan op zijn eentje een lijst vullen om mee naar de verkiezingen te gaan. Zelfs Christus had 12 apostelen nodig om zijn boodschap uit te dragen, met de uitspraak: “Voortaan zult gij mensen vangen”.
En De Decker heeft iets van die Christus. Ook hij spreekt graag in superlatieven. Zo noemt hij zelf zijn verkiezing tot senator in 1999 “een unicum in het hedendaagse politieke landschap”. Zijn verkiezing in 2006 noemt hij zelf een “liberaal record”.

Voor een persoon met zo een ego moest het dus gemakkelijk zijn om discipelen te verzamelen om zijn boodschap uit te dragen. En aangezien Antwerpen de grootste gemeente van België is beschouwde hij dat als “zijn meer van Gallilea”. Alleen spijtig dat hij met te kleine mazen viste in dat meer, want…

Jurgen Verstrepen, die de overstap van het VB naar LDD waagde, heeft nu een stationsromannetje uitgegeven, waarin hij de “geheimen” van zijn vroegere partij bloot legt. Een loyale partner dus, want wat is zijn volgende boek als hij LDD ooit verlaat?

De nieuwste aanwinst is nog straffer. Kris Masson was kandidaat voorzitter voor de VLD-Antwerpen en kandidaat-voorzitter voor de VLD-District Antwerpen. Misschien ben ik achterlijk, maar ik veronderstel dat een kandidaat-voorzitter van de VLD toch achter de standpunten van zijn partij staat. Drie dagen voor de verkiezingen echter draait Masson zijn kar en loopt over naar LDD.
Hij heeft niet zo lang gewacht als Verstrepen om zijn gal te spuwen. Neen, hij heeft nog geen boek geschreven, maar hij verwijt zijn vroegere partij (VLD-Antwerpen) nu al dat het een cafeploeg is.

Pas op, Christus zijn apostelen waren ook niet allemaal zuiver op de graat. Die vent heeft er mee afgezien en hij heeft het met zijn leven bekocht. Dus De Decker, let op, want er zit meer dan één Judas onder uw discipelen. Vermijd dus partij-maaltijden, want op een dergelijke maaltijd hadden ze Christus ook bij zijn kl…ten.

vrijdag 17 oktober 2008

Ganzenlever, gras eten en volksdansen...

Het Comité Regional de Tourisme d’Alsace en de stad Antwerpen presenteren dit weekend een Elzasdorp op de Groenplaats. In dit Elzasdorp vinden ondermeer wijnbrouwers, toeristische diensten en folkloristische groepen een onderkomen. Men kan, of beter gezegd, kon er kennis maken met ondermeer foie gras, eau de vie, Flammenkuche, Munsterkaas en typisch gebak.
Ik schrijf expres “kon” want GAIA-goeroe Michel Vandenbosch, inderdaad, de man die reklameerde omdat plastieken krokodillen geen schuilplaats hadden, heeft weer van zich laten horen.
Onder druk van deze mediaclown neemt de eigenaar van de foie gras-stand niet meer deel aan het evenement. Ook alle verwijzingen naar foie gras in menu’s en recepten werden geschrapt. GAIA had zelfs een manifestatie gepland om het Elzasdorp te verstoren, maar deze manifestatie gaat nu niet door.

Wanneer gaat er eens iemand het initiatief nemen om Vandenbosch ergens veilig op te bergen en hem de nodige psychische verzorging te geven. Wanneer gaat die pretentieuze zot eens met beide benen op de grond komen. Want, als men gaat blijven zeggen en denken van “Hij is niet slimmer”, komt er een dag dat een mens niets meer mag eten en verplicht hij ons om te grazen in het stadspark. En daar zal “Ademloos” zich weer tegen verzetten, want waarschijnlijk zal er op dat gras fijn stof liggen.

Maar kom, misschien is Vandenbosch nog uit de tijd dat evenementen bestonden uit volksdansen, vendelzwaaien en rijstpap eten.

donderdag 16 oktober 2008

Sociale mix stuit op protest...

Een mens is een raar beest, en de meest rare onder die beesten is waarschijnlijk de Antwerpenaar. Decennia lang is er in Antwerpen reeds gezaag en gemor over de toewijzing van sociale woningen. Deels omdat Antwerpenaars blijkbaar klagers zijn, maar deels toch ook omdat sommige toestanden schrijnend zijn. Antwerpen doet wel zijn best op gebied van sociale woningbouw, maar bij de toewijzing ervan aan potentiële huurders loopt een en ander mis. Zo zijn bepaalde sociale wijken of appartementsgebouwen echte getto’s geworden, bevolkt door vreemdelingen en langdurig werklozen (of werkschuwen) die het niet te nauw nemen met de hygiëne en de term “samenwonen”. Hierdoor zijn vele van deze wijken en/of appartementen totaal niet interessant meer voor de gewone modale werkmens, worden ze maar half onderhouden en zijn ze op korte tijd uitgewoond.

In een eerste poging om aan deze toestand te verhelpen werd aan de nieuwe huurders gevraagd om een intentieverklaring te ondertekenen, waarin ze beloven de Nederlandse taal te leren, kwestie van zich in te burgeren. Een scheet in een fles natuurlijk, want een dergelijke verklaring is evenveel waard als die van een Lotto-speler die verklaart dat hij de intentie heeft de Lotto te winnen.

Nu wil de stad bij de verhuur van sociale woningen voorrang geven aan mensen met een job. Weliswaar met een klein inkomen, maar toch met een job. Aan ouderen en gepensioneerden zou voorrang gegeven worden voor sociale woningen in de buurt van een dienstencentrum. Aangezien de huurprijs afhankelijk is van het inkomen van de huurder, zou er een meerinkomst zijn en zou het onderhoud financieel gemakkelijker worden. Terzelfdertijd zou er een sociale mix ontstaan. Tenslotte is dat ooit de bedoeling geweest van sociale woningbouw.
Trouwens, onlangs is vastgesteld dat de huurprijs van een woning in Antwerpen op de private markt schommelt rond de € 540,-, een prijs die niet zo heel veel scheelt met de prijs van een sociale woning voor iemand met een normaal inkomen.

De maatregel is nog niet officieel of het wordt al een drummen aan de Antwerpse Klaagmuur.
De eerste in de rij is Mieke Vogels van Groen!. Vroeger politica, maar tegenwoordig beroepsmem: "We begrijpen dat gemeentes pleiten voor een inkomensmix en dat ze het sociale woningpatrimonium niet kunnen onderhouden wanneer ze enkel bewoners huisvesten die de laagste huur betalen. Maar het getuigt van struisvogelpolitiek om dit op te lossen door mensen die leven van een vervangingsinkomen, dan maar over te laten aan de dure private huurmarkt",
Sommige sociaal kwetsbare groepen worden volgens de politica alsmaar meer in een slachtofferrol geduwd. Naast de taalbereidheid worden ze nu ook 'afgestraft' op het inkomen van hun arbeid. "Mensen die het meest kwetsbaar zijn, worden zo weer in de armen van de huisjesmelkers gedreven of erger, ze worden dakloos", besluit Vogels.

En dan volgt de modale Antwerpenaar: (Letterlijk overgenomen)

“Ik werk en kom niet in aanmerking voor sociale woning en daar kan ik met leven. Maar ouderen en hulpbehoevenden uitsluiten omdat ze niet meer kunnen werken vind ik schandalig! Als ik belastingen moet betalen wil ik dit doen voor mensen die het echt nodig hebben. En daar bedoel ik niet de "werklozen" mee, er zou toch echt is een strengere controle moeten komen op de werkloosheid. Als je tegenwoordig als interimmer een contract hebt en je komt niet opdagen, geven ze dat door aan de RVA. En wat doet de RVA daarmee? Inderdaad niets.”

“Verschrikkelijk hoe men hier tracht werkende mensen ook een betaalbare woning te geven ! Ongehoord ! Hou de sociale woningen voor het werkschuw en in ''t zwart-werkend-tuig aub (op enkele jammerlijke uitzonderingen na)! Als je ze gaat verspreiden wordt heel de stad er misschien door geïnfecteerd !”

“Pure discriminatie !!! Sociale woningen zijn er altijd geweest voor de financieel zwakkeren en hulphoevenden, al dan niet met een handicap. dankzij deze maatregel die Meneer Janssens wil doorvoeren, zal hier enkel de financieel begoeden kunnen profiteren en voordeel halen omdat ze elders hogere huurprijzen moeten betalen (en kunnen betalen). gevolg zal zijn, hulphoevenden op zoek naar helaas veel te dure huurwoningen die ze niet krijgen en op straat belanden. Janssens is altijd verweten meer te doen voor de goed begoede Antwerpse burger...wel, hier toont hij duidelijk zijn kaarten. Als hij groen licht krijgt, druist men in tegen eigen wetgeving volgens het Staatsblad. waar staat dat sociaal woningen enkel voor kleine inkomens kunnen dienen.”

“Waar dienen sociale woningen dan voor? Ik heb het niet over alleenstaande moeders die moeilijk rondkomen, zelfs als ze werken. Voorrang verlenen aan werkende mensen is alles omdraaien. Is dat sociaal? Blijkbaar moet je in dit land geld hebben om goedkoper te kunnen leven. De zwaksten blijven alweer in de kou staan...Dit is de schaamte voorbij.”

“Er zijn vele mensen die voltijds werken aan 1.100 euro netto per maand. Daarvan een huur in de privé betalen aan 500 euro... of een huis afbetalen? Vergeet het. Ook deze mensen moeten kansen krijgen. De huur van een sociale woning is gelinkt aan het inkomen en hier gelden plafonds. Verdient je gezin teveel, kom je niet in aanmerking.”

En zo kan ik nog enkele bladzijden door gaan. Wees in Antwerpen dus maar politieker en probeer daar eens goed te doen. Een quasi onmogelijke opdracht…want wonen er teveel doppers en vreemdelingen is het niet goed, wil men aan die toestand iets doen dan is het weer niet goed. Zou het daardoor komen dat er geen enkele Antwerpenaar in de regering zit?

woensdag 15 oktober 2008

Waar politiecamera's voor dienen...

Het De Coninckplein in Antwerpen is al langer een rotte appel op de Antwerpse kaart. Enkele Afrikaanse horecazaken, die die naam niet waardig zijn maar infeite verdoken prostitutiehuizen zijn en in de onmiddellijke omgeving de “Free Clinic” waar drugverslaafden onder medisch toezicht hun methadon kunnen afhalen.
Deze drugverslaafden hangen dan ook dag en nacht rond op het De Coninckplein en maken er zeker niet het gezelligste plein van de stad van. Geen enkel serieus en weldenkend mens zal zich na valavond in die buurt wagen.

Niet dat de stad geen initiatieven neemt, neen, ze hebben er en nieuwe bibliotheek ingeplant met een horecazaak die regelmatig van uitbater veranderd. Er is een nieuw postkantoor en zelfs een stadskantoor. Een kantoor dus, waar men terecht kan voor zaken waar men normaal voor naar het districtshuis moet. Alleen, ik zou er mijn dochter niet naartoe durven sturen.
Maar het rare is dat de politiecontainer, het mobiele politiekantoor dus, daar verdwenen is. Dit mobiele kantoor gaf nog een beetje gevoel van veiligheid en zorgde er voor dat de kleine criminaliteit een beetje aan banden werd gelegd.
Er is dus wel meer “blauw” op straat in Antwerpen, alleen op de verkeerde plaatsen. Blijkbaar zullen verkeersboetes meer opbrengen dan de veiligheid van de burger garanderen.

Niet dat de stad geen plannen heeft, neen, de Free Clinic zou verhuizen naar een andere lokatie (hopelijk samen met de drug- en alcoholverslaafden), maar die plannen worden steeds maar uitgesteld. De stad kocht er in 2006 zeven panden aan om deze te vervangen door nieuwbouwwoningen, maar… inderdaad, er is nog niets mee gebeurd. De werkzaamheden zouden beginnen begin 2009.

In een dergelijke buurt is er dan een brave ziel, die gelooft in de opwaarderingsplannen van de stad, en er een GB Express-supermarkt begint. Want ja, het De Coninckplein zou een pareltje worden in Antwerpen.
Nu, 15 maanden na de opening, sluit diezelfde brave ziel zijn supermarkt omdat hij dagelijks bestolen wordt en zijn klanten worden geïntimideerd door de rondhangende drugs- en alcoholverslaafden.

Kijk, dat zijn nu dingen die ik niet snap. Wanneer een zatte Nederlander een vlag steelt aan de gevel van het stadhuis, wordt dat via de camera’s op de Grote Markt gezien en loopt de dader binnen het half uur tegen de lamp. Maar wanneer een brave ziel, die zijn boterham probeert te verdienen, dagelijks bestolen en geïntimideerd wordt, heeft de politie niets gezien.
Gebruik voor mijn part die camera’s om ik weet niet wat mee te doen, maar zorg voor meer politie op het De Coninckplein en doe eindelijk iets aan de opwaardering. Dat zou meer sympathie opwekken dan de aankoop van de Zillion.

dinsdag 14 oktober 2008

Duur vlaggen verwijderen...

Zoals jullie wellicht weten ben ik geen echte Sinjoor of Pagadder. Ik ben een ingevoerde Oost-Vlaming, die in Antwerpen de liefde gevonden heeft, en hier best kan aarden, en… misschien op de tijd dat ik hier woon méér Antwerpenaar ben dan de meeste “echte” Antwerpenaars. Ik spreek nog steeds Oost-Vlaams, een moedertaal verleer je immers niet, maar ik durf toch te stellen dat ik intussen ook “plaet Aentwaerps kan klappe”.

Aangezien ik midden in het toeristisch Antwerpen woon, weet ik een klein beetje wat de toeristen hier appreciëren. Eén van die trekpleisters is hier zeker de Grote Markt, met z’n statige stadshuis en de gildenhuizen, waarvan verscheidene horecazaken zijn.
En neen, ik ga het deze keer niet (alweer) hebben over het terrassenbeleid op de Grote Markt, want dat snappen de politici toch niet, maar over het stadhuis zelf.
Gedurende het toeristisch seizoen sieren 92 nationaliteitsvlaggen de voorgevel ervan. Niet lelijk, alhoewel ik een minder aantal middeleeuwse vlaggen mooier vind, maar dat is een kwestie van smaak.

Wat mij wel enorm stoort, want tenslotte betaal ik in Antwerpen 8% gemeentebelastingen, is het feit dat ik jaarlijks, telkens bij het begin van het toeristisch seizoen en op het einde ervan, een hoogtewerker zie om de vlaggen te plaatsen of te verwijderen. Zo is men vandaag begonnen, inderdaad, met de hoogtewerker, om de vlaggen te verwijderen.
Nu moet je weten dat iedere vlag op het stadhuis zonder moeite kan verwijderd worden door een stadsambtenaar die gewoon een venster moet openen en nadien weer moet sluiten. Die ambtenaar moet zich van mij niet doodwerken, hij moet zijn (al dan niet betaalde) lunchpauze niet laten vallen, maar indien de stadssecretaris hem één dag tijd geeft zijn alle vlaggen of geplaatst of verwijderd, zonder hoogtewerker en zonder externe firma.

Stel dat Dexia over kop gaat, dan verliest Antwerpen 0,63% van zijn begroting van 1.350.000.000€. Volgens de “schriftgeleerden op ’t Schoon Verdiep” een peulschil. Dus, het verwijderen van de vlaggen op het stadhuis zal volgens diezelfde schriftgeleerden (of zijn het "geschifte geleerden") ook maar een peulschil kosten, maar… het komt wel uit mijn portemonnee, en dat doet pijn.

Denk nu aub 2 minuten na, beste politici, want ook Uw pree wordt door ons betaald. Smijt dus niet met ONS geld, want de volgende verkiezingen worden er opnieuw “prijzen” uitgedeeld.

maandag 13 oktober 2008

Over politie, valse merken en maffioso...

Nog geen week geleden had ik het hier over de teloorgang van de openbare markten in Antwerpen en over het feit dat de oorzaak hiervoor niet te zoeken was in infrastructuurwerken, maar over het “soort” marktkramers dat tegenwoordig zijn waren aanbiedt op de markt.
Vandaag publiceert de persdienst van de politie, met nodige fierheid uiteraard, dat ze zaterdag op de “exotische markt” 200 namaakartikelen in beslag hebben genomen, waaronder Nike, Diesel, Timberland, Levi’s, Dolce&Gabbana, Harley Davidson, enz…

Ik heb begrip voor de fierheid van de politie over deze “vangst”, maar… laat ze alstublieft niet denken dat ze het warm water uitgevonden hebben met deze vangst. Iedereen die Antwerpen een beetje kent, weet gewoon dat dergelijke artikelen op de markt worden aangeboden. En niet alleen op de markten trouwens. Regelmatig zie ik fietspatrouilles van de politie flaneren in de Offerandestraat, Gemeentestraat en Carnotstraat. Hebben die dienders hun ogen in hun fietszakje zitten? In minstens 90% van de “louche” winkels daar kan je dergelijke producten kopen. Of denken ze misschien dat 7 euro de normale prijs is voor een T-shirt van Nike?

Men heeft destijds het Falconplein opgekuist en met fierheid verkondigd dat de Russische maffia in Antwerpen een flinke deuk had gekregen. Wel, beste vrienden van de politie, U hebt enkel het probleem verplaatst. Alleen gaat het nu niet meer over de Russische maffia.

Ik ga de nationaliteiten van de nieuwe maffioso niet noemen, want dan riskeer ik misschien vervolging van diegenen die toch zo’n grote voorstander zijn van diversiteit, van diegenen die verkondigen dat wij ons moeten integreren, of zelfs van een bepaalde politieke partij, die dankzij de “valse merkenverkopers” een burgemeestersstoel bezet in Antwerpen.

zondag 12 oktober 2008

Veilig stadspark of "grote" architecten?

Wat een groene long voor Antwerpen zou moeten zijn groeit stilaan uit tot een kankerplaats in de stad, het stadspark.
Tot enkele decennia geleden was het, en dan vooral in het weekend, een pleisterplaats voor ouderlingen, gezinnen met kinderen en jonge geliefden die er ongestoord konden vertoeven en genieten van een stukje natuur midden in de stad.
Stilaan echter werd deze plek “ontdekt” door mannelijke prostituees, drugdealers en ander tuig dat de bezoekers lastig valt, zodat het stadspark, en dan vooral ’s nachts, een onveilige plek geworden is, die door “normale” mensen reeds van bij valavond gemeden wordt.
Net omdat het een groene long is met veel struiken is het voor de politie quasi onmogelijk doelgerichte controles uit te voeren, tenzij men het park zou omsingelen en het met enkele pelotons “manu militari” zou zuiveren. En dan nog, als men onkruid niet afdoende vernietigt, komt het altijd terug.
De buurtbewoners hebben er, uit veiligheidsoverwegingen, bij de stad al op aangedrongen het park vanaf 22.00 uur te sluiten.

Ondanks de renovaties die het park de laatste jaren ondergaan heeft, zoals de nieuwe speeltuin, een joggingpiste, de nieuwe zitbanken, de heraanleg van het paradeplein, enz…overweegt de stad nu een volledige facelift van het stadspark. Daarom is de stad nu op zoek naar een “topontwerper”.

Op zich een goed initiatief het stadspark te renoveren, zeker met het oog op de veiligheid, maar… ik hoop dat er dit maal ernstig over nagedacht wordt en men niet alleen gaat kijken naar “grote ontwerpers” en vooruitstrevende ideeën. Dit heeft men namelijk al eens gedaan bij de heraanleg van het Astridplein en van het Theaterplein, met bedroevende resultaten.

zaterdag 11 oktober 2008

Fictie en realiteit.....

Als journalist, die een dagelijkse column wil schrijven, heb je zo van die momenten als gisteren. Er viel weinig nieuws te rapen in Antwerpen, en zeker geen nieuws dat de moeite waard was om een column over te schrijven, je spreekt al eens wat politici aan die blijkbaar niets te vertellen hebben en dan duikt het gevreesde spook op : Writersblock!!
Gelukkig, of moet ik zeggen "ongelukkigerwijze" bestaan er op de commerciële zenders populaire, of moet ik het populistische programma's noemen, zoals "Mijn Restaurant" en "Keukenrebellen". U kent ze wel, het ene gaat over duo's die in een wedstrijd stappen met als beloning een eigen restaurant en het andere gaat over een zootje ongeregeld dat een "tweede kans" krijgt met als einddoel eveneens een eigen restaurant te beginnen. In beide gevallen worden ze begeleid door "sterrenkoks" als Viki Geunes en Peter Goossens.

Pure fictie natuurlijk, maar dat snapt de kijker niet. Ze zien Peter Goossens eten uitspuwen en Viki Geunes eten in een vuilniszak kieperen, omdat het niet in hun smaak past, met als gevolg dat de "fans" van dit programma hun idolen gaan na-apen, tot spijt van wie 't benijdt.
Zo was ik vandaag met m'n eega op restaurant. Niet dat dit onze gewoonte is, maar we hadden niks in huis en hadden in het reklameblad "Passe-Partout" een aanbieding gevonden, waarbij een maaltijd van normaal €23,- werd aangeboden voor €8,-. Overigens best te genieten: Een aperitiefje van appel- en pruimenjenever en daarna een schotel met tien scampi's en verse groentjes in een currysaus, geparfumeerd met Pernod en dat samen met handgesneden boerenfrietjes. Neem daar een flesje witte wijn bij en een koffie met cognac om het geheel af te ronden en je hebt een heerlijke maaltijd gehad voor geen geld. Overigens heerlijk van smaak en perfect geserveerd.
Bijkbaar waren we niet alleen op dit aanbod ingegaan, want minstens 30 couverts aten dezelfde maaltijd.
Enkele tafels verder zat een koppel die net luid genoeg een discussie voerden, zodat het ganse restaurant het kon volgen. "Amaai, die scampi's zijn niet te warm, hé" "Ja, schat, ze mochten warmer zijn." "Dat was dan goed voor één keer, hé, ons zien ze hier niet meer."
Kijk, dat bedoel ik nu net. Vroeger had de nationale zender een "opvoedende" taak, wat ietwat gemaakt en overdreven overkwam, maar nu... onze commerciële zenders willen zo populair overkomen en manipuleren zo hun kijkers, dat de meeste (domme) kijkers denken dat ze ook met "opvoeding" bezig zijn. En dan krijg je dergelijke toestanden van mensen die eens op restaurant gaan omdat het die dag toevallig goedkoop is en dan meteen denken dat ze culinaire experts zijn.
Zou het dan toch waar zijn dat een Antwerpenaar een "dikke nek" heeft?

vrijdag 10 oktober 2008

Zillion...

De stad Antwerpen overweegt de aankoop van de vroegere discotheek Zillion aan het Zuid. Niet dat Antwerpen ambieert om discotheekuitbater te worden, maar de nu leegstaande site biedt toch een massa mogelijkheden qua stadsontwikkeling. Denk maar aan de combinatie van een ondergrondse parking, kantoren en betaalbare woningen in een op te waarderen buurt.

Eigenlijk zijn de Zilliongebouwen al eigendom van de overheid, maar de brouwerij ALKEN-MAES liet er door de beslagrechter beslag op leggen om alzo een openstaande schuld van een lening die destijds aan de vroegere eigenaar (Frank Verstraeten) werd toegestaan toch nog te trachten te recupereren. Mogelijk kan de stad Antwerpen deze zaak nog deze maand in de minne regelen.

De Antwerpse Schepen van Stadsontwikkeling, Ludo Van Campenhout heeft alvast ambitieuze plannen, gaande van een sporthall, kinderkribbe, woon- en kantoorcomplex of een combinatie hiervan.

Antwerpen zou echter Antwerpen niet zijn indien niet iedereen zijn mening zou luchten over deze plannen. Meningen die uiteenlopen van opnieuw een dancing maken tot het stadsbestuur vergelijken met een stadsmaffia. Anderen spreken dan weer over de overlast die ze zouden ondervinden over de evenementen die plaatsvinden op de gedempte Zuiderdokken (alhoewel ik niet snap wat die met het stadsproject te maken hebben).

Enfin, er is nog geen enkel concreet plan en Antwerpen steigert al. Blijkbaar is het eigen aan de moderne maatschappij om overal tegen te zijn zonder te weten waar het over gaat en zonder alternatieven aan te bieden.

Verzuring? Wie zal het zeggen…

donderdag 9 oktober 2008

Viva la Visa......


Gisteren had ik het nog over de macht van de pers, naar aanleiding van de vrijspraak die gevorderd wordt door het openbaar ministerie in de zaak Marco Laenens. Wel, vandaag herhaalt de geschiedenis zich.

In het begin van deze eeuw stond Antwerpen op z’n kop in verband met de zogenaamde “Visa”-affaire. Wat was er aan de hand?
De stad Antwerpen had aan enkele topambtenaren een Visakaart bezorgd, om hen in de mogelijkheid te stellen, om zonder veel papierwerk en administratieve rompslomp, bepaalde representatiekosten te kunnen betalen, zij het dan wel via een stadsrekening, dus op de kosten van de stad Antwerpen. Op zich geen slecht systeem, dat in de privé dikwijls wordt gebruikt, maar ook een kwestie van wederzijds vertrouwen.
We zouden geen België zijn, mocht een dergelijk systeem geen aanleiding geven tot bepaalde misbruiken, en alzo geschiedde .Er werd gesproken over privé-uitgaven die met die vertrouwenskaart werden betaald.

Antwerpen stond op z’n kop, en er zouden koppen rollen: Burgemeester Leona Detiege, Politiekorpschef Luc Lamine, Stadssecretaris Fred Nolf, en vele andere schepenen en ambtenaren. Allen werden ze van fraude beschuldigd en werden aan de schandpaal genageld.

Zoals gewoonlijk werd de zaak in het lang en het breed uitgesmeerd in de pers, zodat de publieke opinie danig bewerkt werd en plots iedereen wist wie schuldig was aan wat en wie wat onrechtmatig gekocht had. Loopbanen werden gebroken, toekomstdromen de grond ingeboord en de pers voerde (zoals gewoonlijk) z’n eigen onderzoek en trok z’n eigen conclusies.

Wat blijkt nu: Op 8 oktober besliste de rechtbank dat de ganse Visa-affaire een “storm in een glas water” was .Vele schepenen en ambtenaren die van fraude beschuldigd waren zouden niets verkeerd gedaan hebben.

Moraal? ……………………………….

woensdag 8 oktober 2008

Maken of breken...

Ik heb hier reeds meer dan enkele malen een lans gebroken over de macht van de pers. Zo was er ondermeer een artikel over onrust in de perszalen en ook over het feit dat vele processen gevoerd worden door de pers en niet op de plaats waar ze moeten gevoerd worden, namelijk de rechtbank. Dit is nu eenmaal een spijtige zaak. Een journalist is geen onderzoeksrechter en heeft in vele gevallen zelfs geen kaas gegeten van politiewerk of criminologie, enkele uitzonderingen (sorry, zoals ik, dat moest ik effen kwijt) niet te na gesproken. Veel journalisten staan er niet bij stil wat de gevolgen kunnen zijn van hun (al dan niet gecontroleerde) schrijfsels.

Neem nu een voorbeeld aan de “zaak” Marco Laenens, VLD-mandataris, voorzitter van de VLD-district Antwerpen en momenteel OCMW-raadslid. Een politieker in hart en nieren die zijn mandaat fulltime uitvoert, zonder bijverdiensten of andere al dan niet zelfstandige werkzaamheden. Iemand die nog op café gaat en contact heeft met de bevolking en minstens luistert naar hun noden en weet wat de bevolking bezielt en tot enkele jaren geleden zelfs ondervoorzitter van het OCMW Antwerpen was, tot de pers zich katholieker toonde dan de paus.

Enkele jaren geleden kocht Marco Laenens, puur privé, dus totaal buiten zijn politieke mandaten, een binnenschip op. Een mens doet met z’n geld tenslotte wat hij zelf wilt (er waren er zelfs die aandelen kochten van Fortis en Dexia, dus…). Omdat hij over de nodige licenties wilde beschikken kocht hij de BVBA (latere NV) Kwalivo op. Blijkbaar rustte op deze BVBA nog een tegoed van 68.000 €. Toen Laenens dit tegoed wilde opvorderen kreeg hij voor de burgerlijke rechtbank gelijk maar werd hij prompt beschuldigd van fraude en schriftvervalsing. Laenens werd vergruisd door de pers en alle politieke ambities werden de grond ingeboord.
Nu, na extra onderzoek in de zaak waarbij Marco Laenens betrokken raakte, heeft het parket maandag de vrijspraak gevorderd. In mei eiste de aanklager nog zes maanden met uitstel voor Laenens wegens schriftvervalsing.
De door hem destijds opgekochte Kwalivo firma zou schuldenvrij zijn, maar plots legde John V. boekhoudkundige stukken voor waaruit bleek dat de nieuwe eigenaars 68.000 euro te goed hadden van een openstaande vordering. Laenens bekwam dat geld in juni 2003, maar Albert C. diende klacht in wegens schriftvervalsing. De rechtbank beval bijkomend onderzoek naar de zaak. Daaruit maakt de procureur op dat het kan dat Marco Laenens niets wist van de openstaande vordering voor de overname. Ze vraagt nu voor Laenens vrijspraak.
Wat is nu het moraal van dit verhaal? Hebben de journalisten die destijds het proces van Laenens gevoerd hebben via hun krant(en) er ook maar één minuut bij stilgestaan wat de gevolgen waren voor Laenens? Hebben ze nu rode kaken of vegen ze hun “kwakkel” van destijds van tafel onder de vorm van een “journalistieke dwaling”? Hebben ze, naast het politieke drama ooit stilgestaan bij het familiale drama ten gevolge van hun “ongecontroleerde schrijfsels”? En vooral, gaan ze nu de zaak rechtzetten om Laenens terug in eer te herstellen?
Misschien een doordenkertje voor al die “journalisten”, al dan niet van de burgermedia? Check, check en re-check Uw bronnen voor je iemand familiaal en politiek breekt, want de pers is soms een te machtig wapen. Zoiets kan je misschien leren in een “onnozel” (maar wel geregistreerd) webkrantje als het mijne.

dinsdag 7 oktober 2008

En op het einde van hun loon hielden ze nog een stukje maand over....

De 24-urenstaking zit er op. Een algemene staking als protest tegen de dalende koopkracht. In Antwerpen wordt daarbovenop ook nog eens gestaakt tegen de nieuwe rechtspositieregeling voor het stadspersoneel.
Een staking waarover de meningen nogal uiteenlopen. De bedrijven vinden het onverantwoord en ook VLD heeft felle kritiek op de vakbonden. Groen! Moddert wat aan en schaart zich aan de kant van het ABBV.

Wat de burger het meeste geraakt heeft is het feit dat na een weekend, alle vuilnis in de stad is blijven staan, wat altijd een aanleiding is tot sluikstort. Altijd is er wel iemand die ergens wat afval, dat hij niet kwijtraakt, bij datgene gaat plaatsen wat niet opgehaald is.Een tweede hekel punt is het openbaar vervoer. Tracht op zo’n dag als gisteren, als werkwillige uw werkplaats maar te bereiken of erger nog, probeer ’s avonds maar eens naar huis te geraken. Doe, als werkende ouder uw kind maar naar school, als de poorten gesloten blijven.

Zulke toestanden dragen er natuurlijk niet toe bij om sympathie op te brengen voor de stakers. Zo heb ik vanmorgen met enkele mensen gepraat, en daaruit blijkt dat 60% van de stakers of thuisblijvers dit niet doet om de regering en/of de patroons aan te zetten om de koopkracht te verhogen. Neen, zij bezien zo’n dag als een welkome dag extra verlof of een mooi meegenomen verlengd weekend. Het zijn slechts enkele heethoofden die stakerspiketten gaan bemannen en Rambo-gedrag gaan vertonen om zich nadien te gaan bezatten en uitgebreid te gaan vertellen (of moet ik het “lullen” noemen), over hun “heldendaden".

Pas vandaag zullen ze beseffen dat een dag loon verloren is gegaan of vervangen werd door een stakerspremie en, wanneer ze in hun portemonnee kijken zullen ze tevens beseffen dat ze gisteren veel, heel veel geld op café hebben opgedaan en dat hierdoor, zeker voor deze maand, hun koopkracht weer gedaald is en dat ze op het einde van hun loon deze maand, nog een stukje maand zullen overhouden.

maandag 6 oktober 2008

Strontweer.....

Gisteren was het zo'n typisch Antwerpse herfstzondag : regen van het moment dat men z'n ogen opentrekt tot men ze weer sluit. Een schril contrast met het toeristisch Antwerpen van pakweg een maand geleden. Toen waren er nog véél buitenactiviteiten die bovendien op een grote belangstelling konden rekenen. Pas op, de toeristen waren er wel vandaag. Een citytrip wordt nu eenmaal niet dezelfde dag geplant, maar toch... De paraplu's die normaal door de gidsen of reisleiders in de lucht worden gehouden waren nu open ter bescherming tegen de regen, zodat de gidsen er "verloren" bij liepen. Een beetje als een Prins Karnaval zonder scepter of een Patrick Janssens zonder T-shirt. Zelfs de Groenplaats met z'n overdekte en verwarmde terrassen kon niet bekoren en de weinige terrastenten op de Grote Markt, waar men gewoon een pint kan drinken, zonder dat men met de menukaart staat te zwaaien, waren overvol, niettegenstaande natte jassen en gasvuurtjes geen ideale combinatie van gezelligheid zijn.
Alternatieven?
In de luie zetel een marathonuitzending volgen naar aan leiding van 15 jaar ATV? Goed voor een uur misschien, maar dan steekt dat ook tegen. Veel geblaat en weinig wol.
Open Bedrijvendag? Eerlijk gezegd een flauw aanbod in Antwerpen dit jaar.
Actualiteiten? Misschien wel, ja. Wen maar alvast aan het nieuwe Fortislogo, enfin BNP-Paribaslogo, want na een infuus van ongeveer € 7000,- per Belg komt het overgrote deel van Fortis in Franse handen. Wat een regering hebben wij toch, hé? Nu alleen nog afwachten wat het nieuwe Dexia-logo zal worden. Beleg als modale Belg Uw centjes maar op een (schijnbaar) veilige manier om ze daarna te zien verdwijnen naar een op de rand van failliet staande Duitse bank.
Gelukkig hebben al die stakers van vandaag dat niet gedaan, want zonder koopkracht kan men toch niet beleggen. Of heb ik het mis? Ik dacht het niet, want wie vandaag staakt en toch belegd heeft in de twee grootste Belgische banken, scheurt andermaal z'n broek.
Wat waren destijds die legendarische woorden van Van Den Boeynants ook al weer? Ah ja: "Trop is teveel".

zondag 5 oktober 2008

Koopkracht....

Morgen, 6 oktober, is het weer zo ver. Dankzij de vakbonden, die hun leden opruien tot lof en eer van hun eigen bestaan, ligt België plat. Géén of gebrekkig openbaar vervoer, géén of gebrekkige dienstverlening in gemeente, stad, provincie of staat, géén of gebrekkige postverdeling en vele bedrijven die stil liggen of op halve kracht draaien. Dus.... bestellingen die niet doorgaan, laattijdige leveringen, een papiermolen die minimum 24 uur achterstand oploopt, productie die vertraging oploopt, enz, enz...
Waarom??? Omdat er vermindering van de koopkracht is (of zou zijn). Een normaal mens zou denken: als ik minder koopkracht heb moet ik trachten meer inkomsten te verwerven, maar neen... de almachtige vakbonden roepen op tot een nationale staking: Minder inkomsten voor de stakers én minder inkomsten voor de bedrijven. Iedere Belg heeft al 7.000 euro ingeleverd om Fortis en Dexia (tijdelijk) te redden, en dan dit.
Heeft iemand van jullie al echt iets gemerkt van een verminderde koopkracht? Ja? Ga dan in een weekend eens wandelen op de Grote Markt, de Meir, de Groenplaats, enz, en tracht eens een plaatsje te veroveren op een terrasje. Zonder geweld te gebruiken is dit onmogelijk, want de terrassen zitten gewoon vol. En iemand die op een terras zit, verbruikt toch. Of heb ik het mis.
Kijk eens op de Groenplaats, in het premetrostation, aan de kathedraal, enz... Daar vindt U inderdaad bedelaars en daklozen, maar... zijn het er meer dan anders? En drinken ze daarom minder? Neen toch?
En als je koopkracht dan inderdaad verminderd is, dan zal ze nog verminderen door een dag te staken. Al eens nagedacht hoelang iemand moet werken om het financiële verlies van één stakingsdag te overbruggen?
Volgens mij weten de vakbonden dat ook, en net daarom snap ik niet dat ze België plat leggen. Of zou ik juist zitten als ik zeg dat het inderdaad alleen om de eigen eer en glorie van de vakbonden te doen is?

zaterdag 4 oktober 2008

Na de Gouden Schoen nu ook de "gouden fiets"...

Gisteren heb ik met belangstelling de berichtgeving gevolgd van het snoepreisje van schepen Van Campenhout naar Barcelona. Aan de foto's in GVA en op de beelden van ATV te zien was het weer daar in ieder geval beter dan hier in Antwerpen. Alleen spijtig natuurlijk dat qua communicatie blijkbaar steeds alleen die twee kanalen aangesproken worden. Blijkbaar weet Van Campenhout niet dat er nog andere media zijn in de stad, maar soit, hij zal die waarschijnlijk niet belangrijk genoeg vinden of ....te kritisch.
Ik snap het opzet van zijn voorstel. Plaats publieke fietsen op regelmatige afstanden van elkaar en laat ze door de bevolking gebruiken tegen betaling. Misschien iets te simplistisch uitgelegd van mij, maar kom, daar komt het infeite op neer.
Wat ik absoluut niet snap is het kostenplaatje: 3.000.000. €/jaar, of voor mensen van de vorige eeuw, zoals ik, 121.019.700 oude belgische franken. Hiervoor komen de fietsstations, de fietsen zelf en de werkingskosten. De klanten zelf betalen een jaarlijks abonnementsgeld van 24 € en 30 eurocent per halfuur fietsgebruik. Het eerste halfuur is gratis.
Van Campenhout spreekt over 1200 fietsen. Ik veronderstel dat deze 1200 fietsen niet op één jaar versleten zijn, maar... zijn dat "gouden" fietsen? Want, als men de vergelijking met Barcelona doortrekt (6000 fietsen en 166.000 jaarabbonees in Barcelona, dus: 1200 fietsen en 33.200 jaarabonnees in Antwerpen) is dat aan abonnementsgeld alleen 796.800 €/jaar als inkomsten. (Voor degenen van de vorige eeuw: 32.142.832,32 oude Belgische franken.)
Koop van die abonnementsgelden alleen 12 fietsen en je hebt fietsen van 66.400 € ( 2.578.569,36 oude Belgische frank) per stuk! Voor dat geld koop je bijna een fietsenfabriek op!!!
Beste Ludo, soms heb je ideale ideeën, echt waar, en ook dit idee kan een schot in de roos zijn, maar wilt U mij alstublieft het kostenplaatje eens uitleggen? U hebt mijn kaartje, maar dat ligt waarschijnlijk ergens anders dan dat van GVA en ATV.

vrijdag 3 oktober 2008

Misnoegde horeca...

De horeca van de Antwerpse Grote Markt is andermaal misnoegd. Eerst was er het “terrassenbeleid” wat het aantal terrastafeltjes op de Grote Markt drastisch deed verminderen en waarvoor nog dagelijks boetes van 250,- euro worden uitgeschreven, niettegenstaande er nog voor niemand duidelijkheid is. Begrijpen dus wie begrijpen kan. Zelfs de stad weet het nog niet welke richting ze uitwilt, maar intussen rinkelt toch de boetekassa, niettegenstaande een officiële “overgangsperiode”.

Nu laat de Horeca Grote Markt (vrij laat overigens) haar stem horen over de komende kerstmarkt. Na de uitspattingen op de vorige editie (dronken jongeren, vechtpartijen, overlast,…)besliste het stadsbestuur het chaletdorp te verhuizen naar één van de hangars aan de Schelde, ter hoogte van de cruiseterminal. Op de Grote Markt zouden enkel twee schaatspistes komen, één voor volwassenen en één voor kinderen. Een, grote kerstboom zou voor de nodige sfeer moeten zorgen. Geen chaletdorp dus.

Of het nu zo verstandig is van het stadsbestuur om het chaletdorp met jenever- en andere zuipkramen te verhuizen naar de boorden van de Schelde, laat ik in het midden. Zo gezellig is het onder de hangars ook niet en veel horeca is er niet in de buurt. Als zich op die plaats dezelfde toestanden voordoen als vorig jaar vrees is dat menigeen in de Schelde zal belanden. Door die verhuis is de sfeer op de Grote Markt uiteraard ook weg, zoveel is zeker.

Of het de horeca op de Grote Markt om de sfeer te doen is weet ik niet, maar feit is dat diverse cafébazen zelf een jeneverkraam uitbaatten voor hun eigen deur en door de verhuis uiteraard een massa extra inkomsten zien verdwijnen.

Zou het niet eenvoudiger zijn het chaletdorp op de Grote Markt te laten en enkele andere maatregelen te nemen zoals:
Een beperking op het aantal zuip- en vreetkramen.
Absoluut verbod gedurende de kerstperiode op verkoop van sterke dranken in de nachtwinkels.
Een georganiseerd politietoezicht op de Grote Markt, in plaats van enkele dienders die zelf aan de kramen staan te zuipen.
Echte kerstmuziek door de luidsprekers laten galmen in plaats van de opzwepende discotheekmuziek van vorig jaar.
Strikte sluit- en openingsuren.
Een nieuwe opstelling in rijen of straten, zodat overzicht gemakkelijker wordt.
Onmiddellijke sluiting van de kramen die sterke dranken serveren aan kennelijk dronken personen.
Verbod te schenken in glas.

Maar ik vrees dat bovenstaande maatregelen als “kinderachtig” of “niet commercieel genoeg”door beide partijen van tafel zullen worden geveegd. Neem eens een voorbeeld aan andere steden. Ga er eens een kijkje nemen. Er zit zeker een snoepreisje in voor onze plaatselijke mandatarissen.

donderdag 2 oktober 2008

Hopelijk geen storm op de Wilde Zee...

De Wilde Zee in Antwerpen wordt heraangelegd. Er komt nieuwe riolering en ook bovengronds wordt een en ander opgefrist. Op zich is dit een heraanleg van dertien in een dozijn, want het gaat om vijf kleine straatjes die sinds het begin van de jaren zeventig als winkelwandelcentrum zijn aangelegd. Dat betekent dus dat er niet alleen geen auto’s rijden, maar ook dat Antwerpenaars, dagjesmensen en toeristen vooral op zaterdag in groep in deze buurt gaan winkelen.
Daar komt bij dat er in de straten in de omgeving steeds meer winkels met allure of toch minstens met het predikaat ’het bezoeken waard’ zijn bijgekomen. Daar is niks mis mee, natuurlijk. Integendeel, het gaat goed met de buurt en dat is een fijne vaststelling.Dat het niet evident is om een drukbeklant en graag bezocht wijkje, want dit is de Wilde Zee ondertussen wel, opnieuw aan te leggen is ook het Antwerps districtsbestuur niet ontgaan. Het district, dat verantwoordelijk is voor lokale straten in Antwerpen, gaat met Unizo rond de tafel zitten om uit te zoeken hoe de overlast voor de middenstanders tot een minimum kan beperkt worden.Dat zal niet eenvoudig zijn, maar het is alleszins een goed en meer dan noodzakelijk initiatief om tijdig goede en duidelijke afspraken te maken over de toegankelijkheid en de veiligheid van de vijf winkelstraten tijdens deze heraanleg. Niet dat de plaatselijke middenstand altijd en overal in moet gevolgd worden en niet dat hun klachten over te lang aanslepende werkzaamheden altijd terecht zijn. Je kunt nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken. Maar in Antwerpen hebben we de jongste jaren toch een aantal voorbeelden gekend van hoe niet moet, of toch in ieder geval van hoe het beter zou kunnen als het gaat om de voorbereiding en begeleiding van werkzaamheden op het openbaar domein.De heraanleg van de eerste fase van de Leien en ook de herprofilering van het voorste deel van de Mechelsesteenweg hebben voor heel wat te vermijden problemen gezorgd. Niet alleen voor de middenstanders, maar ook voor andere gebruikers van dit stukje Antwerpen. Om nog maar te zwijgen over de heraanleg van het Koningin Astridplein, waar op een bepaald moment niemand meer precies wist wat er aan de hand was en hoe de tijdelijke verkeersregeling nu precies in elkaar zat. Het ongenoegen van veel mensen toen was terecht. Dit moest voortaan beter.Dat besefte ook het Antwerpse stadsbestuur, dat kort na de problemen op het Koningin Astridplein aankondigde dat er duidelijkere communicatie zou komen over de verkeersafwikkeling tijdens een heraanleg. Ook zou er voor gezorgd worden dat werven veilig worden afgesloten voor onbevoegden en dat passanten hun nek niet langer breken over houten planken, verloren gelegd puin en vage afsluitingen.Het district Antwerpen geeft alvast het goede voorbeeld door op voorhand met de middenstandsvereniging rond de tafel te gaan zitten en het is te hopen dat ook het aspect veiligheid voldoende aandacht krijgt in de preventieve maatregelen die het bestuur zal nemen om de heraanleg in goede banen te leiden. Antwerpen is, zoals elke andere stad, een eeuwigdurende werf en het is misplaatst om te zeuren en te klagen over ieder misverstand of foutje dat onvermijdelijk komt kijken bij de bouwprojecten die in een stad als Antwerpen plaatsvinden. Maar burgers mogen van hun bestuur verwachten dat problemen worden aangepakt en dat er duidelijke communicatie is over de mogelijke hinder, zodat die een stukje minder hinderlijk wordt.Het lijkt erop dat de Antwerpse bestuurders woord houden, en dat is een mooie zaak.


Patrick van de Perre@gva

woensdag 1 oktober 2008

Iedereen beroemd...

… is de titel van een (overigens slechte) Vlaamse B-film van enkele jaren geleden, over een jonge deerne die, meegezogen door soundmix- en andere wedstrijden, kost wat kost beroemd wou worden door, al was het maar, één keer op de regionale televisie te verschijnen.

Blijkbaar is dat ook de ambitie van kleine en middelgrote politici, die tijdelijk wat minder in de belangstelling staan of een opstoot van verkiezingskoorts krijgen. In Antwerpen hebben we de plaatselijke burgemeester die het noodzakelijk vond om een deel hulpkreten van mensen, die geen taalvirtuozen zijn, te boek te stellen. Akkoord, de namen van de briefschrijvers zijn niet vermeld, maar toch… Wie heeft er in hemelsnaam nood aan z’n boek?

Nog erger is het met Jurgen Verstrepen met zijn pas voorgestelde boek “Zwart op Wit”. Een typisch gedrag van iemand die van partij verandert en zijn “kar keert”. Er worden nazi-liederen gezongen op VB-bijeenkomsten? Dat denken de meeste mensen en heeft dus absoluut geen nieuwswaarde. Dat Coveliers en De Winter dikke maatjes zijn? Dat is een publiek geheim. Met wie Marie-Rose Morel of Frank Vanhecke de lakens delen? Dat valt onder de privésfeer en gaat niemand een reet aan. Verstrepen heeft dan nog het lef om zijn boek (of vod) een “mijmering over ons politiek bestel” te noemen. Over mediageilheid gesproken.

België staat op de rand van failliet, Fortis en Dexia idem dito, de Vlamingen kunnen de Walen niet rieken en omgekeerd. In Antwerpen is er sociale onrust onder het stadspersoneel, zijn de cafébazen ontevreden over het terrassenbeleid, wordt men dagelijks aangeklampt door handtekeningenronselaars voor een volksraadpleging over de Oosterweelverbinding en waant men zich op sommige plaatsen in het buitenland.

Wordt het geen tijd dat de politici doen waarvoor ze met ons geld dik betaald worden? Besturen, bijvoorbeeld. Dan pas zouden ze op een correcte manier de media halen.